Kragujevac dr Sanja Kojić
dr Sanja Kojić Foto: Lazar Novaković

‘‘Na rentgenu pluća, tokom pregleda u kovid ambulanti, sporadično smo otkrivali karcinome pluća u početnoj fazi i druge promene‘‘, kaže za Nova.rs dr Sanja Kojić, šef Kovid ambulante i načelnica Opšte medicine u kragujevačkom Domu zdravllja. Dodaje da su takvi pacijenti odmah upućivani na dalju dijagnostiku i ocenjuje da su, iako sa dijagnozom infekcije koronavirusom, ipak imali sreću u nesreći, da im teška bolest bude otkrivena na vreme.

Precizne podatke o broju otkrivenih karcinoma, u kragujevačkoj kovid ambulanti nemaju, ali ističu da su „sumnjive promene na plućima“ otkrivali već od samog početka pandemije u martu 2020.

Od tada, pa do danas, kroz kovid ambulantu prošlo je preko 250.000 pacijenata, od kojih je samo od početka ove godine 51.000.

Prema rečima šefice kovid ambulante, dr Sanje Kojić, karcinomi su otkrivani u svim starosnim kategorijama, ali ističe da je ipak bilo više među starijom populacijom.

Ocenjuje da je pregled u kovid ambulanti, gde je više od 90 odsto pacijenata upućivano na rentgen pluća, bio svojevrsni skrining za rano otkrivanje karcinoma.

„Svaku promenu koju smo primetili, a da nije karakteristična za simptome kovida, upućivali smo dalje na skener i na pregled kod pulmologa ili onkologa. Ljudi su dolazili uplašeni zbog kovida i bili smo obazrivi prema njima, nismo ih odmah šokirali onim što vidimo na snimku. Kežemo im da vidimo ‘neku senčicu’
na plućima i da to mora da pogleda specijalista. Možda su neke od tih promena i benigne. Nama je bitno da ih odmah uputimo dalje i da počnu na vreme da se leče‘‘, otkriva dr Kojić.

Kragujevac dr Sanja Kojić
dr Sanja Kojić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Navodi i da su rezultati krvi otkrili anemiju kod mnogih, pogotovo kod mlađih pacijentkinja, te da je to, kako ocenjuje bila masovnija pojava. Napominje da se veliki broj devojaka i mladih žena, uz uobičajene simptome kovida, žalio na nesvestice, vrtoglavicu i lupanje srca. „Rezlutati krvi su jasno ukazivali na anemiju. Zbog izolacje u koju smo ih upućivali, mi smo im odmah uključivali terapiju za anemiju, uz savet da kad izađu iz izolacije odu kod svog lekara i dalje urade
ispitivanje uzroka anemije“, objašnjava dr Kojić.

Naša sagovrnica kaže, da na 250.000 pregleda i svakodnevnim napornim smenama u kovid ambulanti, nemaju kapacitete da dalje prate šta je sa pacijentima kojima je uz kovid otkrivana i neka druga bolest, ali se nada da su započeli lečenje i da će biti dobro.

„Slobodno mogu da kažem da su ti pacijenti imali sreću u nesreći. Koliko god paradoksalno bilo, ali jedna bolest im je pomogla da otkriju drugu i da počnu na vreme sa terapijom“, zaključila je dr Kojić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar