Foto.:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Više udruženja civilnog društva saopštilo je da je ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela poverljive lične podatke o zdravstvenom stanju povređenih u masovnim pucnjavama koje su se dogodile početkom maja u Beogradu i Mladenovcu i ukazalo da je to protivno Zakonu o pravima pacijenata.

Saopštenje su potpisali Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom, Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal Pres i Pravni skener.

Kako se navodi, Zakon o pravima pacijenata garantuje pravo na poverljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenata, a osobe koje neovlašćeno raspolažu podacima iz medicinske dokumentacije i iznose ih u javnost odgovorne su za odavanje naročito osetljivih podataka.

Danica Grujičić Foto:BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

„Kako ministarka nije lekarka nijednog pomenutog pacijenta, ona ne sme da ima pristup podacima iz njihove medicinske dokumentacije koji pripadaju grupi veoma osetljivih podataka“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da u konkretnom slučaju iznošenje medicinskih podataka u javnosti predstavlja ozbiljnu zloupotrebu pozicije u Vladi ministarke zdravlja.

Pročitajte još:

Dodaje se da ovo nije prvi put da Grujičić, kao i drugi članovi Vlade, javno dele lične podatke žrtava i njihovih porodica.

Naglašava se da su javni funkcioneri iznosili osetljive podatke o žrtvama i zločinima, a da Kodeks novinara Srbije nalaže da i kada državni organi naprave takve greške, mediji ne smeju nekritički da prenose takve informacije.

Bonus video: Ministarka Grujičić o stanju povređenih u dva masakra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar