Foto:Za krov nad glavom; N1

Dobrila Petrović izbačena je iz jedinog doma u Beogradu 5. oktobra 2017, a u njega se vratila 19. novembra ove godine, nakon što je Ustavni sud poništio sve odluke koje su protiv nje donete od 2012. godine.

Osnov za poništenje odluka je to što u njima nije uzimano u obzir stanarkino ljudsko pravo na dom.

„Sud je ovom odlukom prekinuo višegodišnje maltretiranje Dobrile Petrović i njene porodice, ali je takođe doveo u pitanje celokupnu praksu izvršenja nad jedinim domom dužnika, koja se i dalje svakodnevno nemilice sprovodi“, komentarišu iz Združene akcije Krov nad glavom.

Foto:Za krov nad glavom

„Dobrila Petrović je nadljudskim naporom iznela petogodišnju borbu i vratila se u svoj dom. Pored svih troškova koje je morala da snosi na dugom putu do pravde, Dobrila se vratila u stan koji je sada razoren, iz kog je počupano i odneto sve što je u njemu ostavila pre pet godina kada je nasilno iseljena i kada joj nije bilo dozvoljeno da uzme svoje stvari“, dodaju.

Pročitajte još:

Slike stana pokazuju da su iz njega odnesene čak i sanitarije, te počupane žice iz zidova.

Foto:Za krov nad glavom

Iz ZA Krov nad glavom naglašavaju da je pokret za odbranu prava na dom nastao upravo zbog ovog i brojnih drugih prinudnih iseljenja koja su se desila iste godine. Po njihovim rečima, ZA Krov nad glavom kontinuirano skreće pažnju javnosti na sekundarne posledice nepravednih deložacija, odnosno izvršnih postupaka:

„Da su žrtve izvršiteljskog samovlašća, nakon pretrpljene traume i poniženja zbog izbacivanja na ulicu, primorane da se u beskrajnim sudskim postupcima godinama bore za otete domove, da pored podstanarskih kirija i naduvanih izvršiteljskih ‚troškova‘, finansiraju i pravnu borbu za povratak u svoje domove. Čak i ako uspeju, šteta koja im je pričinjena je nenadoknadiva. Mnogi nisu ni uspeli, ili su pod pritiskom traume i troškova odustali od borbe“.

Dobrila Petrović Foto: N1

Takve posledice trpela je i Dobrila Petrović. Ona je sa ćerkom i dvoje unuka uz pomoć policije i uprkos tome što su građani pokušali da je zaštite izbačena iz jedinog doma jer joj u tom trenutku nije priznato da ima pravo da od pokojnog muža nasledi pravo na život u stanu koji je svojevremeno nacionalizovan. Umesto da pomogne, socjalna služba je doprinela iseljenju preteći Petrović da će njenoj porodici oduzeti maloletnu decu.

Dobrila Petrović Foto: N1

U sličnoj situaciji se našlo još četiri hiljade porodica okupljenih u Udruženje zaštićenih stanara.

„Mi nemamo spokojan život, ne možemo mirno da spavamo, ni krivi ni dužni smo u ovoj situaciji, jer nas je država dovela u ovu situaciju, a sad država jednostavno ne nalazi način, pravi način da reši našu situaciju“, govorila je 2019. Slavica Stojimirović, iz Udruženja zaštićenih stanara.

Foto: Marija Komazec/N1

Nakon što je iz stana deložirana, Petrović, koja je čitav radni vek provela u zdravstvu, primorana je da otplati preko 600.000 dinara sudskih i troškova izvršenja, zbog čega joj je od 2017-2020 odbijano dve trećine penzije.

U oktobru 2019. Petrović je sama protestovala ispred Predsedništva. Prvobitna presuda je već nekoliko puta sudski osporavana, ali se kraj drame otezao, na šta je upozoravala ZA Krov nad glavom.

Foto: Printscreen FoNet/video

Iz ovog udruženja naglašavaju da Zakon o obezbeđenju i izvršenju mora da se menja:

„Neophodno je da Ministarstvo pravde što hitnije predloži izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje će uvažiti stanovište Ustavnog suda i da zabrani izvršenje na jedinom domu dužnika i njegove porodice. Takođe, imajući u vidu stravične razmere bezakonja i samovlašća u izvršnom postupku od njegove privatizacije 2011. godine do danas, više je nego očigledno da privatni preduzetnici sa javnim ovlašćenjima, tzv. ‚javni izvršitelji‘, ne mogu da odlučuju o elementarnim ljudskim pravima kao što je pravo na dom“.

Iz ZA Krov nad glavom su i ovog puta zahtevali da se institucija javnih izvršitelja ukine i izvršni postupak vrati pod kontrolu suda.

BONUS VIDEO: Drama u Cvijićevoj: Pokušavaju da isele profesorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar