„Tvrđava“: Otrovnom šljakom iz Železare planiraju da zasipaju puteve

Društvo 01. sep. 202115:48 > 15:50
Podeli:
Tvrđava

"Uvidom u projektnu dokumentaciju planirane rekonstrukcije puteva na području Grada Smedereva i okoline, otkrili smo da se planira nasipanje puteva visokopećnom otpadnom šljakom iz smederevske železare, u debljini od 15cm", saopštio je danas pokret "Tvrđava".  

„Uvidom u projektnu dokumentaciju planirane rekonstrukcije puteva na području Grada Smedereva i okoline, otkrili smo da se planira nasipanje puteva visokopećnom otpadnom šljakom iz smederevske železare, u debljini od 15cm. Nedavno smo u medijima mogli da vidimo da je kompanija Nesam inženjering iz Smederevske Palanke, koja je dobila milionski posao rekontrukcije puteva u Smederevu, otkupila 1,5 miliona tona visokopećne otpadne šljake od Železare Smederevo, a uvidom u njihov plan projekta smo otkrili da će upravo tu šljaku koristiti da bi nasipala puteve“, upozoravaju iz pokreta „Tvrđava“.

Foto: Pokret Tvrđava

Podsećaju da postoji osnovana sumnja, da otpadna šljaka (troska) iz smederevske železare nije adekvatno tretirana i da potencijalno u sebi sadrži niz TEŠKIH METALA koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje čoveka ukoliko prodru u zemljište i vodu, ili se udahnu kroz vazduh.

„Iako se šljaka zaista može koristiti u građevinskoj industriji kada se adekvatno tretira i obradi u posebnim postrojenjima, mi ovde govorimo o istorijski deponovanoj šljaci koja nije adekvatno odložena i tretirana. Takođe se osnovano sumnja da ta šljaka u sebi sadrži niz hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje koje mogu biti opasne“, saopštili su iz „Tvrđave“.

Takođe, podsećaju da je država Srbija leks specijalisom iz 2016. godine, industrijsku šljaku iz železare proglasila neopasnim otpadom, i u članu 11. ovog zakona eksplicitno stoji da se “na šljaku iz Železare neće odnositi Zakon o upravljanju otpadom“.

„Time su date odrešene ruke Železari da ovu šljaku deponuje na dve ogromne deponije prećnika nekoliko stotina metara: jednoj u Jelen Dolu u selu Vučak, i drugoj kod Kovinskog mosta, u samom koritu Dunava. Najavljujemo da ćemo uz finansijsku pomoć zabrinutih sugrađana uraditi analizu šljake u akreditovanoj labaratoriji, i apelujemo na nadležne da ne započinju sa nasipanjem potencijalno opasnog otpada koji može ugroziti zdravlje ljudi“, upozoravaju aktivisti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar