Foto: Privatna arhiva

Profesori i naučni saradnici Centra za bioinženjering sa kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka (FIN), među prvima u Srbiji počeli su da prave zaštitne vizire na 3D štampačima i poklanjaju ih medicinskom osoblju. Njihova pomoć je stigla i do Grčke.

Od početnih 30 komada, koliko su dnevno mogli da odštampaju, zahvaljujući saradnji sa privatnim kompanijama, otpočeli su serijsku proizvodnju i do sada napravili i donirali preko 12.000 vizira. Deo ovih zaštitnih sredstava, kako navode u Centru, poslali su i jednoj grčkoj klinici koja im se obratila za pomoć.

Foto:Privatna arhiva

Nenad Filipović, rukovodilac Centra za bioinženjering, inače i rektor Univerziteta u Kragujevcu, za portal Nova.rs ističe da je od početka pandemije, ideja bila da se „osvoji“ serijska proizvodnja vizira, delotvorni u zaštiti, a jeftini za izradu. Za naš portal objašnjava kako su viziri iz Kragujevca stigli do medicinskih radnika u Grčkoj.

„Nama su se javili lekari iz bolnice ‘Sotiria’ iz Atine, sa kojima inače sarađujemo na zajedničkim projektima i pitali da li postoji mogućnost da im pošaljemo vizire za njihovo osoblje. Odmah smo kontaktirali ambasadu Grčke i preko njih sve dogovorili i poslali vizire“, priča Filipović i dodaje da je na adresu fakulteta stiglo pismo zahvalnosti od direktora klinike i grčkog ambasadora.

Serijska proizvodnja vizira omogućena je zahvaljujući saradnji sa tri privatne firme koje na mašinama za brizganje plastike izrađuju delove, koji su se radili na 3D štampačima, kaže Filipović, dodajući da na sklapanju tih delova volontiraju studenti sa svih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

On je naveo da se u kabinetima za nastavu dnevno sastavi i do 3.000 zaštitnih vizira.

„Mi smo prvo pokrili sva žarišta u Srbiji, poslali smo vizire bolnicama u Ćupriji, Kruševcu, Nišu, Beogradu, ustanovama socijalne zaštite, vojsci i policiji. Sarađujemo sa republičkim Kriznim štabom, koji nas upućuje na ustanove kojima su potrebni i odmah reagujemo i šaljemo“, navodi Filipović, ocenjujući da je sada situacija stabilnija i da na ’’lageru’’ imaju oko 2.000 vizira koje mogu odmah da upute ukoliko im se neko obrati.

Poklonićemo naš „patent“ za serijsku proizvodnju

Zaštitni viziri napravljeni su od biorazgradive medicinske plastike PLA ( Polylactide) i potpuno su bezbedni za koriščenje u medicinskim ustanovama, tvrdi Nenad Filipović i objašnjava da su za serijsku proizvodnju dobili ‘’zeleno svetlo’’ od Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Profesor Nenad Filipović Foto: Privatna arhiva

„Postoje procedure i ne može u bolnicu tek tako da se unese neko medicinsko pomagalo. Mi smo uradili sve po propisima i od ALIMS-a imamo ‘mišljenje’ da su naši viziri zadovoljavajući. Pošto smo osmislili dizajn i ovladali kompletnom proizvodnjiom, ako ne daj bože naiđe drugi talas, vrlo brzo mogu da se naprave velike serije. Spremni smo da nekoj firmi, koja ima uslove i koja bi želela da pravi vizire, ustupimo patentno pravo na našu intelektualnu svojinu“, zaključio je Filipović.

Zahvalnost ambasadora Grčke

„Ovim putem želeo bih da Vam se najiskrenije zahvalim na donaciji vizira Opštoj bolnici za bolesti grudnog koša ‘Sotirija’ u Atini, kao i da naglasim koliko je značajan ovakav gest u ovim teškim vremenima kroz koja prolazimo“ napisao je u svom pismu zahvalnosti ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Djakofotakis. On ističe da ova donacija ne predstavlja samo gest solidarnosti i humanosti, već još jednu potvrdu tradicionalnog prijateljstva Srbije i Grčke.