Bolnice, domovi zdravlja, instituti, većina zdravstvenih ustanova u Srbiji, nema adekvatno obezbeđenje. Naime, niske plate i mala potražnja za ovim poslom, ali i nezainteresovanost nadležnih da obezbede one koji brinu o našem zdravlju, dovode do sve učestalijih napada na zdravstvene radnike, kojih je u 2023. bilo napretek. Najbrutalniji u ovoj godini dogodio se nedavno, kada je ortoped u KBC Zvezdara zadobio teške povrede glave, nakon što su u ambulantu nasilno ušla nepoznata lica i krvnički ga pretukla.

Nikoga nije bilo da pomogne, niti su kamere snimile incident, jer ih – nema.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs, Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslednjih godina napadi na medicinare su, nažalost, uobičajena pojava. Tokom pandemije, zbog velikih gužvi, nemogućnosti komunikacije sa lekarima, nervoze, zaraze, incidenti su bili skoro svakodnevna pojava, a u protekloj 2023. takođe ne manjkaju.

Napadi na medicinare sve učestaliji

Setimo se da je godina počela agresivno, pa je još u februaru medicinski radnik povređen na Vojnomedicinskoj akademiji, kad ga je pacijent ujeo za ruku. Samo nekoliko dana ranije M. J. (70), koji je takođe pacijent na VMA, mobilnim telefonom napao je dvojicu medicinskih tehničara.

Slične situacije dogodile su se i u martu u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), gde je jednom prilikom pacijentkinja na Klinici za ORL, tokom pregleda napala medicinsku sestru i udarala je nogom u stomak.

Foto: Nova.rs

U oktobru je prijavljen napad na lekara Hitne pomoći, koji je povređen kada ga je u beogradskom naselju Meljak, ispred jednog ugostiteljskog objekta, napao muškarac i besomučno ga tukao.

Godinu završavamo sa pomenutim slučajem u KBC Zvezdara, gde je pre nekoliko dana Ž. V. (64) zadobio teške telesne povrede, nakon što je pratnja pacijenta na ortopediji zahtevala da bude odmah pregledan. Doktor je u to vreme imao drugi pregled, ali oni su bili nestrpljivi, što su i pokazali fizičkim nasrtajem na bespomoćnog lekara.

Nema obezbeđenja

Osnovni problem zdravstvenih ustanova u Srbiji je što su nedovoljno obezbeđene, a uprave ne mogu da zaposle čuvare, koji i kada dobiju posao, napuštaju ga nakon nekoliko meseci, zbog niskih primanja i rizika kojem se svakodnevno izlažu.

Foto: Nova.rs

“Moramo da shvatimo da je posao zdravstvenih radnika od posebnog državng interesa i da moramo biti zaštićeni na vrlo specifičan način. To podrazumeva da krivična dela prema zdravstvenim radnicima moraju da imaju određenu težinu. Više puta smo tražili status službenih lica, ali to nam ne odobravaju. Tražimo onda da bude zvanično usvojeno, da je naš posao od posebnog državnog interesa i da napad na zdravstvenog radnika, dok obavlja svoje delatnosti, bude ozbiljno krivično delo. Napadi su u našoj državi frekventni, ali i u EU, gde su pokrenuli mehanizme, koji će ovaj problem zaustaviti. Postavili su posao zdravstvenih radnika u kategoriju onih sa posebnim društvenim interesom, što znači da svaki napad na njih nosi strože kazne”, objašnjava za Nova.rs specijalistkinja neurologije dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Foto:privatna arhiva

U zdravstvene ustanove treba da se ulazi kao u sud.

“Nije isto kad neko napadne čoveka na ulici i lekara na poslu, koji leči obolele. Po automatizmu takav napad mora da ide na težu presudu. U svim ustanovama u kojima se obavljaju zdravstvene delatnosti, moraju biti postavljene kamere, koje su neophodne svuda gde je javni prostor, posebno na hodnicima, ulazima i u čekaonicama. Zašto se prilikom ulaska u zdravstvenu ustanovu ne bi proveravalo da li je neko naoružan, isto kao kad se ulazi u sud. Ustanove generalno imaju loše obezbeđenje, ali plašim se da ako bismo tražili više čuvara, to bi na mala vrata uvelo privatno obezbeđenje koje mnogo košta”, kaže dr Đokić i naglašava da SLFS strogo osuđuje svaki napad na zdravstvene radnike, pogotovo one u zdravstvenim ustanovama.

dr Milika Ašanin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, posle incidenta u KBC Zvezdara, kolege pretučenog lekara, kažu da u strahu dolaze na posao, posebno u noćna dežurstva, ali ovim napadom, nažalost, nisu iznenađeni.

Pročitajte još:

„Tuku nas, prete nam, idemo na posao u strahu da ćemo se vratiti u zavojima. Pretnje su kod nas redovna pojava, tako da ovaj napad, nažalost, nije iznenađenje. Pretili su nam i smrću, a bilo je još napada na kolege, koje niko nije ni prijavio. Ne znamo šta još treba da se desi da adekvatno obezbede bolnicu ili da nam uvedu takav status da nas ljudi ne maltretiraju, što bi se desilo kada bi doneli zakon po kojem za napad na lekara sledi oštra kazna. U našoj bolnici postoji samo jedan čuvar, koji sedi na rampi, a pored njega svako može da prođe i uđe u ustanovu, bez ikakve kontrole i provere”, priča za Nova.rs lekar zaposlen u ovoj bolnici, koji je zamolio da ostane anoniman.

Jedan lekar sam dežura noću

On ističe da su “beli mantili” u Srbiji generalno nazaštićeni.

“Nikoga nije briga za nas. Radimo za mizerne plate, deficitarni smo u svim sektorima, specijalisti su nam pobegli u privatnike ili u inostranstvo. Pacijenti su stalno na nekom čekanju, jer nema ko da ih primi na vreme. Očekivano je onda da su nervozni i da se iskaljuju na nama. To što nema dovoljno lekara je poseban problem, jer se često dešava, da kao u noći kad je kolega pretučen, bude samo jedan dežuran za celo odeljenje i hitan prijem. U takvoj situaciji jedan čovek ne može sve da postigne, a ako je gužva, pacijenti i pratnja čekaju, pa je samo pitanje trenutka kada će neko da eksplodira“, upozorava ovaj lekar.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U nebezbedne ustanove, uverili su se i reporteri Nova.rs. Naime, u nekoliko beogradskih bolnica ušli smo bez ikakve kontrole i stigli čak do bolesničkih soba i do intenzivne nege, u kojoj leže najteže oboleli. Čak ni hodnici u svim ustanovama nisu obezbeđeni kamerama, na ulazu često nema nikoga, portiri čitaju novine, dremaju ili su na pauzi za kafu. S toga ne čudi da u vreme porasta mentalnih bolesti i stresa kod građana, različiti profili upadaju u ustanove, a posledice njihove nestabilnosti trpe nezaštićeni lekari.

Na pitanja o promeni statusa zdravstvenih radnika, pooštravanju kazni za napade na medicinare, ali i o boljem obezbeđivanju ustanova, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Dojava bombe u KBC Zvezdara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare