Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vešti razbojnici i pljačkaši, plaćene ubice, narko-dileri, mornari i šverceri droge deo su Balkanskog kartela koji već decenijama rukovodi transportom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali i daljom distribucijom droge. Iznad njih je samo najveća mafija na svetu - italijanska Ndrangeta, koja je zapravo i stvarni vlasnik više od 60 odsto kokaina koji se iz džungli Kolumbije, Perua, Ekvadora, Bolivije distribuira ka svim kontinentima. Ko je ko u Balkanskom kartelu i kako su povezani sa Ndrangetom, ali i moto-bandom "Anđeli pakla".

U Balkanski kartel ulaze najbolji u najlošijem poslu – kriminalu. Sastavljen je od bivših kradljivaca zlata i dragulja grupe Pink Panter i iskusnih u narko-biznisu koje jure sve službe za borbu protiv droga na svetu. Veruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Foto: Printscreen/mup.gov.rs

Ružičasti razbojnici, svetlucavo kamenje i beli pah

Balkanski kartel važi za elitu podzemlja, a u njihovim telefonskim imenicima nalaze se brojevi proizvođača kokaina iz džungla Latinske Amerike, brojevi mornara i carinika u svim lukama sveta, policijskih načelnika i ministara širom Balkana, te najvažniji brojevi – mafijaških šefova iz Kalabrije. Zlikovci koji su, zbog droge i novca spremni da, kako i sami navode u nekim porukama, „idu i na žene i na decu“, u javnosti žive otmeno, redovni su gosti najskupljih restorana beogradskog Dedinja i niko ih ništa ne

pita sve dok Europol ne otvori prepiske za tajnu komunikaciju za mobilne telefone-Sky ECC-a.

Kada su, pre dve godine, istražitelji Europola videli da poruke sa Skya otkrivaju čitavu mrežu i rute krijumčara kokaina, stvorili su Operativnu radnu grupu „Balkanski kartel“ i okupili zemlje širom Evrope i sveta kako bi efikasno ciljali pretnju koja dolazi iz Srbije. Akcija „Izi“ sprovedena je 11. maja i pripadnici MUP-a Srbije su sa kolegama iz Europola za samo nekoliko sati upali u trideset pet kuća i stanova u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Zrenjaninu i Subotici.

Foto: Printscreen/mup.gov.rs

Uhapšen je i bivši vođa grupe Pink Panter, Mladen Lazarević iz Niša. On je bio na poternici Interpola pod sumnjom da je 2007. godine učestvovao u spektakularnoj pljački dijamanata u Dubaiju. Tada su dva automobila uletela u Tržni centar „Vafi“ u centru grada; kradljivci su jedan parkirali pored zlatare „Graf“, dok su drugim, vozeći u rikverc, polomili izlog draguljarnice. Na sajtu Interpola više ne postoji poternica za Mladenom Lazarevićem, ali se i dalje traži njegova supruga Bojana.

I dok je Interpol tražio Mladena Lazarevića, za njega je Niš bio sigurna kuća. Sumnja se da je posle pljačkanja dragulja i zlata svoju razbojničku logistiku iskoristio za šverc kokaina. Poslovi s drogom povećali su mu i broj neprijatelja, Lazarevića više nije jurila samo policija, ali su krajem decembra 2013. u Nišu on i supruga jedva izbegli smrt kada su u poslednjem trenutku otkrili da im je pod autom bomba. Nepune dve godine kasnije, Lazarević je ranjen u pucnjavi u Beogradu: dok je bio u džipu lendrover, prišao mu je crni audi, iz koga je napadač ispalio 30-ak metaka u šoferšajbnu i staklo sa vozačeve strane. Atentator je pobegao, a Lazarević je uspeo da se sam doveze do bolnice, koju je ranjen krišom napustio zato što se nije osećao sigurno.

Šef obezbeđenja Mladena Lazarevića postao je bivši policajac iz specijalnih jedinica. Ipak, nova opasnost mu je zapretila od klana Belivuk. Jedan od svedoka saradnika na suđenju klanu Belivuk-Miljković rekao je da je on radio na praćenju i pripremi ubistva za Lazarevića. Ipak, klan se predomislio i u Ritopeku je kao žrtva Belivukovog klana završio Lazarevićev kum Milan Ljepoja, takođe bivši Pink Panter. Poslednjih godina Lazarević je po niškim kontroverznih biznismena s Kosova koji kafanama rođendane slavio u prisustvu u Srbiji imaju status državnih graditelja.

Foto: Printscreen/mup.gov.rs

I ostali uhapšeni imaju obimne kriminalne dosijee. Kao jedan od logističara Balkanskog kartela, u sklopu ove akcije označen je i Zoran Jakšić, godinama poznat i kao jedan od visokorangiranih članova klana „Amerika“.

Zoran Jakšić se nalazi na izdržavanju kazne u Peruu, osuđen je pravosnažno 2021. godine na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina. Jakšić je poznat po nadimku „čovek sa hiljadu lica“ – u trenutku hapšenja imao je čak 40 lažnih identiteta. Iako iza rešetaka, Jakšić (rodom iz Zrenjanina), prema podacima tamošnje policije, nije prestao da švercuje kokain. Tako je policija 2021. upala u njegovu ćeliju i pronašla mu telefon, pa je potvrđeno da je koordinisao šverc pošiljki kokaina iz zatvora. Zoran Jakšić je čak tri puta pokušao da pobegne iz zatvora, a prema pisanju KRIK-a, njegova ćelija je opremljena kao diskoteka.

Narko-dileri kojima fali droga

Tokom akcije „Izi“ policajci su u kacama za kupus otkrili zakopanih skoro tri miliona evra, a arsenale oružja i eksploziv kartel je krio po spavaćim sobama. Pronađene silikonske maske za lice i perike jasan su znak da je to oprema plaćenih ubica. Od svega čega ima po kućama uhapšenih narko-dilera upadljivije je ono čega nema. Ni gram droge – kokaina ni za pod zub. Da li ih je neko upozorio? I da li će to što droga nije pronađena tokom silnih pretresa možda biti ključna olakšavajuća okolnost u budućnosti kada se narko-dilerima bude sudilo? Šta ako sud u Srbiji naposletku odluči da Sky ne može da bude jedino na osnovu čega će se optuženima suditi? Hoće li se, kada ode Europol, sve završiti kao sportski ribolov-velika riba se uhvati, slika se s njom, poljubi i pusti u vodu?

Foto: Printscreen/mup.gov.rs

Svi putevi vode u Kalabriju

Balkanski kartel sastavljen od krijumčara i prodavaca kokaina posluje sa svima: Škaljarima, Kavčanima, klanom „Amerika”, klanom Darka Šarića, moto-bandom „Anđeli pakla“, ali glavni i najvažniji partner u narko-biznisu im je najveća mafija na svetu Ndrangeta.

Zanimljivo je da je akcija „Izi“ usledila nedelju dana pošto je širom Evrope otpočela operacija „Eureka“ jedna od najvećih međunarodnih akcija protiv mafije do danas. Racije u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i brojnim drugim zemljama Evropske unije-prvenstveno su usmerena na kalabrijsku mafijašku organizaciju Ndrangetainjene pristalice. Oduzeta je milionska imovina, istrage su se vodile više od četiri godine u najstrožoj tajnosti.

A upravo su pripadnici grupe Balkanski kartel bili povezani sa mafijom iz Kalabrije, pravim vlasnicima kokaina. To potvrđuje i dokumentacija do koje je „Vreme“ došlo, a koja najmanje dva člana Balkanskog kartela direktno i posredno povezuje sa Ndrangetom.

Foto: Printscreen/mup.gov.rs

Prošle godine u aprilu, pošto je u Beogradu ponovo uhapšen Darko Šarić, protiv njegovih saradnika u Hrvatskoj pokrenuta je istraga zbog ubistva, šverca oružja i kokaina.

Veći deo istrage baziran je na komunikaciji preko Sky ECC-a. Detaljnom analizom razmenjenih poruka, tužioci su stekli kompletan uvid kako je kokain kupljen od kolumbijskog bosa krenuo iz luke u Ekvadoru i naposletku dospeo u hrvatsku luku. Oko 430 kilograma kokaina sakrivenih među bananama iz Ekvadora prvo je doplovilo do Italije, a zatim je brod nastavio putovanje ka Hrvatskoj. Umesto da pristane u luci Ploče, gde je Šarićev klan imao dobro organizovanu mrežu sa carinicima i lučkim radnicima, plovilo sa narko-teretom preusmereno je u luku u Rijeci.

I tada je nastala panika. Pripadnici klana Šarić znali su samo broj kontejnera, ali nisu mogli da ga pronađu na stovarištu, nisu znali ni kada će ga neki od kamiona za prevoz banana pokupiti, ni gde će ga odvesti. Prema dokumentaciji hrvatskog tužilaštva i rekonstrukciji događaja na osnovu poruka sa Skya, Šarićeva družina morala je da pozove u pomoć razbojnike iz Bosne i Hercegovine specijalizovane za spasavanje zarobljenih kontejnera kokaina. Reč je o grupi koju predvodi Ljubiša Lindo, koji se na Skyu predstavljao pod nadimkom „Toti New“ (Novi Toti). Lindo je pristao da Šarićevima pomogne da se domognu oko 430 kilograma kokaina, ali im je rekao da će se oko cene za tu akciju prvo dogovoriti sa pravim vlasnikom droge, koji nije Darko Šarić, već nepoznati čovek iz Kalabrije, sedišta najveće mafije na planeti.

Foto: Printscreen/mup.gov.rs

Lindo je u komunikaciji sa članom Ndrangete koji je na Skyu koristio nadimak „Guerriero Di Dio“ (Božiji ratnik) dogovorio da njemu bude isplaćeno 40 odsto od vrednosti droge koju spase. Međutim, Lindo i Šarićevi danima su odugovlačili sa akcijom – naposletku su u luci sreli i članove suparničkog klana iz Zagreba. To ih je uznemirilo, a onda se pročulo i da je policija zaplenila deo kokaina sakriven među bananama. U nastavku komunikacije sa Kalabrijcima, Lindu i Šarićevima je rečeno da oni imaju još sa kim da rade u Hrvatskoj, očigledno sa ekspeditivnijom ekipom posle čije akcije su i kriminalci i policajci bili zadovoljni i plenom i akcijom. To je Ljubišu Lindu razbesnelo te je u narednim porukama koje je slao domaćim kriminalcima pisao da je reč o robi vrednoj četiri miliona dolara, da on traži svoj deo, a da je u suprotnom spreman na sve „ići im na kuće, žene, djecu“.

Inače, Ljubiša Lindo zvani Čombe široj javnosti je postao poznat još 2003. kada je uhapšen kao partner hemičara Milana Zarubice. Tokom hapšenja u fabrici i laboratorijama u Novoj i Staroj Pazovi i Šimanovcima, pronađena je sintetička droga ekstazi čija je vrednost procenjena na 50 miliona evra.

Lindo nije jedini član Balkanskog kartela za kog postoje dokumentovani dokazi da sarađuje sa Ndrangetom. Naime, jedan od uhapšenih je i Gligorije Peljević. On je na radar svetske policije dospeo još 2012. godine, kada je jedan od tadašnjih pripadnika Balkanskog kartela i saradnika klana Šarić, pomorac Goran Radoman, izazvao saobraćajnu nesreću na Kubi posle koje se mesecima krio na ostrvu.

Goran Radoman, Foto: MUP

Podsetimo, Goran Radoman je 2015. godine ubijen u Beogradu i policija ga je označila kao prvu žrtvu u ratu Kavačkog i Škaljarskog klana.

Na osnovu analize dokumentacije do koje je „Vreme“ došlo, vidi se da je kubanska policija imala informacije o tome ko je Goranu Radomanu pomagao u pripremi bekstva sa Kube, odnosno da mu je pomoć pružila grupa srpskih i crnogorskih državljana. Bekstvo nije uspelo, uhapšen je. A Interpol je, nekoliko meseci posle Radomanovog hapšenja na Kubi, obavestio i srpsku i crnogorsku policiju o tome. Inače, Interpol je juna 2012. godine obavestio srpsku i crnogorsku kriminalističku policiju da je međunarodna istraga pokazala da je, osam meseci ranije, grupa srpskih i crnogorskih državljana doputovala u Havanu kako bi pomogla Goranu Radomanu da pobegne sa Kube. Kao vode te grupe označeni su crnogorski državljanin Žarko Lipovina i srpski državljanin Gligorije Peljević.

Kao kuriri koji su Radomanu nosili novac, angažovana su još dvojica srpskih državljana. U međuvremenu, Interpol dolazi i do informacija da je, dok je Radoman planirao bekstvo, na Kubi sve vreme bio i njegov brat Vladan. To je za međunarodnu policiju bio dovoljan razlog da o obojici počnu detaljnije da se raspituju.

Posle hapšenja Gorana Radomana na Kubi, međunarodna policija je od MUP-a Srbije zatražila i podatke da li se protiv Gorana ali i njegovog brata Vladana Radomana, kao i protiv svih njihovih rođaka, vodi bilo kakva istraga ili provera u vezi sa akcijom „Balkanski ratnik“ u kojoj je glavna meta bio narko-bos Darko Šarić.

Inače, veze Vladana Radomana sa krijumčarenjem droge, ali i italijanskom mafijom Ndrangetom potvrdio je Apelacioni sud u Redo Kalabriji u Italiji koji ga je u junu 2021. osudio u odsustvu na 17 godina zatvora. Sud je postupak pokrenuo 2014. godine zbog krijumčarenja kokaina brodovima koji su plovili iz Brazila ka Evropi. Gligorije Peljević je kasnije uhapšen u Španiji. Zbog šverca 3,5 tona kokaina iz Južne Amerike on i saradnici uhvaćeni su u 2015. u Madridu.

Spisak uhapšenih i begunci

Četvorica pripadnika Balkanskog kartela i dalje su u bekstvu.

Uhapšeni u poslednjoj akciji: Miroslav Starčević, Mladen Lazarević, Miloš Jovanović, Dragan Đorđević (prethodno Dragan Santai), Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Radisav Radović, Gligorije Peljević, Miloš Radosavljević, Ljubiša Lindo, Mirko Pavlović, Vladan Soldo.

Gligorije Peljević Foto:MUP

U Holandiji je 8. maja uhapšen Deniz Mihajlović, u pritvoru u Nišu je Aleksandar Ilić, a u zatvoru u Peruu već godinama se nalazi Zoran Jakšić. Sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhapšeno u Belgiji 2021.

BONUS VIDEO: Uhapšeno 13 lica pripadnika grupe koja je funkcionisala kao Balkanski kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar