Nova autobuska stanica Foto:GO SNS

Krajem septembra trebalo bi da počne da radi nova autobuska stanica međumesnog saobraćaja na Novom Beogradu. Treba da bude otvorena i stanica Jug na Dušanovcu, za autobuse koji saobraćaju ka gradovima na jugu i istoku Srbije. Iako će uskoro početi da prima putnike, deluje da stanica na Novom Beogradu nije završena.

„Sigurno je, da stanica, kad god da se otvori, krajem septembra ili početkom oktobra, neće biti u potpunosti spremna. Možda će da ispuni minimalne uslove za preseljenje, dakle peronski deo za prijem putnika i autobusa, ali neće imati staničnu zgradu ko zna do kada. Imaće improvizovanu staničnu zgradu koja definitivno neće imati dovoljno prostora ni za putnike, ni za opsluživanje putnika kada je reč o šalter sali“, kaže za N1 novinar portala „eKapija“.

Stanica koja uskoro počinje da radi će takođe biti polazište i za prigradske i za međunarodne linije.

„Kada je 2017. godine potpisan ugovor o zajedničkoj izgradnji sa BAS-om, rečeno je da će sve biti spremno do 2019 godine, i da će ovo biti mesto i za turističke autobuse. Poslednje što smo čuli od gradskih vlasti je da se planira da polazište i odredište turističkih autobusa bude tzv. stanica ‘Jug’, odnosno ono što se planira za dolazak i odlazak autobusa sa juga, istoka i jugoistoka Srbije. Dakle, nadležni se ne drže planova koji su bili najavljeni“, navodi Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ:

Stiče se utisak da ‘Jug’ neće biti klasična stanica nego parking prostor.

„Verovatno nadležni sada već to moraju da priznaju. Jasno je da to nema uslove da se nazove staničnim kompleksom. … to ne tvrdim ja nego i stručnjaci koji kažu da moraju da postoje određeni standardi da bi nešto moglo da se nazove stanicom“, kazao je Aleksić.

Besmislena zabrana da međugradski autobusi prelaze preko Gazele

Gradski sekretarijat za saobraćaj je saopštio da će, u cilju smanjenja gužvi, zabraniti da preko Gazele prelaze autobusi međugradskih linija.

„Od svih argumenta na temu otvaranja nove stanice, čini mi se da je to najbesmisleniji argument. Ti autobusi do sada i nisu prelazili Gazelu, a čak i da se to dozvoli, što bi bilo poželjno, njihovo učešće je minimalno. Znamo koliko hiljada automobila prelazi Gazelu svaki dan, a broj autobusa ni blizu nije takav…Kada je reč o autobusima sa juga, i prevoznici i stručnjaci smtraju da će to naštetiti i putnicima i prevoznicima, jer će se gubiti dodatno vreme“, rekao je za N1 Dejan Aleksić.

BONUS VIDEO: „Čekajući Godoa“ ili nova autobuska stanica do kraja meseca?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare