Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Srbija i ovog jutra udiše veoma zagađen vazduh, a Beograd je trenutno među najzagađenijim prestonicama na svetu.

Prema podacima sajta AirVisual od 9 sati jutros u većini gradova u Srbiji vazduh je zagađen, te veoma zagađen na pojedinim mernim stanicama u Beogradu, Čačku, Nišu i Novom Pazaru, gde je indeks zagađenja i preko 200, što je i više od 30 puta veća koncentracija pm čestica od dozvoljene, javlja N1.

U tim uslovima građanima se savetuje smanjena aktivnost na otvorenom, nošenje zaštitnih maski, zatavaranje prozora i korišćenje prečišćivača u prostorijama.

Podsetimo, smatra se da je vazduh dobrog kvaliteta ako ove zagađujuće čestice ne prelaze granicu od 50 µg/m³ za PM 10, odnosno 30 µg/m³ za PM 2,5 čestice.

Beograd je ponovo među najzagađenijim prestonicama na svetu, pa je jutros osvanuo na nezavidnom 4. mestu liste portala AirVisual.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju poražavajuću statistiku, prema kojima je u decembru ove godine više od 10 gradova u kojima se prati kvalitet vazduha imalo više od 15 dana kada su izmerene vrednosti zagađujućih PM10 čestica bile veće od dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru.

Prema tim podacima, gradovi sa najvećim brojem dana u kojima je izmereno više od 50 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica u decembru bili su:

Novi Pazar sa 29 dana

Valjevo 26

Užice 24

Kosjerić 23

Niš 20

Pirot 20

Čačak 20

Obrenovac 19

Smederevo 16

Popovac (Paraćin) 15

Kragujevac 15

Beograd 15

Zakonski limit za broj zagađenih dana u određenom mestu je 30 dana, a Novi Pazar uskoro preti da prekorači taj limit.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare