Foto: Facebook, Privatna arhiva

Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina, Vera Milošev i potpredsednica Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici, pre dva dana napala je, prema rečima prisutnih, ispred bioskopa u ovom gradu, dete sa razvojnim problemima, rečima “Jel znaš ti ko sam ja? Ovde ti nije mesto!” Nakon projekcije filma, obratila se dečaku (12), koji ne može da govori, rekavši mu: “Neću više ovde da te vidim!”.

Bahatom ponašanju politički postavljenih funkcionera u Srbiji nikako da vidimo kraj, a ovaj, najnoviji događaj, iz opusa “bezobrazluka sa pozicije”, potresao je Srbiju.

Naime, 1. septembra u večernjim satima, kako za Nova.rs priča Sava Mihajlović, otac dečaka koji je napadnut, Vera Milošev i njen partner N. K, vikali su i vređali njegovo dete.

Vera Milošev Foto: Facebook

“To se dogodilo baš na moj rođendan, pre dva dana. Strahinja je otišao sa braćom u bioskop, kao i mnogo puta ranije. On ima razvojni problem, ne može da govori, niti da se brani, ali sve razume. Odgledao je film do kraja, ali često ide u toalet, pa moguće da je izlazio više puta iz sale. Jeli su kokice i bili mirni”, priča Sava.

„Ovo je moj grad“

Po završetku filma, međutim, ničim izazvan, napao ih je jedan par.

“Kada se film završio, izašli su ispred da bace smeće od hrane i sokova u kantu, kad je mom detetu prišao izvesni N. K, sa kojim je u bioskopu bila Vera Milošev. Počeo je da viče na moje dete i da mu govori da više neće da ga vidi tu i kako mu nije mesto u bioskopu. Potom se njegovom bratu, koji ima 17 godina, uneo u lice i ovaj ga je odgurnuo i krenuli su napolje. Po njih su došli rođaci, koji su iz kola videli da se nešto dešava”.

Zrenjanin, prestonica kulture 2025. Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock

Mali Strahinja je, vidno uznemiren, istrčao iz zgrade, a pretnje su nastavljene.

“Rođaci mi kažu da su došli po njih i videli da Strahinja izleće na ulicu i da je bio vrlo uznemiren. Moja svastika izašla je iz kola i pitala šta se desilo. Tada je nastupila Vera. Pitala je: ‘Znaš li ti ko sam ja?’, pa povikala, ‘Zapamtićete vi mene, neću više da ga vidim ovde!’. Potom je pogledala u tablice automobila i shvatila da su ljudi iz Beograda, pa nadmeno dodala ‘Ovo je moj grad!‘”, priča Sava.

Međutim, iznenađenje za gospođicu Veru, tek će da usledi.

Palata pravde Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Sad mi znamo ko je ona, ali i ona će saznati ko smo mi. Moja svastika radi u tužilaštvu u Palati pravde, a ja sam advokat. Slučaj smo odmah prijavili policiji i nećemo dozvoliti da se izvuku, ne samo zbog mog deteta, već zbog sve druge dece koja imaju slične probleme”, naglašava on.

Dete nije spavalo celu noć

“Strahinja do dva ujutru nije mogao da zaspi, toliko je bio uznemiren. Nikada nije imao nijedan neprijatan događaj sa vršnjacima, a onda doživi ovako nešto. Napadne ga osoba na funkciji, koja je u stranci čija je predsednica Milica Đurđević Stamenkovski, ni manje ni više nego ministarka za brigu o porodici”, priča Sava, čiji je sin Strahinja juče krenuo u šesti razred.

S.M Foto: Privatna arhiva

U pokušaju da rasvetli slučaj, iako ga nikako ne može opravdati, ni razumeti, Sava se sastao sa N. K, koji je bio u društvu Vere Milošev i pitao ga šta se dogodilo.

“Rekao mi je da su deca bila bahata i da su svaki čas, tokom filma, izlazili i ulazili u salu i dizali noge na stolice. U sali je bilo još ljudi, ali oni nikome nisu smetali, osim ovom ‘bitnom’ paru. Još je naglasio kako on vodi računa o deci i stalno uplaćuje novac u humanitarne svrhe, a nikoga njegov novac ne interesuje”, revoltirano priča Sava.

Nakon ovog slučaja, koji je potresao Zrenjanin, sugrađani su besni i zahtevaju da se Milošev kazni za nedopustivo ponašanje.

Pročitajte još:

“Ne postoji veća sramota od ove. Žena je napala dete koje je osetljiva kategorija. Ne može gosođica Milošev da određuje ko će da ide u bioskop, a ko ne. Dete je odgledalo film, možda se i malo drugačije ponašalo od druge dece, ali to nije opravdanje za napad. Ona očigledno smatra da je Zrenjanin njen grad, pa može da radi šta joj padne na pamet”, kaže za Nova.rs Sonja Pernat, narodna poslanica Stranke slobode i pravde iz Zrenjanina.

Fašisti i nacisti

Arogantno korišćenje moći, diskriminacija na osnovu ličnih karakteristika, posebno kada su u pitanju deca i ranjive grupe ljudi, je ponašanje koje su praktikovali fašisti i nacisti, naglašava ona.

“Vera Milošev je pokazala ono što nikada nije smela, naročito ne sa tog mesta. Netolerancija prema različitosti i prezir prema slabijima, pokušaj uspostavljanja moći na osnovu privilegije i pozicije su apsolutno neprihvatljivi. Kao majka i kao građanka Zrenjanina, ali i kao narodna poslanica, zahtevam hitnu reakciju gradonačelnika i nadležnih institucija”.

Sonja Pernat Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovakvo ponašanje nije samo uvreda za dete i njegovu porodicu, već za sve majke, roditelje i decu koja se suočavaju sa izazovima u razvoju.

“Takvo ponašanje je neprihvatljivo i mora biti osuđeno, a takva osoba nikada više ne može biti na javnoj funkciji”, kaže Pernat.

Ko je Vera Milošev?

Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Vera Milošev, diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 2019. godine, a ima zvanje diplomiranog sociologa. Nakon završenih studija, da ironija bude veća, nastavila je, kako joj stoji u biografiji da “kontinuirano unapređuje svoja znanja u humanističkom domenu”. Pohađala je u sklopu svoje struke i kurs za individualnog pratioca dece sa dijabetesom u organizaciji edukativnog centra „Plavo Srce 021“ u Novom Sadu.

Takođe, pohađala je i praksu u sklopu projekta „Coca Cola – HBC podrška mladima“ i stekla sertifikat za uspešno savladane poslovne veštine i komunikaciju.

Početkom 2021. godine, piše u biografiji ”uokviruje svoje znanje i kreativnost u praksi u novom domenu preduzetništva gde otvara i postaje vlasnik preduzetničke radnje u Zrenjaninu”.

Potpredsednica je Gradskog odbora Srpske stranke Zavetnici, čija je predsednica Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju.

Na naša pitanja o događaju ispred bioskopa u Zrenjaninu i verbalnom napadu na maloletnog Strahinju Mihajlovića, iz kabineta gradonačelnika Zrenjanina, ni pomoćnice Vere Milošev, kao ni iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta. Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, su međutim, naveli da „ova pitanja“ nisu u nadležnosti „ove državne institucije“.

***

BONUS VIDEO: Milica Zavetnica promenila ploču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare