Foto: Peru Police, Shutterstock

Vladan Soldo (37) sa nadimkom Sova iz Zrenjanina, koji je obuhvaćen optužnicom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal protiv takozvanog "balkanskog kartela" u dvorištu kuće u Žitištu u belim plastičnim burićima čuvao je 2.794.410 evra! Prema navodima optužnice, on se sumnjiči da je deo kriminalne grupe kojoj je u tri akcije zaplenjeno preko sedam tona kokaina i da je preko njega čuveni "čovek sa 1000 lica" Zoran Jakšić koji je u zatvoru u Peruu finansirao kupovinu droge.

Inače, Jakšić koji služi u Peruu kaznu od 25 godina zatvora, označen je kao jedan od organizatora kriminalne grupe zajedno sa Miroslavom Starčevićem, Pink Panterom Mladenom Lazarevićem i odbeglim vođom „kavčana“ Radojem Zvicerom.

Radoje Zvicer Foto: Printscreen/SKY

„Optuženi Vladan Soldo po zanimanju je automehaničar sa mesečnim primanjima od oko 70.000 dinara. Uhapšen je zajedno sa ostalim članovima kriminalne grupe 11. maja prošle godine i od tada je u pritovru“, objašnjava sagovornik Kurira.

Na dan kada je hapšen, prilikom pretresa, kako je navedeno u optužnici pronađeno je skoro 2,8 miliona evra uplakovanih u plastičnu burad bele boje, kao i još 22.460 evra u gotovini. DNK veštačenje, potvrdilo je da je na buretu koje je imalo poklopac i njegov trag.

U optužnici se navodi da je kriminalna grupa kupovala kokain u Južnoj Americi i potom ga teretnim brodovima prebacivala skrivenog u legalnim tovarima na teritoriju Evrope. Kako je Kurir pisao, iz presretnute Skaj komunikacije, vidi se kako su pripadnici grupe finanansirali kupovinu drogu, pratili, fotografisali i razmenjivali slike utovara, transporta pa i zaplene droge.

U decembru 2019. kada je dogovaran veliki tovar od pet tona kokaina, Jakšić je bio u zatvoru, ali je prema navodima tužilaštva putem pisama komunicirao sa optuženim Petrom Miloševićem i naložio mu da u njegovo ime organizatoru grupe Miroslavu Starčeviću preda 336.999 evra za finansiranje kupovine 70 kilograma kokanai za njega. Novac je, kako se navodi u toj komunikaciji, poslao preko rođaka Vlada Solda a on ga je predao 24. januara 2020. na Novom Beogradu muškarcu s kojim se našao.

Ilustracija Španija zaplena kokaina Foto:Nono Rico / Zuma Press / Profimedia

„Šifra za prepoznavanje je bila „papir za doktora“. Milošević je putem Skaja obavestio Starčevića da je Soldo momak od 30-ak godina, proćelav u plavom džinsu, a potom je poslao selfi koji je njemu poslao Soldo uz poruku „ja sam na poziciji čekam““, navodi se u optužnici.

Milošević je potom, pošto je primopredaja završena, Starčeviću pisao o Jakšićevom rođaku kao „dobrom, ali plašljivom momku“.

Milošević: Kada se vidimo pričaću ti kako je umirao kada je bio ovde, pobegao posle sedam dana. Visoki (nadimak Zorana Jakšića) poludeo. To moram uživo da ti polako ispričam, još ga ja gasirao. A najjače je što je bio došao kao da radi, da bude tu minimum tri meseca možda i duže, 6-9 meseci i pobegao posle sedam dana..hahaha.. Ne troši ni centa, boji se Visokog, Visoki ga maltretrira ne daje mu ni centa, a čuva mu pare..ima milione tamo zakopane. Sad ću da pričam da mu odvoji komad dva nije fer. Da je neki ološ, pa bi ga pokrao. Nego momak pošten. Čuva i za mene pare, sve u cent! Komentariše najverovatnije i Jakšića: – Čudan čovek, možda od puno robije, pa sve hoće za sebe..ili šta znam.

Pisma iz Perua

Prema dokazima iz optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, među kojima je i presretnuta Skaj komunikacija, nalaze se i rukom pisana pisma koja je navodno optuženi Zoran Jakšić slao iz zatvora u Peruu.

„Zdravo Dr. Kako si šta ima novo? Dao sam zeleno svetlo. Završi sve što treba. Nisam ništa znao, šta, gde, ko? Puno pozdrava!! (vidi adv. njemu daj poruku). Tužilaštvo tvrdi da je Dr Žuti na Skaju bio optuženi Petar Milošević preko kog je Jakšić poslao poruku da će poslati novac za kupovinu 70 kilograma kokaina. U drugom pismu, navodno piše da je „cena za posao velika, da neće više da piše nećaku jer on paniči“, ali da mu je rekao da donese novac.

Bonus video: Hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare