Više od hiljadu građana zatražilo je na protestu u Užicu zatvaranje regionalne deponije "Duboko" u tom gradu, zbog požara koji je na njoj izbio 3. maja i još nije ugašen, kao i ostavku njenog rukovodstva i da tužilaštvo procesuira odgovorne za izbijanje požara.

Oni su na protestu, koji je održan sinoć, dali rok od 24 časa gradskoj vlasti, Vladi Srbije i svim osnivačima deponije da se deponija zatvori i obustave svi projekti za njeno proširenje, objavio je čačanski portal Ozonpress.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni najavljen je novi protest u četvrtak, 23. maja u 18 časova, ispred užičke Skupštine.

Meštanin Lunovog sela kod Užica Jovan Topalović je rekao da će meštani tog sela oko depnije dežurati 24 časa i neće dozvoliti da se na njoj odlaže smeće.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima meštana svakoga dana se na deponiju „Duboko“ odlaže od 200 do 250 tona smeća, iako je deponija zvanično zatvorena zbog požara.

Tehnolog iz Čačka i učesnik u projektovanju užičke deponije ;Velimir Mitrović rekao je da Ministarstvo zaštite životne sredine pre dve godine nije produžilo dozvolu za rad te deponije.

„Dozvola nije produžena jer nisu ispunjeni sanitarni, bezbednosni, mehanički i drugi uslovi za zakonito i bezbedno odlaganje otpada“, rekao je Mitrović i isitakao da „saniranje požara ne znači i da će ona moći da prima otpad“.

Gašenje požara, deponija Foto: REC Media

Među okupljenim građanima na protestu su bili i ekološki aktivisti, potpredsednik Demokratske stranke Branimir Jovančićević, poslanik te stranke Srđan Milivojević, koordinator sektora resornih odbora u Stranci slobode i pravde Branko Miljuš, kao i lokalni stranački i građanski aktivisti.

Više građana je na protestu nosilo gas maske.

Među parolama na protestu bila je i „Dišite Duboko i zatvorite prozore“.

BONUS VIDEO: Zagađenje zbog požara na deponiji Duboko stiglo do Požege

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare