Više javno tužilaštvo u Zaječaru danas je podiglo optužnicu protiv Dejan Dragijevića i Srđana Jankovića, osumnjičenih da su ubili devojčicu Danku Ilić 26. marta ove godine u Banjskom polju kod Bora. Sem njih, optužnica je podignuta i protiv Radoslava Dragijevića, oca osumnjičenog Dejana, zbog neprijavljivanja krivičnog dela i krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Milinko Jovanović, advokat Radoslava Dragijevića, oca osumnjičenog Dejana, očekuje da će sud produžiti pritvor osumnjičenima za ubistvo Danke Ilić. 

“Nakon podizanja optužnice, sud u roku od tri dana mora da donese odluku o daljem pritvoru. Nakon što sud donese odluku, optužnica će biti predata okrivljenima i njihovim braniocima koji imaju rok od osam dana da podnesu odgovore na optužnicu. Posle podnošenje odgovora, a mislim da će svi branioci podneti odgovore, sud ima rok 15 dana da ispita i odluči o samoj optužnici. Mogu je potvrditi, vratiti tužilaštvu da dopuni istragu ili da obustavi krivični postupak, što se sigurno neće desiti“, kaže on.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Advokat Jovanović ističe i da će najverovatnije optužnica biti potvrđena. 

“Tek nakon što Apelacioni sud potvrdi optužnicu, može da se zakaze glavni pretres. Cela ta procedura će potrajati sigurno dva meseca. Mi u ovom slučaju možemo da razgovaramo o nestanku Danke Ilić, ali ne i o njenoj smrti”, navodi naš sagovornik. 

Kako kaže, nema dokaza da je Danka Ilić ubijena. 

“Telo devojčice nije pronađeno. U krivičnom postupku smrt, a pogotovo uzrok smrti dokazuje se isključivo obdukcijom. Posledica krivičnog dela ubistvo je smrt, a mi ovde nemamo dokaza da je ta posledica nastupila. Bez toga, nema krivičnog dela. Obavljeno je više veštačenja, nijedno od tih veštačenja nije potvrdilo smrt Danke Ilić, ali i da su okrivljeni izvršili ovo krivično delo koje im se stavlja na teret”, kaže Jovanović. 

Pročitajte još:

Naš sagovornik smatra da će javni tužilac optužnicu da zasniva samo na priznanjima okrivljenih.

“Dejan je priznao i u policiji i u tužilaštvu, a Srđan samo u policiji. Međutim, to nije dovoljno. Njihovo priznanje mora biti potvrđeno drugim dokazima, a takvih dokaza nema“, zaključuje Jovanović. 

Svedok ubijen u policijskoj stanici

Jedan od potencijalnih ključnih svedoka, Dalibor Dragijević, brat optuženog Dejana ubijen je u policijskoj stanici u Boru, tako što su ga policajci pretukli do smrti.

On je osumnjičen da je svom bratu pomogao da telo devojčice koje je bilo zatrpano na deponiji kod Banjskog polja, prebaci na nepoznatu lokaciju, te ono nije pronađeno ni do dan danas.

Niko dosad nije odgovarao za smrt Dragijevića u borskoj policijskoj stanici.

Bonus video: Slučaj Danka Ilić: I drugi osumnjičeni poriče zločin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare