Predrag Popović, Peđa Popović, Pedja Popović
Predrag Popović Foto: Privatna arhiva

Dijagnozu bolesti kukova dobio sam 2021., a prvu operaciju zakazali su mi za jul 2024. godine, u ispovesti za Nova.rs priča Predrag Popović (47) iz Beograda, koji je dve godine u stravičnim bolovima „šetao“ od lekara do lekara, da bi mu konačno postavili dijagnozu – vaskulrana nekroza na oba kuka. Iako 20 godina plaća zdravstveno osiguranje, Peđa se zadužio da bi platio jednu operaciju, a sada će privatno otići i na drugu, i verovatno prodati stan kako bi mogao da vrati 12.000 evra, koliko koštaju oba operativna zahvata, koji će ga spasiti potpunog invaliditeta.

Na operaciju kuka u Srbiji oboleli čekaju i do pet godina, iako je prema Pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), predviđeno da ovaj zahvat bude obavljen najkasnije šest meseci po prijavi pacijenta na listu. Realnost je nažalost mnogo sumornija, a dovodi obolele u situaciju da se zadužuju, kako bi platili lekare u privatnim klinikama. Za operaciju kuka, naime, potrebno je izdvojiti oko 6.000 evra.

Pročitajte još:

„Nemam ni 50 godina i smatra se da sam mlad pacijent za ovu dijagnozu, zbog koje se trenutno borim za egzistenciju. Radno sam aktivan i moram da se krećem, što mi bolest sada ne dozvoljava. Nije isto kada imate bolest kukova dok ste zaposleni i zarađujete platu, i kada ste penzioner, sedite kod kuće i čekate operaciju. Ja moram da se krećem, a otac sam četvorogodišnjeg deteta, kojem sam potreban, a ne mogu mu ništa pomoći ako sam na štakama. Na Institutu za ortopedske bolesti Banjica, rečeno mi je da ću biti među prioritetnim pacijentima, pa su me obavestili da dođem na operaciju za tri godine. Osećao sam se kao da mi se neko ruga, da mi se smeju dok mi saopštavaju da ću čekati toliko u onako lošem stanju. Ne znam šta bi bilo da nisam prioritetan. Komentar lekara bio je ‚Budite srećni što nije kancer‘“ priča Predrag, koji je zbog sve jačih bolova morao da se kreće uz pomoć štaka, pa je ubrzo prestao da odlazi na posao.

Bolove je, kaže, sve teže podnosio i bolest je preuzela kontrolu nad njegovim životom.

„Pokušao sam da odem privatno na operaciju i da dobijem refundaciju na deo ili ceo iznos, međutim, to prema pravilniku RFZO nije moguće. Zvao sam Fond telefonom više puta, ali nisam dobio nikakvu informaciju. Samo su me prebacivali s lokala na lokal, pa sam posle nekog vremena odustao. Inače, prema njihovom pravilniku i članu 8. ‚Ugradnja implantata u ortopediji, klinički kritijerijumi za ugradnju implanata piše‘: Ugradnja implantata kukova i kolena predviđena je u roku od šest meseci sa dijagnostikovanom vaskularnom nekrozom butne kosti. A ja imam na obe butne kosti. Oni ne refundiraju operacije kuka jer je predviđeno da se zahvat obavi šest meseci po prijavi na listu. Problem je što se to nikad ne dešava. Više od 20 godina izdvajam za zdravstveno osiguranje, a sad nemam ništa od toga. Koleginica koja je imala isti problem, slala je dopise u RFZO, ali nije dobila odgovor na pitanje o refundaciji, kao ni o rehabilitaciji, koja je obavezna, a ipak je ne dobijamo“ naglašava Predrag.

Bolovi su postali nepodnošljivi, nije više mogao da čeka, pa je pozajmio novac i zakazao operaciju u privatnoj klinici.

„Postalo je neizdrživo. Pomisao da moram da živim ovako još tri godine do prve operacije, pa onda još nekoliko godina do druge, ubijala me je. Dete mi je još malo, supruga radi, ali njena plata nije dovoljna da preživimo. Pozajmio sam novac od prijatelja i u septembru prošle godine operisao jedan kuk. To me je koštalo oko 6.000 evra. Od tada do danas, drugi kuk ne popušta, bolovi su sve gori, prešlo je i na kolena, pa sam morao da zakažem i drugu operaciju, za 17. mart. Ovi zahvati koštaće me ukupno oko 12.000 evra, a ako ne uspem da zaradim bar deo novca u narednom periodu i vratim pozajmljeno, prodaćemo stan. Ništa nam drugo ne preostaje“ sa težinom u glasu priča Peđa.

Bolove je osetio prvi put 2019., a onda je naredne dve godine tragao za dijagnozom.

„Imao sam diskus herniju i fizijatri su sve vreme tvrdili da me kukovi bole zbog leđa. Tek u maju 2021. kada sam otišao kod drugara koji radi na magnetnoj rezonanci, postavili su mi dijagnozu nekroze oba kuka. Posle takvog mučenja, trebalo je da čekam do 2024. na prvu operaciju, što je apsolutni besmisao. Ostavljen sam na milost i nemilost bolesti“ zaključuje Peđa, koga do danas iz RFZO niko nije kontaktirao, a do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili ni na pitanja Nova.rs.

RFZO: O listama čekanja odlučuju lekari

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za Nova.rs navode da se ugradnja endoproteze kuka pruža na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a da odluku o stavljanju osiguranog lica na listu čekanja donosi nadležni lekar u zdravstvenoj ustanovi.

“Takođe, unos podataka u listu čekanja i sve izmene, su u nadležnosti zdravstvene ustanove. Organizacija rada zdravstvenih ustanova i zdravstvene zaštite nije u nadležnosti Fonda.

Zdravstvena ustanova bi u skladu sa Pravilnikom o listama čekanja, uslugu ugradnje endoproteze kuka morala da obavi u roku od šest meseci od stavljanja osiguranog lica na listu. Ukoliko ne izvrše uslugu u tom periodu, osiguranik po isteku tog roka može uslugu izvršiti u privatnoj praksi i u RFZO-u podneti zahtev za refundaciju. Zahtev za refundaciju podnosi se u matičnoj filijali, a dostavlja se i medicinska dokumentacija i račun o plaćenoj usluzi u originalu. Ako se usluga izvrši pre isteka roka od šest meseci od stavljanja na listu čekanja, osiguranik nema pravo na refundaciju troškova. Ista je situacija i ako osigurano lice nije ni stavljeno na Listu čekanja” kažu u RFZO-u.

Liste čekanja i do šest godina

Operacija Datum prijave na listu Datum intervencije

Ugradnja proteze kolena Januar 2022. Jul 2028.

Ugradnja proteze kuka Januar 2022. Januar 2026.

Magnetna rezonanca glave Mart 2022. Januar 2023.

Koronarografija srca Februar 2022. Februar 2023.

Operacija katarakte Januar 2022. Decembar 2022.

Bonus video: Hirurzi presadili pacijentu srce genetski modifikovane svinje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare