Foto: VOM

Neformalna grupa Ženski solidarni front (ŽSF) iz Vranja organizovala je dobrovoljnu akciju sakupljanja sredstava za lečenje svojih sugrađanki Nadice, Andrijane i Snežane. Zajedničkim naporima, za mesec dana je u akciji "Za moje tri" na račune Vranjanki uplaćeno preko dva i po miliona dinara.

Od sakupljenih sredstava, šesto hiljada obezbedio je Grad Vranje iz budžeta, dok je ostatak prikupljen inicijativama pokrenutim u zajednici, kao što su sajmovi knjiga, modni bazar, humanitarne licitacije, zahtev odbornicima u lokalnoj Skupštini da se odreknu dela odborničkih dnevnica, humanitarne pozorišne predstave pozorišta „Bora Stanković“…

Priča o borbi i energiji malih ljudi i njihovim naporima da sačuvaju tri života, došla je i do nekih „velikih“ koji su pružili podršku, svako na svoj način – Marčelo, Željko Rebrača, Veran Matić, Marko Somborac, Dobrosav Bob Živković, Nežni Dalibor, Milan Vasić, Branislav Janković, Princ od Vranje, FK Crvena Zvezda i FK Partizan, Kreativni centar…

Foto: VOM

Takođe, 20. aprila najavljen je veliki humanitarni koncert estradnog umetnika Nikole Rokvića koji će u porti Saborne crkve u Vranju pevati za tri Vranjanke, a sav prihod od prodatih karata biće podeljen na tri jednaka dela i biće uplaćen na njihove namenske račune.

S obzirom da je do cilja, do ukupno sedamnaest miliona dinara, potrebno još mnogo napora, ujedinjeni Vranjanci planiraju i humanitarnu aukciju slika, radionice na aktuelne društvene teme, sajmove i sl. Istovremeno, ne prestaje lobiranje i aktivnosti na obezbeđivanju podrške zvučnih imena srpske javne scene, ali i dijaspore, jer nema malog doprinosa.

Pročitajte još:

Na pitanje šta pokreće ove humanitarce, odgovor je jedinstven – ljubav prema Vranju i njegovim ljudima.

Ženski solidarni front
Foto: VOM

„Vreme je da prestanu da nas sažaljevaju i počnu da nam se dive. Da ne bude više ‘Što južnije, to tužnije’, jer Vranje ovom borbom drži javni čas iz solidarnosti. Siromašni, možda, jesmo, ali su nam velika srcad južnačka. Još jedan benefit, možda nedovoljno vidljiv je u tome što svi mi koji se borimo za naše tri Vranjanke, dolazimo iz različitih sfera društvenog života, ali smo povezani nitima tolerancije, ljubavi i uzajamnog poštovanja, što nam daje energiju da idemo dalje i nadu da će nagrada na kraju puta biti vredna svih napora“, objašnjavaju iz ove grupe.

Ženski solidarni front
Foto: VOM

A kako je sve počelo?

Neformalna grupa Ženski solidarni front (ŽSF) nastala je u godini korone, kada je grupa žena organizovala prikupljanje pomoći za zdravstveni sistem u Vranju, koji se raspadao pod teretom virusa.

Stihija solidarnosti pokrenula je zajednicu i za dvadesetak dana prikupljeno je skoro tri miliona dinara, dovoljno da se nužna podrška u materijalu i opremi pruži zdravstvenim ustanovama u Vranju, ali i Surdulici, Trgovištu, Vlasu…

Ova neformalna grupa trenutno broji devet stotina članova.

Ženski solidarni front
Foto: VOM

Kada je početkom godine u javnosti osvanula vest da je mladoj Vranjanki Nadici Stošić potrebno pedeset hiljada evra za lečenje multiple skleroze u Rusiji, za nedelju dana organizovan je humanitarni sajam knjiga i prikupljeno prvih hiljadu evra pomoći zajednice.

Ubrzo nakon te akcije, još dve Vranjanke, Adrijana i Snežana, našle su se na listi onih kojima je neophodna ogromna finansijska pomoć kako bi otišle na lečenje, jedna u Atinu, druga u Belorusiju.

Ženski solidarni front
Foto: VOM

I tako je rođen Građanski/Narodni solidarni front jer su se ženama okupljenim oko ŽSF priključili predstavnici škole fudbala „Prestiž“, udruženja „Za Borino i evropsko Vranje – BEV“, „Roditeljstvo plus“ i „Društvo onkoloških pacijenata Vranje“, uz veliku podršku Eparhije vranjske.

Godinu dana kasnije, Ženski solidarni front organizovao je veliku akciju podrške deci koja su tokom pandemije izgubila jednog ili oba roditelja, i za tu akciju je od strane USAID – a i Beogradske otvorene škole dobio priznanje „Pokretači promene“ za 2021. godinu, u kategoriji neformalnih grupa.

Zahvaljujući ŽSF, Vranje je postalo prvi grad u Srbiji koji je javno odao priznanje Diani Budisavljević, jer je na godišnjicu njene smrti u centru grada otkriven velelepni mural posvećen ovoj heroini čovečanstva.

Ženski solidarni front
Foto: VOM

Tokom 2022. godine uspostavljena je saradnja sa Srpskim filantropskim forumom, pa je u okviru njihove kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i lokalne akcije „Sevap je merak“, prikupljena hrana u iznosu od preko milion dinara i podeljena najstarijim stanovnicima Vranja koji žive sa minimalnim prihodima ili bez njih.

BONUS VIDEO: Akcija koja nam je promenila navike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar