Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za Nova.rs da je preko 500 škola danas u štrajku zbog zahteva koje država ignoriše već mesecima.

Janković je u izjavi za Nova.rs naglašava da će danas sigurno u štrajku biti između 500 i 600 škola, ali da se precizan broj još uvek ne može tačno znati.

“Časovi su skraćeni na 30 minuta, nakon čega se zvoni pa profesori i učenici napuštaju učionice, ili ako nisu uspeli da se organizuju da zvoni nakon tih pola sata, u tom momentu se napušta učionica bez obzira što nije kraj časa. To zavisi od škole do škole“, kaže Janković za naš portal.

Ona dodaje da je ovo drugi štrajk, budući da je prvi održan 17. marta, a najavljen je još jedan koji će biti održan 31. marta.

„Tada će biti okupljanje naših članova širom Srbije, dakle neće se dolaziti u Beograd, već će svako u svom gradu održati protest do ispunjenja zahteva. Što se tiče nastave, do tog 31. marta časovi će biti 45 minuta“, podvlači Janković.

Kada je reč o zahtevima, predsednica Unije sindikata kaže da ostaju dva ključna zahteva – smanjenje broja učenika u odeljenjima i povećanje zarada.

I škole u Čačku štrajkuju

„U današnjem, drugom, od tri štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije predviđenih za mart mesec, svih 28 škola Sindikata obrazovanja Čačka su u štrajku“, kaže za Nova.rs predsednik SOČ- a, Vladimir Adžić.
Prema njegovim rečima u 20 „kuća znanja“  je zvonilo na 30,  u 8 škola je zvonilo na 45 minuta.

Bonus video: Prosvetari nezadovoljni. Nije samo plata problem.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare