Elizabet Olsen Elizabeth Olsen
Elizabet Olsen Foto:EPA/ETIENNE LAURENT

Američka glumica Elizabet Olsen, jedna od sestara Olsen, dala je intervju za emisiju "Keeping Secrets", u kojem je, između ostalog, govorila o snimaju filma u Srbiji. U jednoj od izjava, rekla je da "nema razloga da bilo ko poseti Srbiju", kao i da u Srbiji "nema ničeg jedinstveno srpskog, jer oni postoje tek trinaest godina". Ova izjava bila je jedna od tema jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se". Marketinški stručnjak Igor Ažner ukazuje na to da je ta izjava data još 2013. godine i da bi trebalo usredsrediti pažnju na to zbog čega se ona plasira u ovom trenutku. "Nije bitno ko je gospođa koja je dala tu izjavu pre osam godina, mnogo je bitnije odakle novac ministrima da piju neka vina od 7.000 evra", smatra Ažner.

„Mi nismo znali da radimo na kreiranju imidža spolja, dok se unutra busamo u grudi. Paleći žito svakog dana mi skrećemo pažnju kompletnog naroda, a naročito onog sa društvenih mreža sa onog što je fundamentalno“, primećuje Ažner.

Politikolog Mladen Mrdalj primećuje da postoji razlika između onoga što Srbije jeste i onoga kako ona izgleda.

„Ova glumica i njena izjava su indikator stanja naše kulturne politike, gde mi ne možemo prijemčivom i kratkom formom da prikažemo turistima na brzinu one glavne stvari o Srbiji. To da mi očekujemo da jedan stranac odvoji deo svog života da studira srpsku istoriju i umetnost, to je prepotentno sa naše strane i to pokazuje da ne shvatamo baš kako funkcionišu stvari u toj oblasti“, zaključuje Mrdalj.

Pisac i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mario Liguori smatra da je izjava glumice krajnje površna i da je ona predstavnik instatnt društva kojem nedostaje dubina.

„Ona nema ni osnovne pojmove ni predstavu o Srbiji. Ona je boravila u Srbiji i nije bila zainteresovana ni za šta, to je nešto što nas pogađa. Meni je neprijatmo zbog tog njenog gafa. Ne bih bio oštar prema domaćinu, Od glumice očekujem barem malo razumevanja, izjaviti tako nešto je strašno. Ni o jednom narodu ne smemo da razmišljamo tako“, poručuje Liguori i dodaje da srpski narod stvara i neke dobre slike, pa je istakao primer Novaka Đokovića.

On je istakao da javne ličnosti moraju u izjavama da budu umerenije.

„Postoji razlika između srpskih građana i države. Mi možemo da govorimo o tome da srpska država nije uvek na intelektualnom i moralnom nivou nekih srpskih građana, ili čak većine građana“, zaključuje Liguori.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar