Nekoliko radnika turske fabrike tekstila "Kayra textile DOO" u Malom Zvorniku javilo se redakciji Nova.rs s tvrdnjama da su preko noći ostali bez posla, kao i da im poslodavac duguje tri plate jer je navodno kompanija zapala u velike dugove, zbog čega je ispraznila svoje prostorije. Nekima od njih su kao kompenzacija ponuđene roba ili šivaće mašine. Direktor firme Berat Išašir potvrdio je za Nova.rs da je fabrika privremeno u obustavi rada i da nije izmirila dug za struju. Ističe da je s radnicima napravljen dogovor oko isplaćivanja zarada, te da od aprila fabrika nastavlja sa radom u punom kapacitetu.

Turska fabrika tekstila „Kayra textile DOO“ je sa 220 zaposlenih započela svoje poslovanje 2019. godine u Malom Zvorniku.

Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik firme Berat Išašir je i odgovorno lice za firmu „YGS tekstil“, ćerku turske kompanije „Majdenim tekstil“, koju je u Mali Zvornik 2018. godine doveo tadašnji ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vlada Republike Srbije je tada obezbedila lokalnoj samoupravi 75 miliona dinara za rekonstrukciju poslovnog prostora u kom je trebalo da posluje „YGS tekstil“, a dogovor je bio da firma zaposli 500 radnika.

To se navodno nije desilo, odnosno firma je, kako je Ljajić objasnio za Nova.rs, odustala od poslovanja jer je nastupila pandemija korona virusa. 

Međutim, svoje poslovanje započela je „Kayra textile DOO“.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna od radnica N. R. iz Malog Zvornika (ime i prezime poznato redakciji) koja je radila oko dve godine u ovoj turskoj fabrici, ispričala je za naš portal da je poslodavac ostao dužan radnicima tri plate, a opštinskim preduzećima nekoliko miliona dinara za neizmirene račune za struju i vodu.

Direktor Berat Išašir za Nova.rs potvrđuje da je fabrika u problemu i da je zbog toga privremeno u obustavi rada.

„Tako je zbog rata u Ukrajini i krize u Turskoj. Partneri su za to tržište počeli naglo da odustaju. Zbog odustanka partnera, ‘Zare’, ‘Berške’ i zbog vanrednih okolnosti na koje niko od nas nije mogao da utiče, bili smo prinuđeni da privremeno obustavimo rad fabrike od januara do aprila prošle godine, jer nismo uspeli da pronađemo način da izađemo iz krize i sve to u dogovoru sa zaposlenima. Dakle, pokušavajući da pronađemo nove partnere i u dogovoru sa radnicima, fabrika je obustavila rad do pronalaska istog. Pošto se trenutno nalazimo u poslednjoj fazi u vezi sa potpisivanjem ugovora sa novim inopartnerom, rad fabrike biće nastavljen u aprilu“, navodi Išašir.

Dodaje da su radnici upoznati sa privremenom obustavom rada fabrike i da im se, po dogovoru, zaostale zarade isplaćuju od priliva po osnovu potraživanja od kupaca.

„Kako stiže priliv, mi tako isplaćujemo radnicima zaostale zarade. Od četiri dugovane zarade zaposlenima, prošli mesec je radnicima isplaćeno 60 odsto dugovanja, a za 10-15 dana će im biti isplaćen preostali deo neisplaćenih zarada, iako oni za mesece za koje im se duguje novac faktički nisu radili, ni dolazili u fabriku, već su, u dogovoru sa njima, bili na plaćenom odsustvu“, objašnjava on.

Foto: Shutterstock

Direktor turske firme ističe da nije obavešten da postoji nezadovoljstvo od strane radnika, jer im se, navodno, niko nije obratio. Potvrđuje da postoji dug za utrošenu električnu energiju.

„Pojedinci koji možda nisu zadovoljni, nije u redu da na taj način ‘ocrne’ rad fabrike i uslove u kojima su redovno isplaćivani dve godine. Fabrika je poslovala sa 220 zaposlenih kojima su redovno isplaćivane zarade do momenta krize. Vrednost u opremi, mašinama i lageru koja se trenutno nalazi u fabrici prelazi million evra. Dug za električnu energiju nije izmiren iz razloga što je račun firme neosnovano blokiran od strane dobavljača, koji od nas potražuje višestruko veći iznos od onog koji mu se po fakturama duguje, zbog čega se trenutno vodi parnični postupak pred Privrednim sudom u Beogradu“, navodi on.

Podvlači da je tačno da je Opština rekonstruisala poslovni prostor koji je, potom, iznajmila njegovoj firmi.

„Nakon toga u fabriku je uloženo još 15 miliona dinara našeg novca koji će sutra, ukoliko mi ne budemo poslovali u istoj, ostati u objektu koji pripada Opštini odnosno državi Srbiji. Mi smo u fabrici zaposlili 220 radnika i kako fabrika nastavlja sa radom u punom kapacitetu od aprila ove godine, moramo da demantujemo navode o njenom ‘tihom’ zatvaranju“, objašnjava direktor firme.

BONUS VIDEO: Radnici PIK Zemun ostali bez obećane otpremnine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare