Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nekoliko dana unazad, u Zlatiborskom okrugu je povećan broj pregleda dece predškolskog i školskog uzrasta u kovid ambulantama, nešto više je i hospitalizovanih. Klinička slika je uglavnom lakšeg oblika ali ima i onih čije stanje zahteva bolničko lečenja. Samo u dečiju kovid ambulantu u Užicu, dnevno se na pregled javi oko 50 dece a na testiranje se uputi oko polovina njih, koronavirus se potvrdi u proseku kod svakog četvrtog deteta. Prema poslednjim podacima, na Dečijem odeljenju Opšte bolnice Užice na lečenju je jedanaestoro dece iz opština Zlatiborskog okruga. Od 17.000 učenika u okrugu, na virus je pozitivno oko 1%.

Od početka epidemije, kao kažu u Opštoj bolnici Užice, uvek je bilo dece koja su, zbog nešto teže kliničke slike, lečena u bolničkim uslovima. Ipak, utisak je da ih je ovih dana nešto više, čak više i u odnosu na najači epidemiološki skok tokom epidemije.

„Evidentno je da je broj veći u odnosu na prethodni period ali ne i alarmantan. Povećan je broj pregleda u dečijim kovid ambulantama u okrugu pa samim tim više njih se upućuje u OB Užice, jer je neše dečije odeljenje sada kovid odeljenje za decu Zlatiborskog okruga. Na odeljenu trenutno, sa teritorije okruga, imamo jedanaestoro dece čija je klinička slika zahtevala hospitalizaciju. Sa mlađom decom borave i kovid pozitivni pratioci ali kapaciteti nam nisu ugroženi. Ovo odeljenje rasplaže sa 37 postelja i verujemo da nećemo doći u problem“, kaže za portal Nova.rs načelnica Dečijeg odeljenja OB Užice dr Dara Savić Božović.

Doktorka Božović, inače pedijatar i subspecijalista dečije kardiologije, kaže da je klinička slika dece, znatno blaža u odnosu na odrasle a to dovodi i u vezu sa vakcinalnom zaštitom od bakterijskih infekcija, pa su manje šanse za udružene infekcije. Ipak nije retkost da se kod dece razvije teža klinička slika, pa je za njih bolničko lečenje obavezno.

„Kada se konstatuje upala pluća, povišene enzimske aktivnnosti i drugi važni laboratorijski parametri, decu zadržavamo na lečenju. Različitesu kliničke slike, od temperature, dijareje, jake glavobolje, bola u mišićima, nogama, kočenja nogu, do srčanih šumova, izliva oko srca i težih upala pluća. Posebnu pažnju poklanjamo deci koja imaju neka hronična oboljenja, njihovo celodnevno praćenje je obavezno. Najveći broj dece, koja su iz ambulanti upućena na bolničko lečenje, vraćamo kući uz adekvatnu terapiju ali i obaveznu kontrolu za tri do pet dana“, dodaje doktorka Božović.

Prema poslednjim podacima Školske uprave Zlatiborskog okruga, od 17.000 učenika, na koronavirus pozitivno je oko 1% osim u Arilju gde je taj procenat duplo veći. Na teritoriji okruga na koronavirus pozitivno je oko 70 zaposlenih u prosveti.

korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Najviše pozitivnih učenika na virus je u opštini Arilje, 2% od ukupnog broja. Šest odeljenja u dve osnovne škole u Arilju je u izolaciji. U drugim opštinama nema izolovanih odeljenja sem još u Užicu gde su izolovana četiri razreda, dva u osnovnim i dva u srednjim školama. Po preporukama Batuta postoji devet situacija po kojima postupamo u smislu kritetijuma izolacije, zavisno od broja inficiranih učenika, broja grupe, izvora zaraze i slično. Tako na primer, kada se u jednoj grupi virus potvrdi kod dva učanika, čitav razred ide u izolaciju“, kaže za naš portal načelnik Školske uprave Zlatiborskog okruga u Užicu, Vladimir Živanović.

Povećan broj dece pozitivne na koronavirus velika je pretnja za njihove porodice i odraslu populaciju o čemu ovih dana svedoče i podaci Zavoda za javno zdrvlje Užice, koji beleže porast obolelih u Zlatiborskom okrugu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar