Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ nr

Epidemija virusa korona se smiruje, a u kovid bolnici KBC Dragiša Mišović trenutno se leči manje od 50 zaraženih pacijenata, kaže direktor te klinike prof. Vladimir Ðukić i dodaje da je samo dvoje na respiratoru.

Inače u KBC Dragiša Mišović, koja je na početku epidemije virusa korona pretvorena u kovid bolnicu, lečena je trećina najtežih pacijenata iz cele Srbije koji su bili na mehaničkoj ventilaciji.

Ðukić navodi da je posebno ponosan na sve zaposlene u toj zdravstvenoj ustanovi, jer niko nije otišao na bolovanje, a to govori o poverenju u ljude koji vode zdravstveni sistem.

Ističe i poverenje i poštovanje koje je prema profesiji, struci i znanju pokazala država, posebno predsednik Vučić, što je važno i za zdravstvo i za društvo uopšte, da se poštuju stručnjaci, i prava, ne samoproklamovana elita.

Ukazuje da su tokom epidemije u toj zdravstvenoj ustanovi posao dobila 33 mlada lekara, koji su radili kao volonteri.

„Prvi test za njih je bio 19. mart, čekao sam da vidim da li će se pojaviti na poslu ili će otići na bolovanje. Svi se došli na posao i svi su dobili posao“, rekao je Ðukić za Tv Pink.

On je naveo da na godišnjem nivou država za njihove plate treba da izdvoji manje od 400.000 evra, što je manje nego što zarađuje nižerazredni fudbaler u Srbiji.

„Da li ova zemlja ima za te plate lekara? Naravno da ima i uvek će da ima“, rekao je Ðukić.

KBC Dragiša Mišović, ustanova koja ranije nije imala infektivno odeljenje, brzo se transformisala i odgovorila zadataku pred kojim se našao zdravstveni sistem.

„Bilo je vanredno stanje i pitanje opstanka nacije. Podignut je ugled zdravstvenog sistema“, rekao je Ðukić za TV Pink i dodao da heroji tokom epidemije nisu bili samo zdravstveni radnici i nemedicinsko osoblje već i taksisti koji su lekare i sestre besplatno vozili u noćne smene.

Tokom epidemije u KBC Dragiša Mišović zaražena su 23 zdravstvena radnika i to 14 sestara i devet lekara, a prof. Ðukić kaže da su svi dobro i da su se oporavili.

O srpskom iskustvu tokom epidemije virusa korona, prof. Ðukić ističe da je instirao da naučne radove o našim slučajevima i iskustvima pišu mladi lekari iz Srbije, a ne Nemci i Englezi.

„Naša iskustva i naši rezultati, bez obzira na kooperativne svetske studije u koje smo pozvani da učestvujemo, ima da poteknu iz Srbije“, naglasio je Ðukić.

U kovid bolnici Dragiša Mišović lečeni su odrasli pacijenti zaraženi virusom korona, ali i deca i trudnice.

Čak su uspeli u takvim okolnostima da urade transfuziju krvi bebi u 31 nedelji trudnoće.

„Nismo izgubili nijednu trudnoću tokom epidemije“, rekao je Ðukić i dodao da je Bolnica za ginekologiju i akušerstvo zaslužila da postane klinika jer, kako kaže, ne može nauka da bude samo oko Slavije, već mora da bude i na Zvezdari, u Zemunu, Čačku, Valjevu.

„Nije prirodno da samo u GAK Višegradska i GAK Narodni Front radi 70 nastavnika. Studenti moraju da imaju šansu da uče u manjima grupama“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar