Respiratorne infekcije u Srbiji pune čekaonice domova zdravlja, a pik gripa očekuje se uskoro, krajem januara i početkom februara, do kad građani, prema preporukama lekara, treba da prime sezonsku vakcinu, koja se dobija isključivo u domovima zdravlja. Ovo cepivo, naglašavaju epidemiolozi, štiti samo od tri soja gripa, tačnije ublažava simptome A(H1), A(H3) i B, spašava hospitalizacije i smrti, koja se može javiti kao posledica kod hroničnih bolesnika.

Lekari naglašavaju da sezonska vakcina štiti isključivo od sojeva gripa koji su trenutno u opticaju i nije preventiva za druga respiratorna oboljenja.

BIVALENTNA VAKCINA. Kada stiže bivalentna vakcina protiv korone, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

“Ova vakcina ne štiti od bakterijskog velikog kašlja, koji je sad poprimio epidemijske razmere, niti od kovida ili nekih drgih respiratornih bolesti, pa čak ni od svinjskog gripa ili sojeva koje smo imali ranije, to građani moraju da znaju. Međutim, svake godine SZO procenjuje koja kombinacija gripa će biti u opticaju tokom zime i onda se pravi vakcina koja štiti samo od predviđenih sojeva, koji izazivaju epidemiju”, objašnjava za Nova.rs dr Lela Ilić, epidemiološkinja.

Vakcina ublažava simptome

Građani u panici od različitih zaraznih oboljenja koja su poslednjih nedelja napunila domove zdravlja i čekaonice, hrle na vakcinaciju.

Foto: Shutterstock

“Ljudi moraju na vreme da misle o svom zdravlju. Roditelji o vakcinaciji svoje dece protiv velikog kašlja i drugih opasnih bolesti, a odrasli o vakcini protiv gripa. Ona se prima u oktobru, novembru, decembru, jer je već u januaru, februaru, virus aktivan. Ipak, moguće je vakcinisati se do kraja meseca, možda i kasnije, ali ne znam koliko će pomoći. I sa vakcinom je zaraza moguća, ali su simptomi slabiji, poput obične prehlade”, naglašava dr Ilić.

Beba, kovid, covid, koronavirus, vakcina, vakcinacija
Foto: Shutterstock

U domovima zdravlja vakcinacija je u toku, a moguće je obaviti samo u ovim državnim primarnim zdravstvenim ustanovama.

Pročitajte još:

“Imamo još vakcina, davaćemo ih pacijentima možda do sredine januara, jer kasnije je besmisleno. Vakcina ih štiti od sojeva koji su trenutno u opticaju, ali ne i od drugih virusa”, kaže za Nova.rs dr Ana Balać Jovanović, specijalistkinja opšte medicine u DZ Zemun.

Hronični bolesnici, kažu lekari, primili su ovu vakcinu još u oktobru prošle godine.

Foto: Shutterstock

“Sezona gripa je počela, ali pik očekujemo krajem ovog meseca i početkom februara, jer tako je svake godine. Hronični bolesnici dođu na sezonsku vakcinaciju već u oktobru i tako se zaštite od hospitalizacije i moguće smrti, koju kod njih grip može da izazove. Svake godine imamo drugačiju vakcinu, zbog različitog opticaja sojeva virusa gripa. Prošle godine imali smo H1N1, a ove A1, A3 i B. Sa vakcinom građani mogu da se zaraze gripom, ali simptomi budu slabiji, nema pogoršanja bolesti, upale pluća, ni bolnice. Simptomi prođu kroz nekoliko dana”, objašnjava doktorka S. K., iz jednog beogradskog doma zdravlja.

Različite dijagnoze kod istog pacijenta

Lekari navode da je trenutno mnogo različitih virusa i bakterija u opticaju i da često teško razlikuju grip od kovida ili drugih virusnih infekcija.

„Dešava se da pacijent dođe jedan dan na pregled i dobije dijanozu, onda kroz nekoliko dana na kontroli dobije drugu dijagnozu. Kod starijih se komplikuje pneumonijama i zato je važna sezonska vakcina. Imamo daleko više nego prošle godine pacijenata sa respiratornim sincicijalnim virusom (RSV), koji izaziva tešku upalu pluća. U odnosu na sve ovo, kad dijagnostikujemo kovid, obradujemo se, jer sad je to blag oblik bolesti”, kaže dr Vesna Radulović, specijalistkinja pneumoftiziologije u Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ do 31.12.2023. prijavljeno je 9.143 slučaja slična gripu, a potvrđeni su tipovi virusa: A(H1), A(H3) i B.

Lekari sezonsku vakcinu preporučuju svim hroničnim pacijentima, starijima od 65 godina, imunokompromitovanima, trudnicama i svima koji su u riziku od same infekcije.

korona simptomi
Foto: Nova.rs

„Vakcina protiv gripa, baš zbog osobine virusa gripa da se menja, da menja antigensku strukturu, da mutira, svake godine treba da primimo, da se zaštitimo, jer nas vakcina štiti 6 do 12 meseci“, ukazala je dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Za preventivnu imunizaciju protiv sezonskog gripa, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u ovoj sezoni obezbedio je 364.500 doza besplatnih vakcina. Od toga je 344.700 četvorovalentna vakcina (Influvac tetra) prоizvоđаčа Abbott Biologicals i 19.800 doza Torlakove trоvаlеntnе vакcinе (Torvaxflu).

***

BONUS VIDEO: Epidemiolog iz Batuta upozorava: Vreme je za vakcinaciju protiv gripa!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare