Foto:Shutterstock/Antonio Ahel/ATAImages/E-Stock_petar_jovanovic/Privatna arhiva

Darko Šarić proteklih nedelja se nalazi u žiži javnosti nakon što su objavljene Skaj prepiske u kojima se vidi kako je kontrolisao službe bezbednosti u Crnoj Gori, o čemu je za crnogorske medije nedavno govorio glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. Dojčinović je tom prilikom pomenuo čuveni sastanak na Jelovoj Gori kod Užica, kada su se istražitelji sastali sa Šarićevim bliskim saradnikom Draganom Dudićem Fricom, i kojem je posredovala supruga bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Do danas je ostala misterija šta je na sastanku dogovoreno, a interesantno je da je samo mesec dana posle istog, Fric ubijen.

Na pomenutom sastanku, kako se ranije pisalo, Šarićev operativac sastao se sa ljudima iz bezbednosnih službi, a o čemu se tačno govorilo zapravo nikada nije zvanično saopšteno. Ono što je izvesno jeste da je Fric mesec danas kasnije ubijen.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Prema onome što je poznato javnosti, sastanak na Jelovoj Gori inicirao je upravo Šarićev operativac, Dudić, preko posrednika.

“Lončareva žena Vesna je bila ta koja je ugovorila 2010. godine sastanak Dragana Dudića Frica, jednog od visokokotiranih ljudi iz Šaricevog narko-klana, sa predstavnicima tužilaštva, a ovog Šarićevog saradnika je na sastanak dovezao Miodrag Stojanović, Lončarev kum koji je službenik BIA. Ovo je pre nekoliko godina Milović otkrio u intervjuu za KRIK i NIN”, podsetio je Dojčinović u najnovijem razgovoru za podgoričke „Vijesti“.

Zlatibor Loncar

U to vreme, Šarić je uveliko bio u bekstvu, dok je u Srbiji na snazi bila akcija „Balkanski ratnik“. Za razliku od njega, kako je ranije pisao KRIK, Dudić je bio pod istragom Specijalnog tužilaštva, ali nije bilo dovoljno dokaza da bude i optužen.

„Dudićev posrednik kontaktirao je direktora policije Milorada Veljovića, a on je o tome obavestio pripadnike obaveštajne agencije BIA. Bitno je reći da je BIA vodila istragu Šarićevog kartela. Iako je u startu i policija radila u timu razotkrivanja međunarodnih švercera droge, policajci su tokom 2009. godine izbačeni iz ekipe jer se sumnjalo da su od njih „curile“ informacije što je kartelu pomoglo da izbegne zaplene droge i hapšenja. Zato su policajci skrajnuti, a tužilaštvo i obaveštajci su izneli glavni deo operacije „Balkanski ratnik““, opisao je KRIK ranije.

Na sastanku koji se dogodio aprila 2010. godine na Jelovoj gori prisustvovali su službenici BIA Željko Rašeta i Jadranko Petković, tužilac Saša Ivanić, ali i načelnik kriminalistike Rodoljub Milović i njegov saradnik Slaviša Sovtić.

Nekoliko izvora upoznatih sa sadržinom sastanka opisalo je u razgovoru za KRIK da se Dudić nije pokazao kao neko ko bi mogao da bude potencijalni svedok protiv Šarića, što je u tom trenutku bilo najbitnije.

„Raspitivao se šta će biti s njim i nudio je informacije o drugoj grupi koja je švercovala narkotike preko Španije, ali tužilac nije bio zainteresovan da tada ide u tom smeru. Sastanak je završen i od strane većine učesnika ocenjen kao beskoristan. Tu negde priča je trebalo da se završi“, pisao je ovaj portal.

Međutim, mesec dana kasnije u Kotoru je ubijen Fric, dok je sedeo u jednom kafiću u tom gradu, zajedno sa svojim telohraniteljima. Upucao ga je Ivan Vračar, kog su telohranitelji uhvatili i pretukli i zadržali do dolaska policije. Vračar je sve priznao rekavši da je Dudića ubio zbog pretnji koje je dobijao od njega i jer je mislio da mu je Dudić ubio prijatelja, vlasnika jednog taksi udruženja. Ipak, ovaj događaj, u odnosu na sastanak, bio je plodonosan za keriranje različitih scenarija oko toga šta se i zbog čega dogodilo, pa su se pojavljivale informacije da je Dudić likvidiran zbog susreta na Jelovoj Gori.

„Šarić je izneo tvrdnju da je Dudić nekome sa sastanka dao novac i optužio Rodoljuba Milovića da je korumpirani policajac, što je dovelo do njegove smene“, pisao je KRIK.

Šarićev advokat Radoslav Baćović je tada postavljao pitanje zašto su nestali CD i DVD iz arhive BIA na kojima je snimljen sastanak s Dudićem. Tada je formirana i specijalna grupa u MUP-u da ispita slučaj…

Sama interpretacija o tome o čemu se govorilo na sastanku razlikovala se u zavisnosti od učesnika, a službene beleške bez potpisa i drugih pratećih detalja specifičnih za ovakav dokument, došle su u ruke novinara. Dok su službenici BIA tvrdili da Dudić nije dao nikakve bitne informacije već da je došao da osmotri situaciju, bivši prvi čovek UKP Milović kazao je da je Dudić bio koristan sagovornik jer je „do detalja objasnio sistem funkcionisanja koji se tiče hijerarhije unutar ‘klana Šarić’.

Uhapšeni bezbednjak čuvao leđa Šariću

Podsetimo, ljevljaku Darku Šariću i dalje se sudi pred srpskim sudovima, a osim optužbi da je švercovao kokain i tako ilegalno zarađeni novac oprao, sada mu se na teret stavlja i da je planirao ubistvo svedoka saradnika Nebojše Joksovića. Međutim, oči javnosti ponovo su uprte u Pljevljaka nakon što su podgoričke „Vijesti“ objavile sadržinu poruka sa Skaja u kojima crnogorski uhapšeni bezbednjak Petar Lazović komentarisao nakon odluke Višeg suda u Beogradu da osudi Šarića. Ove poruke, kako taj podgorički list otkriva, slao je upravo Šariću.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; privatna arhiva

“Ako znam šta da ti napišem cijeli dan, 10 puta pišem, brišem, eto. Evo me sad sa Z. Šta je činjet, može li se šta radit, oću li šta reći Z da treba!!! …Majku im je*em i Vučiću što ga Vulin je*e i onom vitaminu od Cana, po*erem se na njih!!! Pa neka čitaju i slušaju sve, govna… Kako god, imaš mlađeg brata na sve spremnog i ne bilo nas ako se predamo tim ciganima”, šalje Lazović poruku Šariću na dan kada mu je izrečena presuda od devet godina, a veruje se da u njoj, pored Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina, govori o kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću Canetu, dok slovom Z označava svog oca Zorana Lazovića.

darko

Uprkos tome što se iz ovih poruka ne vidi jasno šta je Šarić odgovorio, niti zbog čega je Lazović ljut na Vučića i Vulina, još jednom je podgrejana teza o dogovorenoj predaji Darka Šarića iz 2014. godine, kojoj je prethodio čuveni sastanak na Jelovoj Gori.

Bonus video: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare