Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je procesuiranje ratnih zločina jedan od prioriteta u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji, već godinama se uočava zastoj pred domaćim sudovima.

Tužilaštvo za ratne zločine radi sporo, podiže mali broj optužnica (sedam optužnica protiv devet lica za 2021. godinu) i suđenja traju dugo. Optužnice se uglavnom preuzimaju od Bosne i Hercegovine, visokorangirani pripadnici vojske i policije se ne procesuiraju, prošle godine nije podignuta nijedna optužnica za zločine na Kosovu.

Ovo su neki od glavnih zaključaka Godišnjeg izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Republici Srbiji za 2021. godinu, koji je juče predstavio Fond za humanitarno pravo (FHP).

Izveštaj obuhvata analizu 26 predmeta koje je FHP pratio pred odeljenjima za ratne zločine Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.

Takođe, izveštaj sadrži i pregled opštih nalaza o suđenjima za ratne zločine tokom 2021. godine, kao i bitnih društveno-političkih događaja koji su od značaja za suđenja za ratne zločine u Srbiji.

Marina Kljaić, punomoćnica oštećenih, rekla je da je FHP prošle godine pratio suđenja u 26 predmeta, da je doneto pet prvostepenih presuda, da su trojica optužnih preminula zbog čega su postupci protiv njih obustavljeni, kao i da su optužnice za dvojicu ukinute jer su procesno nesposobni.

Kljaić je dodala da je Apelacioni sud u Beogradu doneo šest drugostepenih presuda, te da su tri predmeta vratili na ponovo suđenje.

“Tužilaštvo je podiglo sedam optužnica protiv devet lica. Iz godine u godinu se ponavlja neefikasan rad Tužilaštva – tri optužnice su rezultat njihovog rada, a ostale su ustupljene iz BiH. Prošle godine nije podignuta nijedna optužnica za zločine na Kosovu, a izostalo je procesuiranje visokorangiranih pripadnika vojske i policije. Podignuta je jedna optužnica protiv visokorangiranog lica”, ukazala je Kljaić.

Naglasila je da je regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina izuzeteno važna, a ukazala je i na činjenicu da postupci traju neopravdano dugo, podsećajući da je, na primer, optužnica za predmet “Štrpci” podignuta 2015. godine.

Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo, podsetila je da je FHP jedina nevladina organizacija koja u kontinuitetu prati sva suđenja za ratne zločine.

Prema njenim rečima, od 2003. godine Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 90 optužnica protiv 212 lica.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO – Prefarban mural Ratka Mladića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar