Foto:shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da veliki broj ljudi nije ni svestan da ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), od koje, prema procenama, u Srbiji boluje između 400.000 i 600.000 pacijenata, a u svetu čak 210 miliona.

Pročitajte još:

HOBP je posledica delimičnih suženja disajnih puteva usled stvaranja sekreta, otoka sluznice i spazma bronhija. Pacijent otežano diše, kašlje, čuje se šištanje pluća. Bolest je na početku praćena blagim simptomima, koji se nekada mogu pogoršati i postati veoma ozbiljni. Smatra se da je HOBP četvrti uzrok smrtnosti u svetu.

“Sa rastućim teretom hroničnih respiratornih bolesti u našoj zemlji, farmaceuti su povećali svoj obim prakse u delu pružanju farmaceutskih usluga u javnim apotekama usmerenih upravo na pacijente u ovoj kliničkoj oblasti. Ovi napori su posebno važni s obzirom na to da mnogi slučajevi razvoja HOBP ili egzacerbacije postojećih stadijuma ove bolesti mogu biti sprečeni kroz usvajanje zdravih stilova života i izbegavanja izlaganja faktorima rizika”, kaže mr ph spec Jasna Anđelković, farmaceut u Farmaceutskoj komori Srbije.

Jasna Anđelković Foto:Privatna arhiva

Farmaceutske usluge usmerene na respiratorno zdravlje podrazumevaju edukaciju pacijenta o njihovim lekovima i odgovarajućoj upotrebi inhalacionih uređaja, kao i procenjivanje upotrebe lekova i tehnika korišćenja inhalacionog uređaja pri svakoj prvoj i sledećoj poseti apoteci, kako bi farmaceuti bili sigurni da ih pacijenti pravilno koriste.

“Kroz farmaceutske usluge pruža se stalna podrška pacijentima sa HOBP, u cilju rešavanja problema koji mogu da utiču na redovnost primene terapije i pridržavanja redovne upotrebe lekova, kao što su poteškoće sa tehnikama korišćenja različitih vrsta inhalatora, složenim režima doziranja usled primene većeg broja lekova, pojave neželjenih efekata, kao i problema cene, odnosno dostupnosti terapije. Takođe, farmaceuti procenjuju sposobnost svakog pacijenta da prepozna simptome pogoršanja bolesti i da deluje na njih. Podržavaju pacijente u naporima odvikavanja od pušenja, pružanjem usluga za odvikavanje od pušenja razvojem savetovališta, edukacijom o proizvodima za zamenu nikotina, dostupnoj farmakoterapiji ili usmeravanjem pacijenata na druge dostupne usluge u zdravstvenom sistemu Srbije”, objašnjava Anđelković.

Foto: Shutterstock

Farmaceuti razvijaju individualizovane intervencije, koje mogu uključivati savetovanje o adekvatnoj terapiji kiseonikom, adekvatnoj ishrani kako bi se izbegao gubitak težine, olakšavaju plućnu rehabilitaciju i savetuju adekvatnu upotrebu antibiotika kao savetnici za antibiotike u apotekama. Apoteke i farmaceuti u Srbiji su u potpunosti kompetentni da pružaju ove usluge i trebalo bi da budu korišćeni šire za proširenje farmaceutskih usluga usmerenih na poboljšanje ishoda lečenja pacijenata sa hroničnom obstruktivnom bolesti pluća.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar