Požari u soliterima su noćna mora ne samo za vatrogasce, već i za stanare, jer i kada vatrogasci brzo stignu, plamen, dim ali i gašenje požara prouzrokuju ogromnu materijalnu štetu u stanovima iznad i ispod stana ili objekta gde se vatrena stihija pojavila. Građani štetu mogu da naplate, a advokatica Ljiljana Borović u razgovoru za Nova.rs objašnjava na koji način oštećeni mogu to da učine, ali i šta je ključno da učine kako nadnadu štete ne bi čekali godinama.

Poslednji takav primer dogodio se u Bulevaru maršala Tolbuhina na Novom Beogradu u ponedeljak, 24. juna, rano ujutru. Požar je izbio u kafiću koji se nalazi u prizemlju zgrade, ali se plamen brzo širio i krenuo da se „penje“ uz zgradu. Uništeno je nekoliko stanova iznad lokala u kome je požar izbio, a pukom srećom nije bilo žrtava. Iako je požar prijavljen u 6.21, a prve vatrogasne ekipe stigle već u 6.25, materijalna šteta je ogromna. Ljudi su ostali živi, ali su im životi uništeni. Šta raditi kada vam za desetak minuta vatrena stihija uništi sve što ste stvarali decenijama?

Pročitajte još:

„Građani treba da znaju da zahtevi za nadoknadu štete zastarevaju u roku od 10 godina, tako da je moj savet građanima da pokrenu parnični postupak što pre i da ne čekaju okončanje evenutalnog krivičnog postupka. Suđenje po krivičnoj tužbi može trajati godinama dok ne bude izrečena pravosnažna presuda, a i parnični postupci traju više godina. Zbog toga građani koji su pretrpeli neku štetu, ne treba da „gube“ vreme i treba što pre da pokrenu postupak“, objašnjava advokat Ljiljana Borović.

Foto: Privatna arhiva

Ipak, po njenim rečima, potrebno je da se dobro pripreme i da razmisle koga će da angažuju da im vodi slučaj, pre nego što uopšte uđu u postupak.

„Moj savet je da ih zastupa neki advokat koji ima dosta staža, ali i da pre pokretanja tužbe pribave mišljenja sudskih veštaka, pa da onda odluče da li će uopšte ući u postupak tužbe za nadoknadu štete. Ukoliko se odluče za to, ukoliko angažuju sudske veštake pre početka samog procesa, to im može uštedeti dve do tri godine, što nije zanemarljivo“, objašnjava Ljiljana Borović.

Potrebno je da sudski veštak utvrdi kolika je šteta, ne samo materijalna, već i nematerijalna, a dobro je i da bude angažovan veštak koji bi trebalo da utvrdi šta je tačno uzrok požara i tako se utvrdi eventualna odgovornost fizičkih, ali i pravnih lica.

„Šteta od požara može da bude ogromna, ne samo od plamena koji zahvati i uništi imovinu, već i od dima, jer je stan neupotrebljiv dok ne bude sređen. Tu su troškovi smeštaja, duševna bol i nematerijalna šteta. Prilikom podnošenja odštetnog zahteva, treba imati sve te stvari u vidu, jer neke fotografije rođaka ili poklon drage osobe koji možda ne vrede puno u novcu, imaju veliku vrednost za vlasnika, zato je važno da procenitelj uradi dobro svoj posao“, objašnjava advokatica.

Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Ona daje još jedan savet, koji može biti koristan ljudima koji su pretrpeli štetu od požara, a to je da tužbom obuhvate nekoliko lica i institucija.

„Lako je u toku postupka odustati od nekog za koga se utvrdi da ne snosi odgovornost. Postoji više uzroka izbijanja požara, nekada to može biti lakše utvrđeno, nekada teže. Na primer, ukoliko je neko direktno odgovoran za požar u stanu iz koga je plamen krenuo, recimo, zaboravljena cigareta ili nešto slično, on snosi odgovornost i za nastalu štetu. Tada se obično blokira njegova i imovina njegovog supružnika i od tih sredstava se naplaćuje i zastupnik tužbe, plaćaju se sudski troškovi i naplaćuje se odšteta. Problem može da nastane kada nema dovoljno imovine za odštetu“, kaže advokatica.

U drugim slučajevima, uzrok požara mogu da budu neispravne instalacije u zgradi ili, recimo, ugostiteljskom objektu ili nekoj firmi u kome je izbio požar.

Zapaljeni automobil u Klinskoj ulici Foto:Screenshot/Instagram/serbialive_beograd
/@dessy.dzessy

„Ukoliko su problem loše instalacije u zgradi, odgovorne su pravna lica i institucije koje su objekat izgradile i koje treba da ga održavaju i ako je to moguće, treba i njih obuhvatiti tužbom. Recimo, ukoliko je neka inspekcija obišla ugostiteljski objekat i izdala mu dozvolu za rad, a tu onda izbije požar zbog preopterećenja, ili nekog kvara, deo odgovornosti treba da snosi i organ koji je obavio inspekcijski nadzor i izdao dozvolu za rad“, objašnjava Borovićeva.

Osiguranje stana ključno

Najbrže i najlakše će do nadoknade štete stići oni koji imaju osiguran stan, jer velike osiguravajuće kuće isplaćuju štete vrlo brzo, u odnosu na vreme koje je potrebno da bude doneta presuda u sudskom postupku. Takođe, i oni koji su uzeli kredit za stan, ukoliko su reosigurani, imaju brigu manje, jer će i oni biti obeštećeni.

Slobodan Nešković je bio inspektor u Odeljenju za utvrđivanje uzroka požara, havarija i eksplozija a sada je sudski veštak, upravo za tu oblast. On navodi da je za veštačenje potrebno oko 15 do 20 dana, a ponekad i više.

„Nekada je potrebno da se izvrše i laboratorijske analize i tada je za veštačenje potrebno više vremena. Najčešći uzroci požara je ljudski faktor, zatim tehnički uzroci, ali može da bude i, na primer, udar groma, što bi se nazvalo „višom silom“. U slučaju kada u požaru ima povređenih i stradalih, ili je pričinjena veća materijalna šteta, po službenoj dužnosti na teren izlaze i pripadnici Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, koji treba da utvrde uzrok požara i građani, preko svojih pravnih zastupnika, mogu da od njih zatraže dokaze“, objašnjava Nešković.

BONUS VIDEO: Požar u Maršala Tolbuhina na Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare