Konferencija za novinare MUP Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Povodom teksta na portalu Nova.rs u kojem se čuju uvrede i pretnje koje je pretpeo jedan policajac u Novom Sadu kada mu je sin biznismena N. E. (24) iz tog grada oglasio se i Sindikat policije Sloga, a njihov potpredsednik Dragan Žebeljan istakao je da u ovom događaju imamo predstavnike države koji su dužni da trpe razne uvrede u toku intervencija.

Potpredsednik sindikata Dragan Žebeljan smatra da je krajnje čudno i neuobičajno postupanje nadležnog sudije koji po njegovom mišljenju blago reaguje na otvorene pretnje koje je građanin N. Eraković uputio policajcima koji rade u interesu društva i države.

Pročitajte još:

“U konkretnom događaju imamo predstavnke države koji su dužni da trpe razne uvrede u toku intervencije ali ne i da tolerišu i trpe pretnje tipa “čeka vas metak” i “pobiću vas i vaše porodice! Nećete imati gde i kome da se vratite!”, takve stvari su veoma opasne i nedopustive u civilizovanom svetu”, rekao je Žebeljan i dodao:

„Šta je poruka policajcima? Da svako može da im preti po život i bezbednost i da prođe tek tako sa “nanogicom”. Zapitajmo se da li bi taj isti sudija tako blago postupao da je njemu ili njegovim kolegama prećeno na taj način od istog lica“.

Dalje ističe da se plaši da ovakve stvari samo dodatno frustriraju i demotivišu policajce koji već uveliko okreću glavu u pojedinim slučajevima kada su van dužnosti i kada bi po prirodi stvari trebali da reaguju.

„Kada se policajac plaši i ne oseća sigurnost, to samo pokazuje slabost države. Ako policajac zna da postoje nedodirljivi tatini sinovi, koja je svrha policijskog preventivnog i represivnog rada? Da li sankcionisanje običnog poštenog građanina koji se neće buniti dok se prema moćnicima i tatinim sinovima postupa po drugačijim aršinima?Setimo se samo mnogih građana koji su putem društvenih mreža upućivali razne nepromišljene pretnje političarima koje nisu čak moguće i ostvarive? Mnogi su završavali mesecima u pritvoru jer su iz besa upućivali takve neprimerene komentare. Mnogi sod takvih su bili politički neistomišljenici ili oponenti vladajućem režimu. Ekspresno bi bivali upućeni u pritvor, ostajali bi tamo mesecima. Eto, mlađanom tatinom sinu se pruža mogućnost da uz nanogicu uživa u luksuzu svog doma. I šta posle? Treba li policajc da strepi godinam da li će zbog osvete stradati neko od njegove porodice? Policajci su stub države i uvek su prvi na udaru od svega i svačega, zato bi trebalo da zaslužuju poštovanje, ako ne svih građana, onda bar poštovanje tužioca i sudija koji treba da brane interes države i predstavnika države. A pravi prvi predstavnici države su policajci! Zato bi svaki napad na predstavnika države morao da bude adekvatno tretiran. Zahtevamo samo minimum, iste aršine prema političaru i prema policajcu“, navodi Žebeljan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar