Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Obilazak rodbine u regionu izgleda da još nije moguć. Mada je najavljeno da će od prvog juna Srbija u potpunosti otvoriti granice sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Severnom Makedonijom, u tim zemljama nema još uvek preciznih informacija kako će to izgedati u praksi, a ni nadležni u Srbiji nisu imali odgovor na to pitanje.

Brojni građani Srbije planiraju posetu rođacima i prijateljima u Crnoj Gori, dok mnogo studenata iz Crne Gore čeka povratak u Srbiju.  Međutim, u Amabasadi Crne Gore u Beogradu na pitanje kako će izgledati odlazak iz Srbije u Crnu Goru ili povratak kući kažu da treba sačekati da se granice otvore. Prema informacijama koje stižu iz tamošnjih medija, cena testiranja u Crnoj Gori još nije određena, samo se navodi da će biti „minimalna“.

U Ambasadi Severne Makedonije podsećaju da je u toj zemlji još uvek na snazi vanredno stanje.

„Nemamo nikakvih informacija ovog momenta o tome kako će da izgleda izlazak iz naše zemlje, kao i ulazak iz Severne Makedonije u Srbiju“ , kažu nam u ambasadi, kao da je 1. jun beskonačno daleko.

„Samo da obiđem rodbinu u Hrvatskoj, to još uvek nije moguće. Ukoliko je reč o nekom poslovnom aranžmanu, mora da se dobije potvrda da je neka firma izrazila interes da ta osoba dođe ili na poslovni razgovor ili na rad. U tom slučaju nema testiranja, dobijete samo preporuku da ste 14 dana dužni da budete na oprezu, da ne izlazite iz smeštaja bez nužnog razloga. To nije čak ni klasična samoizolacija, nego je neka vrsta odgovornog ponašanja“, objašnjavaju u ambasadi Hrvatske.

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIKc

Ako pak stižete iz Hrvatske u Srbiju, testiranje možete obaviti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Taj test će vas koštati 200 evra, mada je hrvatski ministar zdravlja prethodno govorio kako pouzdani test na kovid – 19 košta oko 100 evra.

Ukoliko dolazite iz Bosne i Hercegovine, prema podacima u tamošnjim medijima, za test je potrebno obratiti se Institutu za javno zdravstvo. Samo testiranje košta 200 KM, odnosno 100 evra.

Ni komšije iz Slovenije još nisu odredile tačnu cenu testiranja, ali prve procene su da test neće biti skuplji od 20 evra.

Dosta je i onih koji će u Srbiju hteti da uđu iz Austrije.  Zasad je poznato da će aerodrom u Beču nuditi testiranje na koronavirus da bi putnici izbegli karantin od 14 dana, i to po ceni od 190 evra.

Veliki je i broj naših građana i u Nemačkoj. Ukoliko testiranje nije predložio lekar, već ga neko radi iz sopstvenih potreba, to će ga koštati 200 evra.

Kako se vratiti iz posete?
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Mada je novi protokolom Vlade Srbije predviđeno da državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, i to ne stariji od 72 sata. Ali, ukoliko državljani Srbije koji doputuju iz inostranstva, nemaju taj test s negativnim rezultatom, moraće bez izuzetka da 14 dana budu u kućnoj samoizolaciji. Međutim, jako je mnogo pitanja kako će to izgledati u praksi, na koja od nadležnih zasad nije bilo moguće dobiti konkretan i precizan odgovor.

Ni u Vladi Srbije, Kriznom štabu za borbu protiv pandemije, kao ni u ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova i zdravstva nismo mogli dobiti sagovornika za ovu temu, dok izjave pojedinih epidemiologa samo dodatno otvaraju nova pitanja.

Dodatnu zabunu unosti i najava da će od od 1. juna u potpunosti biti otvorene granice Srbije za državljane Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovakva odluka je, kako je navedeno, doneta jer nijedna od ovih zemalja nije bila žarište koronavirusa. Nema još preciznih informacija kako će to izgledati u praksi, ali prema onome što je najavio epidemiolog Predrag Kon, to bi moglo da znači ukidanje testova za prelazak između Srbije i ovih zemalja. 

„Za ove četiri zemlje, nema ništa, potpuno kao ranije liberalizovano, ostali stranci moraju da imaju odobrenje potvrdu vladine komisije“, rekao je Kon gostujući na TV Pink odgovarajući šta će biti posle prvog juna i stvarajaući nedoumicu da bi možda moglo da se putuje bez testova.

Takođe, o samom testiranju i ceni testova još ima nedoumica.  Epidemiolog Kon je ranije najavio da će test koštati šest hiljada dinara bez usluge, što znači da može biti i skuplji.

„Ko neće od naših ljudi da se testira i neće da plaća, on će se odlučiti za samoizolaciju. Šest hiljada dinara je cena bez usluge. Privatnici treba da dobiju odobrenje, ako se na tako nešto pristane, da urade validaciju i dokažu da su sposobni. Mislim da oni mogu da rade brze testove”, naveo je tom priliom Kon i dodao da da PCR test direktno pokazuje prisustvo virusa iz brisa.

„To je najpouzdaniji način“, rekao je Kon i dodao da u Srbiji ima 12 laboratorija koje bi mogle da rade testiranje.

Sa druge strane, njegov kolega iz Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković kaže da još nemamo kapacitete za komercijalno testiranje, a da li će se i kada oni stvoriti, prema njegovim rečlima, zavisi i od priliva i tokova ljudi.

Foto: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

 

„Nemamo kapacitete da  svako ko dođe ovde uradi testiranje, prepušteno je osobama koje dolaze da obezbede rezultate ili da prihvate samoizolaciju. Da li će biti moguće da se neke laboratorije akredituju, ostaje da se vidi. Trenutno nemamo ni uslove da radimo testove na licu mesta“, objašnjava Janković u izjavi za TV Prva.

Ipak, dodaje i da neke stvari,  kada je reč o putovanjima i ulasku u Srbiju, još ne možemo da objasnimo.

„Ostaje da se precizira sa zemljama EU kakve će biti njihove mere i da li se on zajednički uvoditi“, navodi Janković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare