Oglas
Posna nikoljdanska trpeza ne može da prođe bez ribe, a ona je i najviše poskupela u odnosu na prošlu godinu. Kilogram svežeg šarana u kragujevačkim ribarnicama prošle godine je bio oko 400 dinara, a ove je čak 700. Ipak i pored visokih cena, potražnja za ribom je velika.
Uoči najveće srpske slave, ribarnice su dobro snabdevene svežom i smrznutom ribom, pa je pred građanima veliki izbor. Ovogodišnje cene kreću se u rasponu od 400 dinara, koliko košta smrznuta skuša, pa sve do 1.100 koliko su orada i brancin.
Ipak, naš portal u ribarnicama saznaje da je šaran i dalje neprikosnoveni kralj posne trpeze, pa se ova riba i najviše traži, bez obzira što mu je cena skoro dvostruko veća nega prošle godine.
„Narod se žali i gunđa, ali ipak kupuje“, kaže nam radnica u jednoj kragujevačkoj ribarnici i dodaje da osim šarana ,,dobro idu‘‘ pastrmka i oslić.
Cena sveže pastrmke je 650 dinara, dok je prošle godine bila 100 dinara jeftinija. Smrznuti oslić, je kako saznajemo, neznatno poskupeo, pa je ove godine 450 dinara po kilogramu.
Za razliku od cena u ribarnicama, u marketima je oslić prilično skuplji, pa se kilogram kreće od 530 do 700 dinara, a takođe i za skušu treba izdvojiti više novca. U jednom lancu marketa skuša je 600 dinara, dok je u ribarnicama ova riba sa cenom od 400 dinara, ujedno i najjeftinija.
Za one koji ne žele da sami čiste i prže ribu, ili jednostavno imaju dublji džep, ribarnice u ponudi imaju sve usluge, a to znatno uvećava cenu po kilogramu.
Tako je kilogram ,,gotove‘‘ skuše 900 dinara, oslića 1.000, šarana 2.000, a najskuplja stavka je svakako dimljenje ribe, pa za dimljenog šarana koji važi za specijalitet posne trpeze po kilogramu treba izdvojiti čak 3.000 dinara.
Iako su cene ,,jače‘‘ u odnosu na prošlu godinu, potražnja je nesmanjena. Vlasnik jedne od većih kragujevačkih ribarnica, Aleksandar Radojičić, za Nova.rs kaže da građani u proseku naručuju po 20 kilograma ribe, uglavnom šarana, dok se skuplje vrste kupuju po nekoliko kilograma i to, kako navodi, kao ,,dodatak šaranu‘‘.
Prema njegovim rečima, na poskupljenje sveže rečne ribe, uticala je sušna godina i opadanje vodostaja, pa je kako kaže bila i manja proizvodnja u domaćim ribnjacima.
Posna slavska trpeza ne može da prođe ni bez prebranca i raznih predjela koja se spravljaju od šampinjona. Na kragujevačkim pijacama kilogram pasulja je 350 dinara, dok u marketima može da se pronađe i za 250.
Da pred svetog Nikolu nisu sve cene podivljale dokaz su i orasi, koji su, primera radi letos bili 1.000 dinara, a sada im je cena na kragujevačkoj pijaci od 600 do 800, koliko koštaju oni najkvalitetniji.
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs
Na kraju slavskog ručka, svakako slede poslastice, a današnje domaćice sve češće pribegavaju poručivanju sitnih kolača, koji su ove godine skuplji za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu.
Kilogram posnih kolača iz privatnih radionica, u Kragujevcu se kreće od 1.500 do 2.200 dinara, dok oni ,,industrijski‘‘ u marketima mogu da se pronađu po ceni od 500 do 1.000 dinara.
BONUS VIDEO: Riba drastično poskupela, na šarana najviše uticala inflacija, ali je i dalje najtraženiji
Pratite nas i na društvenim mrežama:
https://www.facebook.
https://twitter.com/
https://www.instagram.