Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

U više mesta u Srbiji i u regionu postignut je dogovor, na nivou škola, da se mobilni telefoni ne koriste tokom časova i velikih i malih odmora. Dr Ranko Rajović, šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju Pedagoškog fakulteta u Kopru i autor NTC programa, kaže za N1 da ta zabrana neće rešiti sve probleme, poput odsustva koncentracije i vršnjačkog nasilja kod dece, ali da je dobar put ka tome.

Pametne telefone treba zabraniti u školama, kako bi se sprečilo ometanje časova, popravilo učenje i deca zaštitila od sajber nasilja, piše u novom izveštaju Uneska. Može li apel Uneska, Agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje nauku i kulturu, da promeni stanje u učionicama? Postoji li mogućnost da takvi dogovori dobiju jačinu propisa koji bi važili i za druge obrazovne institucije?

Dr Rajović kaže da „nešto mora da se uradi“.

„Imamo problem koji godinama traje i situacije koje nas upozoravaju koliko su ti mobilni telefoni štetni“, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ

Pojašnjava da deca koja dugo gledaju u mobilni telefon imaju povećan stepen agresivnosti, manjak empatije, i nizak prag tolerancije.

„I kakve su to onda generacije dece?! Ako im mi ne pomognemo, pa ko će!… Države polako počinju da donose zakone i regulative da ti tableti i mobilni nisu dobri“, dodaje Rajović.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da nisu deca problem, nego roditelji.

Foto: Printscreen Envato/Video

„Mi roditeljima treba da objasnimo da je to štetno, pa će posle oni na decu preneti. Moramo da shvatimo da je to bolest koja će biti prisutna 10, 20 godina, ti telefoni, ti dopaminski receptori, ti jaki neurohormoni, oni izazivaju bolesti zavisnosti. I kad roditelj kaže – dete se smiri kad mu dam telefon, to je znak da zavisnost postoji“, navodi.

Amsar Hadžimujović, direktor Osnovne škole „Malta“ u Sarajevu, kaže u Novom danu na N1 da je rađeno istraživanje u školi o „upaljenosti ekrana telefona kod dece“.

„Došli smo do podatka da deca koriste telefon 8+ sati dnevno, to su zastrašujući podaci. Trebalo bi osam sati da spavaju, osam sati, od toga šest do sedam sati su u školi, da su aktivna, što znači da oni sve svoje slobodno vreme i ono od sna, provode za mobilnim telefonima“, kazao je Hadžimujović.

Opširnije pročitajte na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar