Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac

Advokati Jovan Rajić, Čedomir Kokanović i Ivan Ninić saopštili su danas da, iako su još 8. marta podneli inicijativu za razrešenje Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i Prvog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu Brankice Marić, Državno veće tužilaca do današnjeg dana nije postupilo po podnetoj inicijativi, odnosno, nije obavestilo podnosioce inicijative i zainteresovanu javnost o tome da li će postupak razrešenja biti pokrenut.

„Izuzev šturog obaveštenja od 4. aprila da inicijativu ‘razmatra Disciplinski tužilac’, nikakve konkretne mere zapravo nisu preduzete i postoji opravdana bojazan javnosti da je ovo još jedan u nizu pokušaja zataškavanja nezakonitosti i nepravilnosti u radu tužilaštva, na isti način na koji su zataškani slučajevi Savamale, helikoptera, naplatne rampe…“, napominju advokati u saopštenju.

Pored ovoga, Zagorka Dolovac uporno odbija da zakaže vanrednu sednicu Državnog veća tužilaca radi odlučivanja o nedozvoljenom uticaju na rad tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović i krije se iza izveštaja Poverenika za samostalnost Milana Tkalca koji takođe odbija da učini javno dostupnim, pa čak i da ga na izričit zahtev dostavi nama kao tražiocima informacija, iako isti predstavlja informaciju od javnog značaja i ne postoji niti jedan razlog za ovakvo nezakonito postupanje.

„Pitamo donosioce odluka dokle će ova država i pravosuđe biti taoci strahovlade Zagorke Dolovac, njenog bahatog i nezakonitog ponašanja, ćutanja i sakrivanja informacija i činjenica koje su od prvorazrednog značaja za funkcionisanje jednog sistema“.

Tiranija koju ona sprovodi u pravosuđu, kako navode, onemogućava procesuiranje bilo kog „velikog“ slučaja na kojima bi se, kada bi bili vođeni, videla ozbiljnost države i pravosudnog sistema kao njenog najbitnijeg stuba.

„Nikakve preporuke Venecijanske komisije, reforme najviših pravosudnih saveta i struktura u okviru pravosudnog sistema i izbor istaknutih pravnika neće biti bitni i učinkoviti, ako u njima budu sedeli Zagorka Dolovac i Nenad Stefanović ili neke nove Zagorke i Nenadi. Insistiramo na poštovanju zakona i ZAHTEVAMO hitno odlučivanje o podnetoj inicijativi za razrešenje, dostavljanje svih traženih informacija i dokumenata o radu Državnog veća tužilaca i zakazivanje vanredne sednice veća radi odlučivanja o nedozvoljenom uticaju na rad tužiteljki Savović i Paunović“, navodi se u saopštenju advokata Jovana Rajića, Čedomira Kokanovića i Ivana Ninića.

BONUS VIDEO: Cvijić: Zagorka Dolovac reaguje samo kad urednika Informera udare u stražnjicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare