Svedočenje Slobodana Milenkovića, nekada načelnika Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga koji je otkrio "Jovanjicu", a danas, nakon smene, koordinatora u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i dalje je neizvesno. Zbog sumnji da mu je ugrožena bezbednost neće dati iskaz na ročištima zakazanim za sutra i prekosutra, a očekuje se da njegovo svedočenje, kada se budu stekli uslovi da do njega dođe, da odgovore na ključna pitanja koja se tiču "Jovanjice".

Nakon što se u javnosti podigla velika bura zbog smene inspektora Slobodana Milenkovića sa pozicije načelnika Četvrtog odeljenja beogradske policije, na znatno niže mesto u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pri čemu je ista sudbina zadesila i Dušana Mitića, sada već bivšeg šefa operative u Milenkovićevom odeljenju, oči javnosti uprte su u svako naredno ročište koje će se održati u postupku koji se vodi protiv Predraga Koluvije, vlasnika „Jovanjice“ i drugih okrivljenih.

Posebno se iščekuje svedočenje Milenkovića koje bi trebalo da stavi tačku na brojne spekulacije, ali i ponudi odgovore na ključna pitanja koja bi mogla da rasvetle pozadinu koja se krije iza „Jovanjice“.

Privođenje Gašića i Škera

Pre Milenkovića pred pomenutim sudom svedočio je njegov kolega Dušan Mitić, otkrivajući do sada nepoznate detalje iz noći u kojoj je policija upala na „Jovanjicu“. Pored ostalog Mitić je ispričao da je njihova namera bila hapšenje stadašnjeg direktora BIA, a sada ministra policije, Bratislava Gašića i privođenje tada prvog čoveka u Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) u Beogradu Mirka Škera.

Bratislav Gašić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića. Načelnik IV odeljenja Slobodan Milenković je najpozvaniji da vam o tome govori, on je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, a nakon toga, kada je to procurelo, počeli su učestali pritisci prema nama“, kazao je Mitić na suđenju. Zbog toga se pretpostavlja da će Milenković iskoristiti priliku i otkriti o kakvim saznanjima je reč i zbog čega se nije stiglo do tog privođenja.

Dušan Mitić Foto: Nova

Na koga se pozivao Koluvija prilikom hapšenja

Vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija zaustavljen je na auto-putu, nakon čega su policajci upali na njegovo imanje. Šta se tačno dogodilo dok je policija obavljala uviđaj na tom mestu, do sada je bilo predmet brojnih nagađanja i spekulacija. Tek je prilikom prethodnog svedočenja Mitića otkriveno da je Koluvija pokazivao poruke sa sadašnjim ministrom policije Bratislavom Gašićem, ne precizirajući detalje njihovih prepiski.

Ministar se kasnije pravdao da je reč o kratkoj prepisci u kojoj mu Koluvija čestita dan BIA. Međutim, šta se tačno nalazilo u njoj, trebalo bi da rasvetli Milenković i na taj način otkloni sve sumnje.

Ne treba zaboraviti i da je Mitić ranije negirao su mu inspektori tražili da u danu hapšenja pozove i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govoreći o ovome u kontekstu pritisaka koje trpe nakon ove akcije.

Andrej Vučić Foto:Milos Tesic/ATAImages

„Rečeno je da smo mi tražili da zove Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića. Pritisci na nas su počeli 2020. i 2021. kroz novinske tekstove, a išli smo i na poligrafska ispitivanja u sektor unutrašnje kontrole i u direktoratu. I na poligrafu su nas pitali da li smo terali Koluviju da optuži Andreja. Rekli smo ne. I to je bio tačan odgovor na poligrafu”, rekao je Mitić.

Ko je urgirao da „Jovanjica“ ostane „tajna“

Prilikom prethodnog govorenja inspektora Mitića pred Specijalnim sudom, govorio je i o pritiscima koji su dolazili iz BIA-e, prvenstveno od njenog pripadnika Aleksandra Tošića, koji je brzo po ulasku policije u „Jovanjicu“ došao na imanje i tražio od Mitića da informacija o zapleni i hapšenjima ne izađe u javnost. Veruje se da će Milenković tokom svog izlaganja detaljnije govoriti o pritiscima da slučaj „Jovanjica“ ostane daleko od javnosti.

Saznanja o Koluviji

Jedno od pitanja na koje bi inspektor Milenković trebalo da odgovori jeste i kakva saznanja je policija imala o Koluviji pre hapšenja. Naime, kada se započelo sa medijskom hajkom na službenike MUP koji su stavili lisice Koluviji, jedna od stvari koje su se spočitavale Milenkoviću i njegovom timu jeste i kako je došlo do privođenja Koluvije. Do sada se pojavljivalo nekoliko verzija samog događaja, a veruje se da bi Milenković mogao dosta toga da razjasni.

Predrag Koluvija Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Pretnje i pritisci

Imena inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića postali su sinonim za pretnje i pritiske. Kako je Mitić ranije ispričao, pritisci su počeli od prvog dana, a sve je kulminiralo saznanjem da su životi inspektora dovedeni u pitanje.

Kako je pre nekoliko dana saopštila kancelarija advokata Zdenka Tomanovića, koji zastupa policajce, poseduju niz dokaza o tome da se Milenković prati I da se planira njegova likvidacija, o čemu će obavestiti I nadležne, ali I zatražiti fizičko obezbeđenje. Jedno od pitanja na koje bi Milenković mogao da da odgovor jeste i ko stoji iza ovakvih planiranja.

Tepić: Ubistvo inspektora je već bilo isplanirano

Povom svedočenja inspektora Milenkovića, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je juče da će zatražiti da se Skupštini dostavi njegovo svedočenje od 1. i 2. septembra.

Marinika Tepić Foto: Ivan Dinić/Nova

“Sa inspektorom Milenkoovićem treba sa njim da svedoči i mladi, hrabri policajac (Milan) Isakov, koji je bio prisutan sa Milenkovićem u trenutku hapšenja Koluvije, kad je pokazao lažnu legitimaciju. Uprkos činjenici što 6. septembra postoji mogućnost da inspektor Milenković iz zdravstvenih razloga neće svedočiti, želim nešto da istaknem. Već danas, a sutra i na skupštinskom Odboru za unutrašnje poslove tražiću da se poslanicima da na uvid izjava inspektora Milenovića koju je u petak dao Trećem odeljenju, a zatim 2. septembra i u UKP. Na osnovu te izjave došli smo do saznanja da je opasnost ogromna, da je njegovo ubistvo do krajnjih priprema završeno. Takva situacija ne može da se završi samo saopštenjem”, rekla je Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar