Ukrasi u Zaječaru Foto: Pokret Zaokret

Samo dan nakon vesti o šest svetlećih novogodišnjih figura za Gradski park koje će Vranjanci ateljeu "Kucljak" iz Beograda platiti 25.000 evra, sa Portala javnih nabavki stiže obaveštenje o dodeli ugovora istom ateljeu za nabavku novogodišnje rasvete u Boru, koja će građane koštati preko 30.000 evra (3.666.666 dinara).

Javnosti je Atelje „Kucljak“ poznat zbog cvetne figure vrapca od milion dinara na Adi Ciganliji od pre dve godine, pauna u niškom naselju Čair od skoro 600.000 dinara, ali i zbog četiri novogodišnje figure, koje su Zaječarce prošle godine koštale skoro 20.000 evra.

U svim slučajevima predmeti nabavke bili su precizno opisani, a Atelje za izradu topijarnih skulptura (nastale oblikovanjem drveća i žbunja) „Kucljak“ iz Beograda bio je jedini ponuđač za nabavku novogodišnjih ukrasa. Vranjanci će tako 25.000 evra dati za „novogodišnji pehar” od tri metra, 2D dekorativni ram za slikanje sa sirenom od četiri metra, vile, leptire, svetlećeg Sneška Belića, voz, anđele itd, dok će atelje u Boru za 30.000 evra, prema konkursnoj dokumentaciji, instalirati „prolaz sa zvezdom, vilu, set lopti, set paketića, Deda Mraza, Sneška Belića od tri metra“.

Na primer, „dekorativni ram za slikanje sa sirenom 2D“, visok četiri metra, po tekstu iz oglasa JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, trebalo bi da bude “izrađen od metalne konstrukcije, na kojoj se postavljaju visokokvalitetne, ukrasne PVC girlande i razvodna kutija u zaštiti IP 65 sa konektorima IP68 za obezbeđenje napajanja LED rasvete i povezivanje na napon od 220V”.

„Na metalnoj konstrukciji se postavljaju i lančanica u hladno beloj boji 6400k IP 45, lančanice u toplo beloj boji 2700k IP 45, LED kabal u crvenoj boji 3000k IP 65, LED hladno beli kabal 6400k IP 65, LED kabal u toplo beloj boji 2700k IP 65. Visina dekorativne svetleće figure ‘ram za slikanje sa sirenom’ – 2D u najvišoj tački je 4 m“, stoji u tekstu nabavke, a na isti način su detaljno opisane specifikacije ostalih figura.

Zanimljiv je i podatak iz modela ugovora koji je deo konkursne dokumentacije za pomenutu nabavku u Vranju – stoji da je garancija za ova „dobra“ procenjene vrednosti 25.000 evra, svega dve godine od datuma isporuke.

Zbog nabavke novogodišnjih ukrasa u Zaječaru prošle godine od istog ponuđača, po ceni od 19.000 evra, pokret „Zaokret019“ je protiv nadležnih podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u JKP Timok održavanje iz Zaječara.

Iz „Zaokreta“ su upozoravali da su četiri figure od žice i sijalica građani Zaječara platili 19.000 evra, kao i da su „samo letimičnom pretragom na sajtovima koji se bave prodajom ulične LED dekoracije pronašli sva idejna rešenja naručenih predmeta koja su zahtevana konkursnom dokumentacijom“.

Prema podacima iz registra Agencije za privredne registre, delatnost ovog ateljea je “proizvodnja žičanih proizvoda, lanaca i opruga”, osnovano je u septembru 2017. godine, a za period 2018-2020. godine ne postoje objavljeni finansijski izveštaji. Takođe, APR je početkom februara prošle godine odbacio zahtev pomenutog ateljea za promenu naziva delatnosti, odnosno, nisu prihvatili delatnost „usluge uređenja i održavanja okoline“.

Atelje „Kucljak“ je, osim famoznog vrapca na Adi Ciganliji i pauna u Nišu, široj javnosti nepoznat, a jednostavnom pretragom na internetu ne može se naći prezentacija ateljea, neki katalog, kao ni profili na društvenim mrežama. Prema podacima iz APR, atelje se nalazi u stambenoj zgradi na Zvezdari, u Ulici Raše Plaovića.

Bonus video – Nemanja Vorkapić – Srbin koji ukrašava London

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare