Majdanpek površinski kop Foto:TANJUG/ZORAN MILIC

"Od 5. juna, kada su počela miniranja na planini Starici, dešavaju se konstantna ometanja zaposlenih, u kompaniji Serbia ZiJin Copper, da bezbedno obavljaju svoj posao", saopšteno je iz te kompanije povodom dešavanja na toj planini kod Majdanpeka, gde grupa građana i aktivista pokušava da zaustavi miniranja jer ugrožavaju životnu sredinu.

„Potpomognuti i instruirani od lidera takozvanih ekoloških pokreta, aktivisti konstantno, ne samo da opstruiraju planirane aktivnosti kompanije, već dovode u opasnost i svoje živote i živote zaposlenih neodgovornim ponašanjem i gerilskim upadima, uništavanjem opreme i zastrašivanjem radnika. Napominjemo da je jučerašnji incident, koji su ispovocirali agresivni NGO aktivisti, samo jedan u nizu sličnih, a svi su uredno prijavljivani policiji“, navodi se u saopštenju Ziđina, piše N1.

Kako je u petak za N1 ispričao aktivista Mladen Vladić, na spornom osmom grebenu planine Starica došlo je do sukoba aktivista i pripadnika Ziđina. To isto tvrdio je i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta. Policijska uprava u Boru, međutim, negirala je da se dogodio fizički sukob.

PROČITAJTE JOŠ

„O jučerašnjem incidentu i Uprava policije u Boru dala je svoje saopštenje i jasno, nakon uviđaja, rekla da su navodi aktivista manipulacija. Neko ko se bori za zaštitu prirode i njeno očuvanje, ne nasrće na druge ljude, svoje sugrađane, ne upada na radne platforme, ne uništava imovinu, ugrožavajući i sebe i druge. Ovi navodni aktivisti su u prethodnom periodu neprekidno zastrašivali radnike, razbijali opremu, uništavali mesta za miniranje, krali i uništavali detonatore. Direktan ekonomski gubitak do sada iznosi 200.000 američkih dolara, a indirektni gubitak, uzrokovan obustavom radova, 400.000 dolara. Kompanija dnevno plaća nadoknadu u iznosu od 15.000 dolara radnicina, koji su zbog činjenja aktivista sprečeni da obavljaju svoj posao. Zbog ometanja proizvodnje od prekršilaca zakona, dva Volvo i 41 Tongli kamiona su van upotrebe, dok je 56 zaposlenih prinuđeno da napusti radna mesta, u gradu u kome veći deo stanovništva upravo radi u Serbia ZiJin Copper-u“, navode iz kompanije.

Kažu i da su u poslednje vreme, iste osobe „neovlašćeno ulazile u proizvodne i pogonske prostore, provaljivale u smeštajni kamp radnika i slično“. „Tako su 4. septembra, u jednom od svojih nasrtaja oteli tri voki-tokija od zaposlenih u kompaniji“, naglašavaju.

„U jučerašnjem incidentu aktivisti, bez kontrole i odgovornosti, otišli su korak dalje, gađali su radnu platformu, razbijali opremu i gađali kamenicama i palicama zaposlene i obezbeđenje, uvereni da će tako sprečiti dalje aktivnosti kompanije, na prostoru iznad kampa, koji su izgradili“, saopštio je Ziđin.

BONUS VIDEO: Štrajk glađu zbog Ziđina: Ako se zarati, hoću li braniti srpsku ili kinesku zemlju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare