Ilustracija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je ponovo bio epidemiolog, virusolog i imunolog, pa nas je upozorio da talas korone može ponovo da nas zadesi. "Vratiće se korona, imaćemo je u teškom obliku na jesen, jer će ljudima proći sedam-osam meseci od vakcinacije", rekao je Vučić. Rešili smo da pitamo prave stučnjake, šta nas čeka najesen ima li razloga za strah - sudeći po njihovim izjavama, oprez je neophodan.

„Ne možemo se plašiti nečega unapred. Treba delovati umirujuće, a ne unapred plašiti ljude time šta će biti na jesen. To su za mene neodgovorne izjave. Sda imamo mali broju inficiranih koronom, treba da se ljudi malo odmaknu i da se odmore, uz mere koje svi poštujemo, ali da bude realaksiranija atmosfera. Trenutno ne treba a se plašimo, pošto je došlo do ovog lepog zatišja, malo dušu da omorimo. Znamo kakav je neprijatelj“, kaže za naš portal imunološkinja Ljiljana Sofronić Milosavljević iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Ona napominje da naši virusolozi prate situaciju sa mutacijama sojeva.  Primećuje da se strah od novog talasa upravo zasniva na tome da li će mutirani sojevi uzeti danak.

„To je strah od mutiranog soja koji se dovoljno izmenio da još ne možemo da predvidimo koji stepen zaštite dosadašnja vakcinacija pruža“, kaže Sofronić Milosavljević.

Imunološkinja, ipak, dodaje da je neophodna doza opreza i da treba uvažavati postojeće mere, nositi maske.

Sa druge strane epidemiolog Lela Ilić, je manje optimistična i smatar da su aktuelne mere neadekvatne situaciji.

korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Malibroj obolelih, ako je to tačno i mali broj umrlih, ako je to tačno, ali bez obzira na taj deo priče. to znači da virus još postoji“, objašnjava doktorka Ilić.

Pna primećuje da se građanima daje signal da je sve prošlo, pa su oni, bez obzira na Krizni štab uveliko sami popustili mere.

„Daje se signal virusu da on može da opstane u našoj sredini. U oklonim zemljama ima drugih sojeva virusa, sve su to epidemiološke mogućnosti koje dozvoljavaju virusu da on opstane. Najopasniji je mali obuhvat vakcinacijue, mi smo daleko od postizanja kolektivnog imuniteta na onaj nabolji mogući način. Ako vakinacija bude išla sporo i neadekvatno, omogućavamo novo rasplamsavanje virusa na jesen“, upozorava doktorka Ilić.

Virusolog Milanko Šekler kaže da već dugo upozorava na to da ne treba previše da se opustimo i da ne razume novo popuštanje mera.

„Ne znam više šta novo imam da kažem. Već sam rekao, da sam koronavirus, silno b ih se obradovao zbog ovakvog našeg popuštanja mera“, rekao je Šekler za Nova.rs.

On je dodao da će virus da nastavi da cirkuliše i postoji u  populaciji.

I direktor Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković već duže vreme ponavlja da je na jesen moguć novi talas, ali da, ipak, neće biti tako jak kao neki od onih prethodnih.

„Sigurno ćemo imati ponovo neki talas, ne takvog intenziteta i magnitude. Potencijal za širenje je sada mnogo manji. Prošle godine u septembru nismo imali vakcinisane, niti toliko veliki broj zaraženih. Zato je u oktobru moglo dnevno da se zaražava i po 8.000 ljudi. To više neće biti moguće. Čak i u najtežim okolnostima, da se virus ponovo vrati, prodre ili negde sa strane ili iz okolnih zemalja, nećemo imati toliki broj zaraženih. Broj onih koji bi potencijlano mogli da se zaraze je gotovo duplo manji nego što je bio prošle godine“, objašnjava Janković za naš portal.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare