Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; privatna arhiva

Nakon što je saopšteno da je Danka Ilić, dvogodišnja devojčica za kojom se tragalo, udarena kolima i tako stradala, povelo se pitanje toga kako će biti kvalifikovano krivično delo, da li kao teško ubistvo ili teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Iako je tužilaštvo još juče saopštilo da se Srđan Janković i Dejan Dragijević, osumnjičeni za smrt Danke, terete za teško ubistvo u saizvršilaštvu, danas su otkriveni novi detalji zločina koji je potresao Srbiju, a to je da su uhapšeni najpre udarili devojčicu kolima, a potom je i usmrtili jer je ona još uvek bila živa. Zbog ovih okolnosti nesumnjivo je da se Janković i Dragijević terete za teško ubistvo za šta ima preti doživotni zatvor.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru saopštilo je juče da je Jankoviću i Dragijeviću, radnicima JKP ”Vodovod” u Boru, određeno zadržavanje zbog sumnje da su počinili krivično delo Teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

U javnosti se najpre povela polemika oko toga da li će u slučaju smrti Danke doći do prekvalifikacije dela jer je devojčica stradala u nesreći, međutim, ranije danas oglasio se načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić koji je razjasnio ove sumnje. Prema rečima Cmolića, Danka je najpre udarena automobil, a kako je ona i dalje bila živa, osumnjičeni su je ubili. Nedvosmisleno reč je o krivičnom delu teško ubistvo, te osumnjičenima preti kazna doživotnog zatvora.

Pročitajte još:

Advokat Nebojša Perović za Nova.rs govori o tome šta sada sledi u istrazi.

„Onog trenutka kada policija bude predala krivičnu prijavu tužilaštvu na dalje postupanje i kada tužilaštvo okonča istragu i podignu optužnicu, a to sve iz razloga kada se prikupe svi mogući dokazi, onda ćemo tačno znati koje su to radnje preduzeli za sada osumnjičeni i koje krivično delo će im se staviti na teret. Ukoliko se radi o teškom ubistvu, u članu 114 krivičnog zakonika, predviđena je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili doživotni zatvor“, kaže Perović za Nova.rs.

Nebojša Perović Foto:M.M./ATAImages

On ukazuje na još jedno krivično delo koje bi moglo da se stavi na teret osumnjičenima.

„Takođe, postoji krivično delo sprečavanje i ometanje dokazivanja, gde je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine. Sve ovo predstavlja mogućnost međutim, tek nakon okončanja istrage od strane tužilaštva može se sa izvesnošću i postojanjem opravdane sumnje reći o kom krivičnom delu se radi, sa tim što napominjem, da poslednju reč ima sud u pravosnažnoj presudi“, kaže Prelević.

Nestanak Danke potresao Srbiju

Podsetimo, potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Pročitajte još:

Tokom jučerašnjeg dana ministar policije Bratislav Gašić otkrio je detalje zločina koji je potresao Srbiju.

„Nažalost potraga za malom Dankom pored svih napora, tragično je završena. Ovaj zločin je duboko potresao celu Srbiju. U svoje lično ime i u ime pripadnika MUP izražavam saučešće porodici. Obojica osumnjičenih su detaljno opisali način na koji su počinili zločin, nakon čega im je određeno zadržavanje do 48 sati“, rekao je Gašić.

Gašić je istakao da je majka Ivana Ilić u 13.41 časova pozvala muža koji je došao u 13.55 a onda je policija u 13.59 izašla na teren.

„U 18.57 aktiviran je sistem „Pronađi me“. Vremenske odrednice, od izlaska iz stana majke Ivane Ilić, pratili smo njeno kretanje od Bora do Banjskog polja, pritom upoređujući sva lica koja su tu istu trasu prelazila. Proveravali smo kada je nastala fotografija, zato što su to bili bitni činioci za dobijanje informacija, koliko je dete vremenski bilo van vidokruga majke“, navodi ministar Gašić.

Policija na terenu pretražuje gde je telo devojčice Danka Ilić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gašić je naveo i da je način funkcionisanja sistema „Pronađi me“ i davanja naloga više puta objašnjeno i zašto ne istog trenutka kada se prijavi nestanak lica.

„Od 13.45 do 15.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se ulicom. Majka je videla beli auto i lice koji stoji pored njega, za koje se utvrdilo da su koristili osumnjičeni. Vozilo u kom su bili osumnjičeni je ispred kapije je bilo dva minuta. Kada su krenuli, na 30 do 40 metara su udarili devojčicu. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri. Kasnije je zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13 i 50. Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko 2 i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D., a S. J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata. Dogovorili su se da telo devojčice bace. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, na šta su odgovorili negativno“, naveo je Bratislav Gašić.

VIDEO: Prekopavanje deponije u potrazi za Dankinim telom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare