Ana Brnabić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC; SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

U Crnoj Gori sklopljen je prvi gej brak, a Srbija je, iako ima premijerku koja je istopolno orijentisana, i dalje daleko od toga. Bili smo na ivici da dobijemo zakon o istoplonim zajednicama (koji ne podrazumeva brak), ali je procedura praktično stopirana nakon što je predsednik države rekao da neće moći da ga potpiše. Predstavnici LGBT zajednice u Srbiji kažu da su njihovi životi na čekanju dok ne bude usvojen zakon i konačno zadovoljena njihova prava.

„Žao mi je što Srbija jos uvek nije usvojila zakon za registrovane istopolne zajednice i ako su LGBTI organizacije izradile i zagovarale od 2010 godine. Razumem na nivou nikad nije to goruća politička tema, ali za nas iz LGBTI zajednice jeste, i te kako jeste, jer nama su životi na čekanju dok registrovana partnerstva ne postanu goruća tema“, kaže za Nova.rs Jelena Vasilejvić iz organizacije za gej/lezbejska prava Labris.

Našoj sagovornici nije jasna situacija u kojoj imamo premijerku koja sa svojom parterkom ne može da sklopi registrovano partnerstvo.

„Drago mi je da je u Crnoj Gori sklopljeno prvo registrovano partnerstvo, dugo su LGBTI organizacije radile na tome da se to desi. Nije da je bilo lako ni u Crnog Gori ali politička volja koja je pokazana je bila ključna, pored rada svih aktivista i organizacije, i sada vidimo koliko su kao društvo ispred nas. Nadam se da će i u Srbiji uskoro biti usvojen zakon i da nećemo biti poslednji u regionu koji ce taj zakon usvojiti“, poručuje Vasiljević

Kako stoje stvari u Srbiji?

Nacrtom Zakona o istopolnim zajednicama predviđa se da osobe istog pola mogu da registruju zajednicu porodičnog života i da na osnovu toga imaju pravo da, kao i supružnici u heteroseksualnom braku, između ostalog, posećuju partnera u bolnici ili zatvoru, nasleđuju imovinu partnera, a imaju obavezu izdržavanja partnera i deteta partnera. Tim nacrtom zakona nije regulisan brak niti usvajanje dece.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama završena je 23. marta. Prema proceduri, nacrt zakona treba dalje da usvoji Vlada, a potom Skupština Srbije.

Sve je praktično stopirano nakon izjave predsednika Srbije.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga i Zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“. rekao je Vučić.

U međuvremenu, Ministarstvo zaduženo za ljudska i manjinska prava zatraženo je i mišljenje Saveta Evrope.

„Usvajanjem specifičnog zakonodavnog okvira za istopolne parove, Srbija bi se značajno približila ispunjavanju ovih standarda“, navodi se u mišljenju.

 

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare