Veran Matić Foto:FoNet/Zoran Mrdja

Predsednik upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić ocenio je danas da je dijalog predstavnika vlasti i kredibilnih udruženja i asocijacija, uz podršku OEBS-a i Evropske komisije "neophodni minimum", kako bi se zaustavio sunovrat novinarstva i nestanak profesionalnih medija u Srbiji.

Solidarnost novinara i medija, zajednička odbrana etičnosti profesije, bezbednosti novinarki i novinara, borba za bolje uslove rada i poštovanje, važni su ciljevi koji nam mogu pomoći da idući Svetski dan slobode medija dočekamo sa pozitivnim pomacima“, rekao je Matić, saopštio je ANEM.

On se, povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava 3. maja, osvrnuo na izveštavanje novinara o ubistvima u OŠ Vladislav Ribnikar, Duboni i Malom Orašju, koji su se dogodili 3. i 4. maja prošle godine, piše N1.

„Ovi zločini obeležili su celu proteklu godinu i razotkrili slabosti institucija i slabosti medija. Predstavnici institucija su svojim često pogrešnim istupima, ili odsustvom informacija, stvarali prostor za greške koje su se pojavljivale u medijima, a mediji, u trci za publiku, često su kršili postulate profesije, kodeks, a neretko, i zakone“, rekao je Matić.

Matić je ocenio da je važno da se novinarke, novinari i urednici obučavaju za izveštavanje iz ovakvih velikih traumatskih događaja, kako bi se, prema njegovim rečima, u budućnosti smanjile ili eliminisale greške koje su činjene u tih godinu dana.

Da se ne zaborave žrtve masovnih ubistava: Zašto je važno da 3. maj bude Dan sećanja

„Između dva 3. maja, usvojeni su novi Zakon o javnom o informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, ali se oni sporadično i selektivno primenjuju“, naveo je on.

Dodao je da i dalje kasni praktična primena Medijske strategije, kao i da je Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije više od pola godine bilo u tehničkom mandatu.

PROČITAJTE JOŠ

Matić je ukazao da se, poboljšanja u zakonima vezana za projektno sufinansiranje, „izigravaju“ drastično smanjenim budžetima u brojnim pojedinim lokalnim samoupravama, kao i da više od polovine lokalnih samouprava nije ni raspisalo konkurse, iako su po zakonu bili obavezni da to učine do 01. marta,

„REM je pasivan i nezainteresovan za doslednu primenu Zakona o elektronskim medijima, a bezbednost novinara ugrožava se na različite načine. Novinari su napadani i sprečavani u obavljanju svog posla, samo zbog toga što su novinari, ali i kao česte mete hajki koje su se vodile protiv pojedinih novinarki i novinara, kao i čitavih redakcija“, ocenio je Matić.

Dodao je da je i socijalni položaj novinara sve lošiji zbog potplaćenosti i nesigurnosti radnih mesta, kao i da su problemi sa mentalnim i sveukupnim zdravstvenim stanjem sve izraženiji i zahtevaju urgentno reagovanje.

Matić je istakao da je u proteklih godinu dana, ANEM organizovao svakog meseca posetu mestima van Beograda u kojima je uočen povećan broj pretnji i napada na novinare ili veći broj nerešenih slučajeva.

Dodao je da je preko 200 novinara prošlo treninge za bezbedno izveštavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare