Radnici Linglonga: Na 36 stepeni bez vode, da li je ovo logor ili gradilište
Foto: N1

Kineski investitor "Linglong" prekršio je osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio je žrtvama trgovine ljudima dok iza svega stoji država, ocenjeno je sinoć na tribini u Zrenjaninu posle premijere filma "Pakao na zemlji banatskoj".

Premijera filma novinara Darka Špera „Pakao na zemlji banatskoj“ u Zrenjaninskom socijalnom forumu (ZSF), u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, organizovana je simbolično povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada.

Na tribini nakon projekcije Šper je istakao da ni godinu dana nakon medijskih objava o nehumanim uslovima života i rada vijetnamskih radnika na gradilištu fabrike u Zrenjaninu nema dovoljno zvaničnih podataka o tome šta se zapravo događalo mesecima u tamošnjoj industrijskoj zoni.

Šper je naveo da je njegova novinarska i ljudska dužnost bila da napravi film, ali da ipak sa sve manje optimizma gleda na to kako će se situacija sa fabrikom guma dalje odvijati jer su „svi radnici žrtvovani“.

„Ono što nam tek sledi je pakao na zemlji banatskoj. Jer, tih 13,5 miliona guma treba transportovati“, poručio je on uz opasku da će, ako „Linglong“ proradi, mnogi otići odatle.

PROČITAJTE JOŠ

Aktivistkinja Tara Rukeci ocenila je da iza svega što je prikazano u filmu stoji država.

„Dok radnička klasa ne bude imala moć u svojim rukama, ovo će se dešavati“, upozorila je ona.

Branislav Markuš iz ZSF je upozorio da je u Zrenjaninu od 1974. godine do danas 25.000 ljudi manje.

„To je ostalo od Zrenjanina za 50 godina. I ovaj film treba da probudi entuzijazam kod ljudi“, poručio je on.

Film „Pakao na zemlji banatskoj“ nastao je u okviru projekta „Sledeća stanica, Zrenjanin: Linglong i putevi modernog ropstva“, a deo je Programa malih medijskih grantova, koji finansira ambasada SAD.

BONUS VIDEO: Štrajk u Linglongu iza zidova „zabranjenog grada“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare