Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Beogradu su danas uručeni ugovori o zaposlenju grupi od 240 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji.

Ugovore o radu je dobilo 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prištini i Kragujevcu kao i 140 najboljih učenika srednjih medicinskih škola.

Diplomcima sa najboljim ocenama ugovore je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio „još veća“ ulaganja u zdravstvo.

„Ulažemo mnogo novca u zdravstvo i ulagacemo još više. U teškim vremenima pred nama na svetskom nivou jedan od stubova razvoja društva biće zdravstvo i farmacija, hrana koju ćemo morati da obezbedimo, veštačka inteligencija. To su stvari koju će gurati zemlju napred“, rekao je Vučić u Palati Srbija.

PROČITAJTE JOŠ:

On je kazao da će „zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima“, mnoge bolnice u Srbiji biti obnovljene, da će biti izgrađeni novi klinički centri, domovi zdravlja i ambulante.

Vučić je pozvao mlade medicinare da ostanu u Srbiji i da se „bore za svoju zemlju“, najavljujući da će imati „sve pristojnije i bolje plate“ koje će „sve više moći da se porede sa platama na Zapadu“.

„Moja molba vama je da radite najbolje ili nemojte da radite. Da zajednički iznutra promenite sve nas starije koji nismo spremni na promene“, rekao je predsednik.

U ime najboljih diplomaca obratila se Elena Stanković sa Medicinskog fakulteta u Nišu koja je kazala da je program kog je 2018. godine pokrenulo Ministarstvo zdravlja, „iznedrio veliki broj dobrih lekara“.

„Neki od njih su danas već specijalisti a naša generacija je dobila priliku da ide njihovim stopama. Ulaganjem u zdravstveni sistem ulažemo u budućnost naše zemlje. Sigurna sam da ćemo svi koji smo danas ovde opravdati poverenje i prihvatiti odgovornost koja nam je data“, rekla je Stanković.

Projekat zapošljavanja najboljih diplomaca Ministarstvo zdravlja pokrenulo je 2018. godine a do danas je posao dobio 1.641 lekar i više od 2.000 medicinskih sestara i tehničara.

BONUS VIDEO: Povećane cene pripremne nastave za prijemne na fakultetima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare