Foto: Zoran Lončarević

Zaključak da je Srbija jedna od najkorumpiranijih zemalja nisam dala ja, iako se sa tim u potpunosti slažem, već su ga dale mnogo ozbiljnije zemlje članice EU i GRECO. GRECO, kao jedna od najozbiljnijih institucija EU, koja se isključivo bavi korupcijom, je u svom izveštaju navela da naša zemlja ne izvršava njihove preporuke o borbi protiv korupcije, kao što ne izvršava ni naše preporuke, navodi članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić, u odgovoru na saopštenje Ministarstva pravde.

Podsećamo, Ministarstvo pravde je saopštilo da se Srbija od prošle godine više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije.

„Zbog tendencioznih i paušalnih navoda pojedinih članova Saveta za borbu protiv korupcije, Ministarstvo pravde ukazuje da su od 1. marta 2018. godine formirana četiri regionalna antikoruptivna centra u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu. U okviru tih centara su uspostavljena posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i višim javnim tužilaštvima, čime su potvrđeni napori Srbije u toj oblasti, za razliku od Austrije, Češke, Turske koje se još uvek nalaze na listi nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

U saopštenju se dodaje da je za dve godine rada ovih posebnih odeljenja optuženo 1.528 osoba, a osuđeno je 1.162.

„Navodi Ministarstva pravde o osnivanju novih tela za borbu protiv korupcije i uspesima tih tela u borbi protiv korupcije, kroz iznošenje činjenica o broju uhapšenih, meni apsolutno ne znače ništa. Upravo zato što postoji više vrsta korupcije. Hapšenja o kojima Ministarstvo priča, pretpostavljam da se odnose na sitnu korupciju, u vrednosti od par stotina evra. Posledice takve korupcije su za društvo zanemarljive. Savet se bavi sistemskom korupcijom, o kojoj i ja govorim, a to je korupcija u vrednosti milijardi evra“, navela je Vasilić.

Ona kaže da sistemska korupcija dolazi iz sistema koji osmišljava vlast, kroz zakone ili druga akta, a kojima se, navodi, „omogućava raspolaganje javnom svojinom od strane pojedinca iz vlasti ili licima bliskim vlasti, koji se ekstremno bogate“.

„Savet je obradio mnoge slučajeve takve sistemske korupcije, ali ni po jednoj, vlast nije preduzela ništa. Kao što nije ni rešila niti jednu aferu na koju je ukazivao Savet, ali i građani“, kaže Vasilić.

Povezane vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare