Andrej Obradović Foto:Nova TV

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je Andrej Obradović podneo protiv policajaca koji su ga, kako tvrdi, zlostavljali, ponižavali i diskriminisali zbog njegovog seksualnog opredeljenja. Andreju su policajci upali u stan februara, navodno zbog sumnje da poseduje narkotike, a potom su ga, bez ikakvog razloga brutalno mučili. Andrej za Nova.rs ističe da je razočaran u institucije, ali da neće odustati od borbe, sve dok odgovorni ne budu adekvatno kažnjeni.

„Neverovatno je da tužilaštvo odbaci krivičnu prijavu, a čak je i Sektor unutrašnje kontrole u svom prvom izveštaju ukazao da je bilo nepravilnosti u radu inspektora koji su me ispitivali. Ponovo se manipulisalo snimcima i to je nedopustivo. Takve akcije policije, kao što je upad u stan, policija snima, ali su oni odbili da dostave snimak i Zaštitniku građana i tužilaštvu, što je nedopustivo. Pa valjda se baš zbog toga takve akcije i snimaju, da se vidi da nije bilo nikakvih nepravilnosti i zloupotreba. Drugi snimak, koji navodno ne postoji, je snimak iz policijske stanice na Novom Beogradu. Rečeno je da snimaka nema, jer kamere u toj policijskoj stanici ne radi već četiri godine. Sve to ukazuje da je manipulisano dokazima“, objašnjava Andrej Obradović.

Mladić Andrej Obradović, uhapšen je 14. februara ove godine zbog sumnje da je nelegalno posedovao narkotike i taj deo nije sporan, ali sporno je sve što se potom dešavalo. Kada je policija upala u stan u kome je živeo sa cimerkom, takođe osobom LGBT orijentacije, policajci su primetili i predmete u duginim bojama i druge simbole LGBT populacije. Tada je ponašanje inspektora prema njemu postalo brutalno i diskriminatorsko, vređali su ga i ponižavali zbog njegove seksualne orijentacije.

Foto:AP Photo/Sakchai Lalit

Mladić je i u stanu i u policijskoj stanici ponižavan, maltretiran, vređan, fizički i seksualno zlostavljan. Kako je svojevremeno izjavila njegova majka, Sanja Malinović, policajci čak nisu hteli jedno vreme da uzmu lekove koji su Andreju propisani kao redovna terapija. Slučaj je prijavljen prvo nevladinoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava „Da se zna“, koja je i obelodanila ovaj slučaj.

Istraga o navodnoj policijskoj torturi išla je od početka traljavo, pa se Andrej odlučio na štrajk glađu ispred Narodne skupštine, koji je započeo u aprilu. Tada su mediji i institucije obratili pažnju na njega, ali to nije dugo trajalo.

Andrej Obradović Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

„Boli me što su samo tada institucije reagovale kako je trebalo i to zbog pažnje javnosti. Posle toga, kada sam zbog zdravstvenog stanja odustao od štrajka glađu, institucije su prestale da rade svoj posao. Ja se ovde ne borim samo za svoja lična prava, ja se borim za prava svih manjina i svih ugroženih ljudi. Srbija je potpisnik brojnih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, one postoje i u našem Ustavu, a institucije države Srbije ne poštuju te konvencije koje je država potpisala, krše zakon i Ustav ili ne postupaju po zakonu. Ipak, ja od svoje borbe neću odustati. znam da to može da potraje, ali ako treba ići ću do Strazbura“, objašnjava Andrej Obradović.

Šta se dogodilo februara u stanu?

Slučaja Andreja Obradovića dospeo je u žižu javnosti dospeo posle konferencije za novinare koju je održala nevladina organizacija „Da se zna“ 24. februara, na kojoj su iznete uznemirujuće tvrdnje o policijskoj brutalnosti. Kako je tada rečeno, „okidač“ je bio kada su policajci u stanu pronašli obeležja duginih boja koji su simboli osoba LGBT populacije.

Kako je tada rekao predstavnik organizacije Da se zna Bojan Lazić, policija je provalila u stan, navodno zbog prijave da se u njemu nalazi droga, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije, koji su prvo vezali i oborili na zemlju dvoje cimera, a zatim im uperili oružje u glavu.

Andrej Obradović, Bojan Lazić Foto:Marko Dragoslavić/FONet

„Kada su uočili obeležja LGBT zajednice krenula je brutalnost prema njima“, rekao je Lazić i dodao da su tu policijsku ekipu vodili službenici Strahinja V. i Dubravko D.

On je istakao da su momka vređali i nazivali pogrdnim imenima i da su mu govorili da ga treba ubiti, vređali njegovu cimerku, da su mladića dodirivali po polnom organu i njegovom glavom simulirali oralni seks, da su ih tukli i naneli im telesne povrede. Majka momka koji je doživeo nasilje Sanja Malinović rekla je da je ponašanje policije bilo morbidno i brutalno, da su njenog sina tukli, vređali i pretili mu silovanjem dok nije priznao da je gej, da su ga zatim umesto lisicama vezali konopcem, ponašali se brutalno prema njemu, snimali telefonom i snimke delili među sobom.

BONUS VIDEO: Andrej Obradović o štrajku glađu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare