Foto: E-Stock/Petar Jovanović, Shutterstock

Nedavno hapšenje kriminalne grupe Nikole Vuševića zvanog Džoni s Vračara, ali i privođenja pripadnika drugih kriminalnih grupa poput "škaljarske", situacija je koja u srpskom Centralnom zatvoru, gde trenutno borave, zahteva visoke mere bezbednosti kakve su na snazi. Identična situacija, samo nešto ranije, kad su se ljuti protivnici iz škaljarskog i kavačkog klana našli istovremeno iza rešetaka, ali u Crnoj Gori, proizvela je niz incidenata, napada i različitih prestupa zbog kojih su pokretani disciplinski postupci.

Kako nam je rečeno iz srpske Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u ovom trenutku se nalazi veliki broj lica koji su povezani istim krivičnim delom i pripadnici su organizovanih kriminalnih grupa što samo po sebi podrazumeva da su u najvećem pritvoru u zemlji na snazi visoke mere bezbednosti.

„Nema potrebe da se podiže tenzija jer ovo nije situacija od juče, već je u pitanju činjenično stanje koje imamo duže od godinu i po dana. Da pripadnici Službe za obezbeđenje profesionalno obavljaju svoje zadatke i o svemu vode računa govori i to da nije bilo nijednog incidenta među ovim licima u tom periodu“, rekli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Foto: N1

Iako su ovdašnje institucije do sada uspešno održavale mir u zatvorima, tako da nije bilo međusobnih čarki, a kamoli većih incidenata, primeri koje smo imali prilike da vidimo u susednoj Crnoj Gori, gde u zatvorima takođe borave pripadnici zaraćenih kriminalnih grupa, pokazali su da neki od njih često umeju da prerastu i u zločine sa smrtnim ishodima.

Ubistvo u Spužu

Zatvorenik Dalibor Đurić, koji se smatrao osobom bliskom škaljarskom kriminlanom klanu, ubijen je 22. septembra 2016. godine iako se za njega znalo da mu je bezbednost ugrožena. Ovaj Kotoranin ubijen je u teretani Poluotvorenog dela spuškog zatvora, a advokatica koja je zastupala njegovu porodicu na sudu kasnije je istakla da je kontradiktorno to što zbog bezbednosnih razloga Đuriću nije bilo dozvoljeno da za vikend ide kući, a bio je smešten u poluotvorenom odeljenju.

Spuž zatvor
Foto: N1

Kobnog dana naime Đurić je obavio razgovor sa svojom suprugom i krenuo je ka teretani. Pucač, čiji identitet do danas nije otkriven, ispalio je hitac iz snajpera koji je Đurića pogodio u grupi i on je, od posledica teških povreda, preminuo na licu mesta.

U tom trenutku Đurić je izdržavao kaznu od dve godine na koju je osuđen zbog iznude, a u dvorištu kazamata bilo je i drugih zatvorenika.

„Neko je šetao, neko vežbao, odjednom se samo čuo pucanj i Đurić je pao. Pogođen je u grudi. Metak je izašao na leđa i napravio veliku izlaznu ranu. Svi su pritrčali, a njemu je na usta počela da izlazi krv. Došli su službenici, ubačen je u njihov auto i odvezen je u bolnicu“, rekli su ranije u spuškom zatvoru. Jedino je utvrđeno da je snajperista verovatno odabrao mesto daleko preko reke Zete i obližnje šume, te pucao sa obližnjeg brda.

Likvidacija ispred kapije

Decembra 2014. godine ispred kapije zatvora u Spužu likvidiran je Aleksa Mrdak, inače bliski prijatelj, telohranitelj i desna ruka Armina Muše Osmanagića i to hicima iz vatrenog oružja. U tom trenuku Mrdak je ispred kapije čekao da uđe u posedu svom bratu Nenadu. Kao jedan od nalogodavaca svojevremeno je označavan srpski državljanin Darko Gejsler.

Napad dezodoransima, jajima i vrelim uljem

Kada je 2019. godine u Češkoj uhapšen navodni vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan, svi mediji su brujali o tome. Uz jake mere bezbednosti je isporučen Crnoj Gori, koja ga je potom smestila u Istražni zatvor u Spužu. Na prvi pogled izgledalo je kao da su sve bezbednosne procedure ispoštovane, ali se ispostavilo da je opasnost po Kašćlana vrebala upravo iza rešetaka, što je pokazala prilično bizarna situacija.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Naime, jedan od zatvorenika pozvao je Kašćelana, koji je u tom trenutku bio na šetnji, da priđe njegovom prozoru pozivajući se na zajedničkog poznanika. Kada je Kašćelan to i učinio, prema njemu su poleteli dezodoransi, jaja i drugi proizvodi koji se mogu nabaviti u zatvorskoj prodavnici. Odmah nakon toga, Kašćelan je napad i prijavio, a potom se oglasila i Uprava zatvora dematujući navode u medijima uz obrazloženje da pritvorenici jesu raznim predmetima gađali zid u njegovom pravcu, ali da na taj način nikako nije mogla biti ugrožena njegova bezbednost.

Pored Kašćelana, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu napadnut je i njegov „kolega“ iz klana Igor Božović, kada je 2016. godine poliven vrelim uljem. Zadobio je opekotine glave i tela, a tečnošću ga je polio suparnik iz redova „škaljaraca“ Jovan Jovanović.

Telefoni, ruteri, bodeži…

Iz crnogorskog zatvora gotovo redovno stižu vesti o zaplenama predmeta koji nisu dozvoljeni unutar zidina, poput telefona. Tako je pre samo nekoliko dana objavljeno da je oduzeto četiri telefona i dva rutera za internet konekciju. Istakli su da su protiv pritvorenika kod kojih su pronađene i oduzete nedozvoljene stvari i predmeti utvrdiće se eventualna disciplinska odgovornosti i preduzeti mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima.

Iz Uprave su dodali da je 14. novembra otkriven i presečen poseban način pokušaja unosa nedozvoljenih stvari i predmeta zatvorenicima u Zatvoru za duge kazne, te da je tada pronađena određena količina alkoholnih pića, bodeži, mobilni telefoni… Ove predmete pokušali su da unesu zatvorenici kojima su dozvoljeni izlasci na vikende.

#social-embed_0

„Droge više nego na ulici“

U intervjuu koji je pre nekoliko godina objavila crnogorska Pobjeda, jedan od zatvorenika čiji identitet nije otkriven, govoreći o svojim danima u zatvoru ispričao je da se, pored droge, unutra mogu kupiti i telefoni.

„U kasnim satima čuje se svašta, jauci i vrištanje. Tuku se međusobno, a ponekad se i čuvari uključe“ ispričao je on tvrdeći da se čuju glasovi devojaka, koje se dovode u posetu ‘privilegovanim pritvorenicima’.

„Ako vam kažem da droge ima više nego na ulici, ne znam da li biste mi verovali. Ali tako je. Koliko puta ste čuli da čuvari rasturaju drogu, te da su zato i adekvatno kažnjeni? Ja ću vam reći. Nikada. Zarađuju oni pare i na druge načine. Jedan čuvar mi je nudio telefon koji je u TC „Gintaš“ kupio za pet evra po ceni od 450. Znam da je isto radio i drugima i zarađivao dobre pare na tome“, ispričao je anonimni robijaš za „Pobjedu“.

Bonus video: Hapšenje organizovane kriminalne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar