Foto: EPA-EFEJULIEN WARNAND/Nova.rs

Najveća beogradska osnovna škola "20. oktobar" već dve nedelje dobija pretnje i dojave o bombama, nekada i po tri u toku dana, a stizali su i u vreme jesenjeg raspusta, što je sve izazvalo veliko uznemirenje kod đaka i kolektiva, kazala je za N1 jedna od nastavnica te škole koja je želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, MUP je obavešten, ali za sada nije uspeo da reši problem, i tek u poslednja tri dana su njihove specijalne jedinice došle u školu radi kontrole, prenosi N1.

U jednoj od poslednjih pretnji, poslatoj u ponedeljak, kaže se da je u školi postavljena ogromna količina eksploziva, za koje se navodi da su „nevidljivi i na daljinski pristup“.

„Do sad ih niste našli, nećete ni sad. Postavljeni su na tačno određenoj lokaciji, a sprave ili specijalno trenirani psi neće moći bombe pronaći“, piše u mejlu koji je stigao sa adrese [email protected] na mejl adrese mnogih nastavnika u školi.

Dodaje se da će „u toku nasumičnog radnog dana ove nedelje te eksplozivne naprave eksplodirati“.

Mejl koji potpisuje „Devil Teror zajednica“ završava se rečima:

„Naše oči su uprte u predsednika Srbije, u predsednika i njegovu pratnju. Dole Vučić. Dole Putin. Priznajte nezavisno Kosovo i prestanite podržavati Rusiju u njenim nehumanim delima u Ukrajini“.

Drugi mejl, u kojem kažu da dolaze sa 20 naoružanih članova „Devil Teror“, završavaju sa „Slava Ukrajine“.

Kako su, prema rečima nastavnice, direktoru rekli u MUP, mejlovi stižu sa adrese u Švajcarskoj.

Iz MUP su za N1 rekli da je od početka novembra bilo pet dojava o bombama u školi „20. oktobar“, a da je poslednja bila danas u 13.25, kao i da je u toku rad na rasvetljavanju problema.

Ističe se da PS Novi Beograd preduzima dodatne mere bezbednosti u ovoj školi i dodaje da se „svaka dojava shvata ozbiljno“ i da uvek ekipe MUP izađu na teren.

Pre nego što je, na stalne pozive direktora škole Branislava Nedeljkovića, specijalna jedinica policije došla u školu, kontrolu i pregled škole je vršio školski policajac, za koga su iz MUP rekli da je ovlašćen za tako nešto, navodi nastavnica.

Foto: Nova.rs

Nastavnica dodaje da direktor čini sve da se ovaj problem reši, kao i da su mu kad je otišao u MUP Novi Beograd, rekli da nije morao da dolazi, pošto je već ranije pretnje prijavio telefonom, na šta je on rekao da je došao da bi dobio napismeno da je škola bezbedna.

Prvi dan posle jesenjeg raspusta, u ponedeljak ove sedmice, škola je dobila čak dve dojave o bombama, nakon čega je policija izašla na teren i utvrdila da su dojave lažne.

Prema poruci direktora koju je uputio roditeljima, škola je cele noći između ponedeljka i utorka bila pod pojačanim obezbeđenjem od strane službenika PS Novi Beograd.

„Pre početka nastave dodatno su pregledane prostorije i dvorište. Zameniku komandira PS Novi Beograd 2 prenet je predlog roditelja da pripadnici policije koji dodatno obezbeđuju školu budu raspoređeni u školskom dvorištu, a ne u zgradi škole… Odeljenje za VTK nastavlja da se bavi ovim slučajem. Na nastavničkom veću koje je danas održano između dve smene potvrđena je odluka da đački ulazi budu zaključani za vreme trajanja nastave i da deca ulaze samo u prisustvu dežurnih nastavnika. Kapija kod fiskulturne sale biće od sutra zaključana. Ministarstvo prosvete se konstantno obaveštava o svim važnim detaljima. Nastavnici će danas i sutra odvojiti deo časova da sa decom pričaju o ovoj temi u cilju smirivanja njihove zabrinutosti i straha“, navodi se u poruci koju je direktor uputio juče roditeljima.

U poruci kolegama, direktor je poručio da svi nadležni organi rade svoj posao.

„Kada će predmet biti rešen ne zavisi od nas, ali od nas zavisi da li će poruke koje smo dobili biti proleđene učenicima. Nažalost, imam informaciju da su deca preko neke viber grupe „20. oktobar“ došli u posed pisama koje smo dobili. Da se pogrešno ne razumemo, nisam za to da se bilo šta sakriva od roditelja i zaposlenih, ali mislim da se na ovaj način deca dodatno izlažu stresu koga bi trebalo da budu pošteđena. Još jednom vas molim da zadržimo prisebnost i u ovoj situaciji dodatno ne unosimo nemir“, napisao je direktor Nedeljković u poruci kolektivu.

Direktor Nedeljković je u stalnom kontaktu sa predsednikom opštine Novi Beograd, Ministarstvom prosvete, policijom i Školskim odborom, a u toku dana biće održani sastanci sa predstavnicima navedenih institucija.

N1 je pozvao Nedeljkovića, ali on je rekao da nije ovlašćen da govori, uputivši nas na Ministarstvo prosvete, sa kojim je, kako je naveo, na stalnoj vezi i na svaka dva sata im šalje dopise.Na molbu za komentare iz Ministarstva prosvete do objave ovog teksta nije nam stigao odgovor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nastavnica iz škole „20 oktobar“ kaže da niko iz Ministarstva prosvete do sada nije posetio školu, niti su nastavnici dobili smernice šta da rade.

Navodi da je danas razgovarala sa učenicima o situaciji, i neki od njih su zabrinuti.

Na pitanje, da li iza dojave o bombama stoji upravo neko od učenika, misli da to nije moguće, i da su svi udruženi da se ova situacija reši.

Međutim, navodi, da je situacija u samom kolektivu podeljena: „Neki su uznemireni i uplašeni, a drugi pretnje smatraju smešnima“. Ističe da direktor čini sve što je u njegovoj moći da problem bude rešen, „jer je situacija u kojoj smo se našli šizofrena i nenormalna“.

Čini joj se da MUP ne shvata previše ozbiljno pretnje i dojave.

S tim se slaže i majka jedne od učenica, koja za N1 kaže da su roditelji jako uznemireni, jer ne znaju da li da šalju decu u školu ili ne.

„Drugi problem je što nekad u sred časa deci kažu da moraju da idu kući, i onda roditelji moraju da se organizuju u sred radnog vremena. Ponekad škola za njih otvori boravak, pogotovu ako se radi o mlađoj deci“, priča mama devojčice koja pohađa peti razred OŠ „20. oktobar“.

Takođe, prema njenim rečima, roditelji su nezadovoljni odgovorom MUP-a i zato su odlučili da naprave pritisak i izađu u medije sa celom pričom.

Prema njenim rečima, deca preko društvenih mreža komuniciraju o ovoj situaciji, i neka su uplašena i uznemirena.

Roditelji su predlagali i da dok se problem ne okonča nastava bude onlajn, s čim se slažu i nastavnici, jer kako je kazala naša sagovornica, „jako je teško dolaziti u školu i raditi u ovakvim uslovima“.

Dodaje da je situacija previše napeta i odgovornost velika, i da se nikad ne zna da li bi neka pretnja mogla biti i ozbiljna.

I majka učenice škole navodi da to upravo muči mnoge roditelje i da je potreban mnogo ozbiljniji pristup celoj situaciji.

„Prosto je neverovatno da tako veliku školu pregledaju za kratko vreme, da kažu da je sve bezbedno, i da se đaci vrate na nastavu. A onda kroz sat vremena stigne nova pretnja, i onda đacima iz popodnevne smene kažu da ne dolaze“, priča ova majka.

Ističe i da je neverovatno da je trenutno „20. oktobar“ jedina škola koja dobija pretnje o dojave o bombama, a da nadležni to ne shvataju previše ozbiljno.

Nastavnica iz OŠ „20. oktobar“ iznosi i bizarnost da je na mejl adresu jedne škole u Železniku stigla pretnja za školu „20. oktobar“.

BONUS VIDEO: N1 ispred OŠ „Vojvoda Putnik“: Dojava o bombi bila lažna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar