Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Advokat porodica osmorice rudara nastradalih u nesreći koja se dogodila 1. aprila prošle godine u rudniku „Soko“ Bratislav Stojanović najavio JE danas da će u sredu 5. aprila održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o predlogu republičkom parlamentu za formiranje Anketnog odbora koji će razjasniti činjenice i okolnosti nastanka nesreće i utvrditi stanje u rudarstvu Srbije tog kobnog dana.

Stojanović je najavio da će na konferenciji biti reči i o dosadašnjem toku krivičnog postupka pred naležnim Osnovnim javnim tužilaštvom u Aleksincu, a po krivičnoj prijavi protiv 14 lica koju je 12. avgusta prošle godine podnela tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

On je kazao da će na konferenciji govoriti i o daljem postupanju nadležnog javnog tužilaštva i oštećenih nakon usvajanja prigovora na rešenje OJT Aleksinac o odbačaju krivične prijave za teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288. st.4. u vezi čl. 280. st. u vezi st.2. Krivičnog zakonika.

Pročitajte još:

Mihajlović je najavio da će konferncija biti održana u prostorijama Doma kulture u Aleksincu, a prisustvovaće joj i članovi porodica nastradalih rudara.

Aleksinačko OJT saopštilo je 5. januara ove godine da je “nakon sprovedenih dokaznih radnji, a imajući u vidu i ranije obavljena veštačenja”, odbacilo krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stava 4. u vezi člana 280. stava 3. u vezi stava 2. Krivičnog zakonika, uz obrazloženje da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Tužilaštvo je navelo da su o tome obavešteni podnosilac prijave, odnosno Ministarstvo rudarstva i energetike, punomoćnik oštećenih, te zakonski nasledici pokojnih rudara kao oštećeni, kojima je upućena pouka da “na navedenu odluku mogu podneti prigovor neposredno Višem javnom tužilaštvu u Nišu”.

Aleksinačko OJT je prethodno, 26. jula prošle godine, odlučilo da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

OJT je navelo da je takvu odluku donelo na osnovu “analize prikupljenih dokaza”, kao što su izveštaj stručne komisije formirane od strane javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica“, u čijem je radu učestvovala i republička inspektorka za rudarstvo Zorica Vukadinović, te nalaz, dopuna nalaza i mišljenje Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, kao i izveštaj Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa poginulih rudara.

(Ni)ko (ni)je kriv za smrt osmorice rudara u rudniku Soko?
Foto: Nova S

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon toga, 12. avgusta, predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, ali je i ta prijava odbačena.

Više javno tužilaštvo u Nišu početkom febuara usvojilo je prigovor punomoćnika porodica osam nastradalih rudara rudnika “Soko” na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu od 5.januara kojom je odbačena krivična prijava Ministarstva rudarstva i energetike (MRE) i naložilo OJT Aleksinac saslušanje dodatnih svedoka.

BONUS VIDEO: Policijska akcija hapšenja i zaplene 30 kilograma marihuane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar