Foto: Privatna arhiva; Google maps

Jadranka Otašević, uzbunjivačica i asistentkinja na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) Univerziteta u Beogradu, se već devet godina bezuspešno bori da na Odeljenju za logopediju dobije nastavničko zvanje. Naime, šefica katedre N. J. S., prema Jadrankinim rečima, sabotira konkurse, ne odobrava joj kandidaturu za mesto nastavnika, a za sebe traži produžetak radnog odnosa, iako je stekla uslov za penziju i za status se izborila falsifikovanim dokumentima, zbog čega je i prijavila.

Zbog prijave upravnice odeljenja za nezakonite radnje, Jadranka je dobila otkaz, ali je odlukom Višeg suda vraćena na posao u statusu uzbunjivačice i od tada je na meti nadređene N. J. S.

Foto: Google maps

Od 2018. godine u ovoj visokoškolskoj ustanovi ne raspisuju konkurse za docnete na Odeljenju za logopediju, jer je te godine prijavljen kandidat koji nije ispunjavao uslove, pa je Univerzitet odbio kandidaturu. Jadranka je, međutim, ispunjavala sve uslove, ali je upravnica odeljenja N.J.S. nije kandidovala. Od tada do danas nije raspisan nijedan konkurs.

Zaposlena, ali bez ugovora o radu

“Od kako sam odlukom Višeg suda vraćena na posao, kao uzbunjivačica 2022. godine, nemam klasičan ugovor o radu, nego samo potpisano obaveštenje dekana da sam zaposlena, što je suludo. Objavljivala sam stručne radove, ispunjavam sve uslove za nastavničko zvanje, ali me upravnica odeljenja ne prijavljuje, odnosno ne raspisuje konkurse. Od kako sam je prijavila rektoratu, Ministarstvu prosvete i upravi našeg fakulteta, za falsifikovanje dokumenata, opstruira moj rad i ne dozvoljava mi da napredujem”, uznemireno priča Jadranka za Nova.rs.

Jadranka Otašević Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, N. J. S. nezakonito je zaposlena na neodređeno, na čak dva fakulteta u dve države, na FASPER-u i na Medicinskom fakultetu u Foči u BiH.

“Ona je zaposlena na dva univerziteta u dve države, što je protivzakonito. Pokušala je prvi put da konkuriše za nastavničko zvanje 2008, ali je odbijena kada je komisija otkrila da je izmislila prijavljene radove. Ponovo je konkurisala 2011. i tada predala falsifikovanu potvrdu o objavi rada u stručnom časopisu. Primljena je na posao, a časopis je 2020. izdao saopštenje da nikada rad nije objavljen, niti je ušao u razmatranje za objavu. Sa druge strane, ja sam na fakultetu od 2013., objavila sam do sada više radova, ispunjavam sve uslove, a od 2016. borim se za konkurs. Kada je raspisan konačno 2018, nije me kandidovala, već kolegu koji nije prošao”, priča Jadranka.

Foto: N1

Ona naglašava da N. J. S. od fakulteta nikada nije dobila saglasnost da radi na dva mesta.

Pročitajte još:

“Po Zakonu o visokom obrazovanju to je zabranjeno, osim ako nije u pitanju dopunski rad, ali ona je u Foči stalno zaposlena, ima penziono, socijalno, zdravstveno, što je presedan!”

Prijavila upravnicu odeljenja i dobila otkaz

Naime, nakon debakla sa prijavama kandidata na poslednjem konkursu, Jadranka je odlučila da prijavi upravnicu odeljenja.

“Javašluk više nisam mogla da trpim, ni da gledam ko našoj deci drži predavanja, prevaranti i falsifikatori. Prijavila sam je rektoratu, upravi FASPER-a, Ministarstvu prosvete. Zbog prijava sam dobila otkaz. Međutim, Viši sud je doneo odluku da se vratim na posao u statusu uzbunjivačice, ali od tada do danas ne mogu da napredujem. N. J. S. za mene govori da sam joj smrtni neprijatelj, vređa me i zloupotrebljava svoj položaj. Inače, kolege je se klone, konfliktna je i sa svima se sukobljava”, kaže naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Da situacija bude gora, N. J. S. je u oktobru prošle godine ispunila uslov za penziju, ali je tražila produžetak radnog odnosa.

“Ona je penzionerka, koja po svaku cenu hoće da ostane na fakultetu. Prvo tvrdi da nam ne trebaju ljudi, ni konkursi, a sad traži da je zadrže, kako bi bilo dovoljno predavača, samo da ne bi nekome, recimo meni, ustupila mesto. O njenom produžetku odlučivaće se u junu ove godine i iskreno se nadam da će prijave za falsifikate i zloupotrebe neko shvatiti ozbiljno”, naglašava Jadranka.

„Borim se zbog studenata“

Zbog lošeg odnosa sa njom, tvrdi naša sagovornica, četiri koleginice, doktorke nauka, otišle su sa fakulteta.

Foto: Privatna arhiva

“Na fakultetu nemamo ni dekana, jer je poslednja podnela ostavku zbog afere sa proneverom novca, a imenovan je vanredni profesor za vršioca dužnosti, što je takođe protivno svim zakonskim propisima. Nemamo nijednog prodekana, a predsednik saveta je takođe nedavno podneo ostavku. Vlada potpuna anarhija, kao da nismo akademska ustanova. Želim da ostanem da radim, borim se zbog svojih studenata, ali i na njih se vrše ogromni pritisci. Traženo je čak da mi u anketama na kraju godine daju slabe ocene, a sve je inicirala upravnica odeljenja, kako su mi saopštili”.

Foto: Google maps

Na Jadrankine dopise još niko nije reagovao, ni rektorat, ni Ministarstvo prosvete.

“N. J. S. je jednostavno odlučila da ja ne treba da radim na fakultetu, jer sam se usudila da joj se suprotstavim”, zaključuje uzbunjivačica sa FASPER-a.

Stalan posao na dva fakulteta – nezakonit

Na naša pitanja o produžetku radnog odnosa N. J. S., ali i o njenom statusu na fakultetu, nakon brojnih prijava za zloupotrebe, vršilac dužnosti dekana kaže da nije nadležan.

Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

“To je stvar Veća. Oni odlučuju da li će joj produžiti radni odnos ili ne. To je odeljenska stvar, a ja sam ovde samo privremeno”, kratko je za Nova.rs rekao profesor Luka Mijatović.

Međutim, predsednica Etičke komisije prof. Vesna Vučinić, za Nova.rs kaže da je nedopustivo i zabranjeno da profesori rade na neodređeno na dva fakulteta, jer Univerzitet za tako nešto ne daje saglasnost.

“Još u januaru 2023. dobili smo jedan predmet za autoplagiranje N. J. S. sa FASPER-a. Prosleđen je odmah stručnoj komisiji na razmatranje. Po zakonu imaju obavezu da u roku od 60 dana predaju materijal, ali se taj rok stalno produžava. Takođe, Veće grupacije društveno-komunističkih nauka, imalo je rok da formira komisiju za proveru predmeta, ali je nisu formirali u odgovarajućem roku. Pravilnik po kojem procenjuju ovaj predmet, odnosi se na utvrđivanje neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova. Očigledno je da su u pitanju dve monografije prebačene u treću”, kaže Vučinić.

Foto:EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Ona objašnjava da tek na osnovu mišljenja stručne komisije, etička komisija sastavlja mišljenje i šalje dekanu.

“Potom se odlučuje o nekoj vrsti opomene ili drugačije kazne. Predmet ima veze sa projektom koji je rađen u Foči, a to je ozbiljan problem. Ne može redovan profesor na Univerzitetu u Beogradu da radi projekat kao redovan profesor na Univerzitetu u BiH”, naglašava prof. Vučinić.

Na naša pitanja o situaciji na FASPER-u, zloupotrebama, prijavama i produžetku radnog odnosa N. J. S., iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Dve godine od hapšenja uzbunjivač Aleksandar Obradović zaboravljen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare