Predsednik Srbije Aleksandar Vučić intervju na RTS-u Foto:Screenshot/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da "ništa ne veruje na reč" Rio Tintu kada se radi o eksploataciji litijuma, ali da veruje srpskim ekspertima.

„Verujem našim ljudima koji proveravaju svaki papir, svaki potez i donose odluku i garant su mi da će biti zaštićena životna sredina, da ljudi mogu normalno da jedu i piju“, rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

On je, tvrdeći kako je želeo stručnu raspravu i u Beogradu i u Loznici, rekao da jee čuo samo uvrede.

„Smatram da bi to bilo izuzetno korisno za zemlju, dramatično bi popravili nasu ekonomski sitaciju. Ako je problem u tome da ne sme Vučić da bude na vlasti, već oni koji su opljačkali ovu zemlju. Nemam nikakav problem, ali treba tako reći ljudima“, ocenio je Vučić.

On je naglasio da će Srbija učiniti sve što može, iako u ovom trenutku nema pravo, da stekne udeo u vlasništvu samog rudnika litijuma u Jadru.

Rio Tinto je od 2001. godine do 2012. godine imao samo hvalospeve i niko sa televizije nije pitao nijednog predstavnika vlasti, nikada, hoće li Srbija imati udela u vlasništvu u okviru samog rudnika u Jadru i ja sam srećan, jer je ovo istinski demokratska zemlja, rekao je Vučić za RTS.

„Da, uradićemo sve što možemo, iako u ovom trenutku nemamo pravo zbog ugovara koji su ranije pravljeni. Verujem da ćemo i to uspeti i da ćete pre kraja godine imati precizne informacije o tom pitanju“, istakao je Vučić.

***

BONUS VIDEO – Šta su donele prve u nizu blokada ekoloških aktivista koji se protive iskopavanju litijuma?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare