Početak “Velikog školskog časa” najavljen je za 11 sati, pa naprasno pomeren na 10.30. Kragujevčani se pitaju “kome li se toliko žuri?” aludirajući na “važne goste” koji će možda prisustvovati manifestaciji.

Tradicionalna antiratna i komemoratvna manifestacija Veliki školski čas, od prvog održavanja u takvom obliku 1964. godine, uvek je počinjala 21. oktobra u 11 sati i trajala 45 minuta.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ove godine neće biti tako.

Termin početka Velikog školskog časa promenjen sa 11 sati na 10.30 i to samo četiri dana uoči održavanja.

Gradska uprava je na svom sajtu još 3. oktobra objavila program i satnicu komemorativnog sećanja na nedužne civile streljane u Šumaricama 1941. godine, gde je i zvanično naznačeno da Veliki školski čas počinje u 11 sati.

Foto: Printscreen

Sada su se oglasili šturim saopštenjem da “Spomen park ‘Kragujevački oktobar’ i Grad Kragujevac obaveštavaju javnost da će u subotu, 21. oktobra Veliki školski čas na kome će biti izvedena poema ‘Šum, Šumarice’, pisca Dragana Cvijetića u režiji Marka Misirače početi u 10.30”, bez navođenja konkretnog razloga izmene satnice.

Foto: Printscreen

Ovakva odluka razbesnela je Kragujevčane koji decenijama neguju sećanje i odaju počast nedužno streljanoj deci i građanima, komentarišući da “ovoj vlasti ništa nije sveto” i da je pomeranje satnice “izrugivanje svim žrtvama”.

Inače, na bilbordu ispred Gradske uprave je istaknut kompletan program Oktobarskih svečanosti, gde je između ostalog Veliki školski čas u svom uobičajenom terminu od 11 sati.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

***

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

To samo potvrđuje da je odluka o promeni satnice doneta iznenada i da nije bila prvobitno planirana.

Da li je “važan gost” Aleksandar Vučić?

Građani se na društvenim mrežama pitaju “ko ima toliku moć” da promeni nešto što se u Kragujevcu skoro šest decenija održava u istom terminu.

Iako gradski zvaničnici ne daju konkretna objašnjenja zbog čega se pomera termin Velikog školskog časa, javnost u Kragujevcu uveliko bruji da je “sve to zbog Vučića”.

Foto: Nova.rs

Za sada se zasigurno zna da je za subotu 21. oktobar, u zvaničnu posetu Srbiji, najavljen dolazak “velike petorke” zadužene za dijalog i rešavanje “kosovskog pitanja” koja će se sastati sa državnim vrhom, odnosno predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kragujevčani su “sabrali dva i dva”, pa u pomeranju početka Velikog školskog časa ne vide ništa drugo, do “Vučićeve namera da bude na oba mesta”.

Svemu tome idu u prilog i nezvanične informacije da će kompletan program, koji oduvek traje jedan školski čas, odnosno 45 minuta, ovoga puta biti skraćen na 30 minuta.

Foto: Nova.rs

Izvor FoNeta iz Spomen-parka Kragujevački oktobar, rekao je da je na taj način “oskrnavljeno sećanje na nevine civilne žrtve fašističkog streljanja u jesen 1941. godine”.

“To je svojevrsno izrugivanje žrtvama i njihovim potomcima i skaradno banalizovanje tog tragičnog događaja”, preneo je FoNet izjavu jednog zaposlenog.

“Ono što je sigurno, ko god da je pravio izmene i promene na samo četiri dana pre održavanja manifestacije, uradio je to nezakonito, zaobilazeći Spomen-park Kragujevački oktobar, koji je jedini nadležan za tako drastične promene”, rekao je izvor FoNeta.

Novinarka i potomak streljanih: Ova tradicija ne sme da se naruši

Gordana Jocić, kragujevačka novinaraka za Nova.rs kaže da je lično i profesionalno uznemirena zbog ovakve odluke i kategorično tvrdi da je Veliki školski čas “specifična tradicija koja ne sme da se menja”.

Foto: Facebook

U Šumaricama je 1941. godine streljan Gordanin pradeda, a deda je bio u grupi talaca koji su preživeli streljanje.

Kao potomak nevino nastradalih, ona danas vodi NVO Centar za izgradnju mira, a upisala je i Studije holokausta pri Centru za studije sećanja koje su nedavno osnovane na Univerzitetu u Kragujevcu.

Gordana Jocić Foto: Privatna arhiva

“Ovo narušavanje tradicije je potpuno besmisleno. Komemoracija može žanrovski da se menja, da se modernizuje, ali da se pomera termin, da se skraćuje čas, tome se oštro protivim. Uvek se znalo da je moleban u 10.30, a Veliki školski čas u 11 sati i ne podržavam nikakvo skraćanje. Školski čas traje 45 minuta, to nije mnogo, svi mogu da izdrže. Ako je razlog televizija, ne možemo mi da se prilagođavamo televiziji, nego televizija događaju. Ako je razlog dolazak delegacije, pa izvinite, to je jednom godišnje od 11 sati, pa neka se navikvu. Pitam, ko je bio toliko ineligentan da donese ovakvu odluku”, revoltirano kaže Gordana i podvlači da se ovakve stvari “ne rade kod manifestacija koje obeležavaju specifične događaje”.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima u Šumaricama, u kontinuitetu se održava od 1964. godine.

BONUS VIDEO: Dan zastave u Nišu, Vučić, Dodik i Patrijarh

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare