Umesto smene postavljena za direktora Gerontološkog centra

Društvo 29. apr. 202019:16
Podeli:
Foto: N1

Kao direktorka Centra za socijalni rad u Kučevu Slađana Maranović Nikolić prekršila je zakon zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije tražila njenu smenu. Umesto smene, Maranović Nikolić je pre dva dana dočekala nova funkcija - direktorke Gerontološkog centra u Nišu.

Nakon hapšenja bivšeg direktora sredinom aprila, Gerontološki centar u Nišu dobio je novog rukovodioca – dugogodišnju direktorku Centra za socijalni rad u Kučevu i funkcionerku Srpske napredne stranke (SNS) – Slađanu Maranović Nikolić, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako CINS saznaje, Agencija za borbu protiv korupcije je još 2017. predložila njenu smenu sa funkcije direktorke kučevskog Centra za socijalni rad, jer je zaposlila svog brata od strica, čime se našla u sukobu interesa i prekršila Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Naime, ona je od 2015. do 2017. sa bratom zaključivala ugovore o radu koji je za to vreme promenio više pozicija – od spremačice, preko peglarke-pralje do portira.

Maranović Nikolić tada se Agenciji pravdala da nema dovoljno radnika u Centru i da zaposlenje njenog brata ne utiče na obavljanje funkcije, ali je Agencija, ipak, predložila njenu smenu.

Kako su CINS-u odgovorili u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, o njenoj smeni trebalo je da odluči lokalna skupština, međutim Maranović Nikolić je ostala u direktorskoj fotelji i tri godine kasnije, kada je tu funkciju zamenila drugom.

Da bi preuzela mesto direktora u Nišu, ona je 27. aprila, nakon šest godina, podnela ostavku u Kučevu. Prethodno je Ministarstvo, na predlog Nišavskog upravnog okruga, imenovalo za novog rukovodioca Gerontološkog centra.

Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, kaže da je dovoljna preporuka za bilo koju funkciju u zemlji da je neko „partijski vojnik“.

„To da li si kršio zakon, kako, po kom osnovu, to je sve manje bitno. Nije bitna ni stručnost, nije bitan ni neki moralni aspekt. Jedino to da si odan, da si partijski vojnik i da radiš onako kako se od tebe očekuje“, objašnjava Dobrašinović.

Novinar CINS-a je tražio komentar i od Maranović Nikolić, inače predsednice Saveta za socijalna pitanja SNS Kučevo, ali ona za sada ne odgovora na poruke na Facebook-u.

Za to vreme problemi u vezi sa zarazom od virusa korone u niškom Gerontološkom centru ne jenjavaju. Prema poslednjim podacima, oko 200 štićenika ove ustanove socijalne zaštite je zaraženo, a 41 je preminulo. Direktor Milan Stevanović je uhapšen 13. aprila zbog sumnje da je učinio teško delo protiv zdravlja ljudi, a njegova zamenica je zaražena koronom.

Predložena uprkos kršenju zakona zbog „velikog iskustva“

Predlog za imenovanje Slađane Maranović Nikolić na čelo Gerontološkog centra dao je Nišavski upravni okrug, što inače nije uobičajena praksa.

Načelnica ovog okruga Dragana Sotirovski kaže da je preporuku od njih tražilo samo Ministarstvo:

„Ministarstvo rada ima pravo da traži određeno mišljenje o nekom pojedincu. Oni su nas pitali, s obzirom na to da mi držimo čitav okrug i znamo situaciju i u susednim okruzima, ko ispunjava uslove da bude na tom mestu. Naravno, Ministarstvo (treba) da proceni da li je taj predlog u redu ili ne“, rekla je Sotirovski.

Sotirovski dodaje i da je upoznata sa preporukom Agencije, ali da je uprkos tome Maranović Nikolić predložila Ministarstvu jer „ima veliko iskustvo u socijalnoj zaštiti“.

„Mi kao predlagači ne ulazimo o to da li je neko krivično gonjen, da li je ovo, da li je ono. Mi predlažemo, Ministarstvo rada je ono koje proverava sve. (…) Ja sam znala za to (rešenje Agencije), ali to je preporuka. Znate li vi koliko ima ljudi u Nišu koji imaju preporuke, pa ništa. Koliko znam, ona nije primila njega (brata od strica) za stalno“, objašnjava Sotirovski.

U Ministarstvu za rad nisu želeli da komentarišu zbog čega su imenovali osobu koja je na prethodnoj direktorskoj poziciji kršila zakon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar