Foto: Shutterstock

Povraćanje, dijareja, grčevi, dehidratacija, gubitak apetita, ali i svesti, najčešći su simptomi Rotavirusa, koji pogađa najmlađe među nama, neretko i novorođenčad, a protiv kojeg postoji vakcina. Naime, cepivo protiv ovog najopasnijeg stomačnog virusa, kojim se u Evropi svake godine zarazi više od tri miliona dece, a u Srbiji zimi i leti puni bolnice, već mesecima ne postoji u apotekama u našoj zemlji. Roditelji decu upisuju na “liste čekanja”, ali leka, čija jedna doza košta oko 7.000 dinara, nema. Većina građana nabavlja ga u inostranstvu, jer ne mogu da čekaju, s obzirom da je vakcinacija moguća samo do navršenog trećeg meseca života.

Kalendar obavezne imunizacije u Srbiji ne obuhvata vakcinu protiv Rotavirusa, a većina građana nije ni upoznata da preventivna zaštita protiv ovog teškog, stomačnog virusa, uopšte postoji.

stomačni virus
Foto: Shutterstock

Pedijatri u našoj zemlji, nažalost nemaju praksu da roditelje upućuju na vakcine koje nisu obavezne, a decu mogu zaštititi ozbiljnih dijagnoza. Ipak, nisu svi isti.

Vakcinacija samo do trećeg meseca

Pedijatar malog Nenada Vojnovića, koji je rođen u novembru prošle godine, objasnio je njegovim roditeljima, da i pored obaveznih vakcina, postoje one koje mogu da kupe i zaštite svoje dete brojnih virusa. Među njima je i Rota.

Foto: Shutterstock

“Vodili smo sina na kontrolu i razgovarali sa pedijatrom u našem domu zdravlja. Kroz priču o vakcinaciji, rekao nam je da možemo da ga vakcinišemo i protiv Rotavirusa, koji nijedno dete ne zaobiđe. Teško se podnosi i većina mališana završi u bolnici bar dva do tri dana na infuziji jer su simptomi jezivi. Rekao nam je da ako odlučimo da ga vakcinišemo, moramo da požurimo jer se vakcina ne daje posle trećeg meseca, a cepivo možemo da kupimo u bilo kojoj apoteci”, priča za Nova.rs Jelica Vojnović, Nenadova mama.

Kada su ona i njen suprug doneli odluku da sina vakcinišu, otišli su do apoteke da što pre kupe cepivo. Međutim, nabavka ovog preventivnog leka u Srbiji, nije nimalo jednostavna, jer ga – nema.

Pročitajte još:

“Bili smo u jednoj, drugoj, trećoj, petoj apoteci, a onda smo i nekolicinu zvali telefonom, ali vakcinu nismo našli. U svakoj apoteci, dobili smo isti odgovor: ’Nemamo vakcinu’. Međutim, savetovali su nam da prijavimo dete na listu čekanja za vakcinu, pa će oni da je poruče i kad stigne, obavestiće nas. Problem je što ne znaju kad će stići i da li će, bez obzira na porudžbinu”, priča ova mlada mama.

Foto: Shutterstock

Roditelji malog Nenada nisu mogli ni da pretpostave da će se potraga za vakcinom pretvoriti u agoniju.

“Odlučili smo da ne čekamo. On već ima više od dva meseca i nećemo stići da ga vakcinišemo, ako budemo ostali samo na listama apoteka. Dobili smo informaciju da vakcina može da se kupi u Mađarskoj, pa ćemo tamo i otići. Dve doze su oko 140 evra, koliko bi koštale i u Srbiji, s tim što nam treba poseban frižider, moramo da platimo put do tamo i nazad, pa će sve to izaći duplo skuplje, samo zato što naše apoteke nemaju nijednu vakcinu za stomačni virus!”, naglašava ljutito Jelica.

Vakcinacija u Evropi preko 90 odsto

Naime, vakcina protiv Rotavirusa je još 2015. godine uvedena u kalendar imunizacije u čak 77 zemalja, među kojima su Australija, SAD, države Južne Afrike i Južne Amerike, ali i devet evropskih: Nemačka, Austrija, Finska, Norveška, Letonija, Luksemburg, Belgija, Velika Britanija, Estonija.

Foto: Shutterstock

U zimskom periodu već je uobičajeno da ovaj stomačni virus isprazni vrtiće i škole, pa iako vakcina postoji, u Srbiji već duže vreme ne može da se kupi.

“Kod nas nema te vakcine već mesecima, jer nema ni potražnje. Roditelji verovatno i ne znaju da mogu da vakcinišu decu protiv Rotavirusa i to je razlog. Ako bi bilo veće potražnje, onda bismo ih nabavljali, ali jedna doza košta između 7.000 i 8.000 dinara, a potrebne su dve, što je za većinu naših građana visoka cena za preporučenu vakcinu”, kaže za Nova.rs Ksenija, farmaceutkinja, sa kojom smo razgovarali u jednoj beogradskoj apoteci.

Foto: Shutterstock

Pedijatri, većinom preporučuju ovu vakcinaciju, jer je svake godine, kako navode, sve više dece sa Rotavirusom, a simptomi su sve teži.

“Bilo bi poželjno da su obavezne vakcine protiv Rotavirusa, što je slučaj u mnogim državama sveta. Međutim, kod nas su problem roditelji i pojedini lekari, koji se protive čak i vakcinama koje su sada u kalendaru. Niko u Srbiji ne sprovodi kažnjavanje roditelja koji ne vakcinišu redovno svoju decu”, kaže za Nova.rs dr Slavko Dušanov, pedijatar.

U Norveškoj, Nemačkoj, Austriji, vakcinacija protiv Rotavirusa je preko 90 odsto.

Foto:shutterstock

“Takođe, u Australiji imate ogroman odziv, a tamo je vakcina protiv Rotavirusa obavezna. Postoje zemlje u kojima ne morate ljude da primoravate da svoju decu zaštite od najtežih bolesti, ali u Srbiji, ni preporukom, ni obavezom, ne možete ih privoleti da spreče bolest. Radi se o poverenju zdravstvenom sistemu i lekarima, koje je kod nas poljuljano, naročito tokom pandemije kovida. Dešava se da dete dobije Rotavirus, pa dođe brzo do dehidratacije, završi u bolnici na infuziji i muči se, a preventiva postoji”, naglašava dr Dušanov.

Podsetimo, Rotavirus izaziva povišenu temperaturu, malaksalost, povraćanje, obilne vodene stolice, grčeve u stomaku, a postoji mogućnost razvoja teške dehidratacije i stanja šoka. Vakcina protiv ovog virusa daje se u dve doze, najkasnije do trećeg meseca života. Cena vakcine je od 7.000 do 8.000 dinara, zavisno od proizvođača.

***

BONUS VIDEO: Vakcina protiv karcinoma: Da li smo na pragu zdravstvene revolucije? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare