Sportski centar 11. april Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; privatna arhiva

Taman kad smo pomislili da više ne postoji nijedan novi način na koji nam grad ili država neobjašnjivo mogu iscediti novac iz džepova, a da već nismo bili žrtve iste metode, našoj redakciji javili su se roditelji dece koja treniraju različite sportove u SRC “11. April” u Novom Beogradu, i obavestili nas da prevoz dece do, i od ovog centra, dnevno moraju da plate ukupno 200 dinara, jer je od avgusta uvedena “nova mera naplate”.

“Ovo je sramota za koju svi treba da čuju! Nije poenta u količini novca, već u principima. Nećemo da dozvolimo da nas neko pljačka, nije važno da li nam otima iz džepa 100 dinara ili 100.000, lopovi su lopovi i tome se mora stati na put. Naša ćerka imala je treninge gimnastike i prošle godine u ‘11. Aprilu’ i svaki put bismo je suprug ili ja dovezli bez problema i ‘besplatno’. Prošli bismo kroz rampu, stali kolima ispred zgrade, ona bi izašla iz vozila, ušla u centar i mi bismo odmah produžili dalje, odnosno otišli. Izlazak je sa druge strane zgrade, nizbrdo, kroz drugu rampu, kako je to ovde jedino i moguće, jer je tako organizovan prolaz za vozila koja napuštaju reon centra. Naplata je važila za parking i plaćalo se ako ostajete duže od pola sata ili sat, zaboravila sam, ali mi nikada nismo ostajali na parkingu, pa zato i ne znam. Sada međutim, ne možemo da mrdnemo, nijedna rampa se ne pomera, ako prethodno nismo dali 100 dinara”, ljutito za Nova.rs priča Sandra Berović, mama osmogodišnje devojčice, koja u ovom SC redovno trenira.

Sportski centar 11. april Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Čak i u šoping centrima u Beogradu, kupci imaju pravo da ostave automobil sat ili dva na parkingu besplatno, a svako prekoračeno vreme se plaća.

Sportski centar skuplji od šoping mola

“Kada idemo u kupovinu ne moramo da platimo, ako se ne zadržimo duže od sat vremena, ali ako vozimo dete na trening i pritom se uopšte ne zadržavamo, to će da nas košta”, naglašava mama Sandra.

Pročitajte još:

Ona naravno nije jedina, na šalteru “11. Aprila”, prema rečima zaposlenih, od početka ovog meseca roditelji u besu dolaze da plaćaju samo “prolaz” pored centra, po ceni parkinga.

“Sram ih bilo, misle da smo mi budale! Ovo je sve Šapićevo maslo, jer ne znaju više odakle pre da kradu. Ostavio sam sina na vaterpolo treningu, kao i svaki put u prethodne tri godine. Kolima sam se spustio do rampe da izađem, ali ona je nepomično stajala. Iza mene se već napravila kolona vozila, svi su trubili, vikali iz kola, a ja ni da mrdnem. Ne mogu nazad, u rikverc uzbrdo, jer su vozila iza mene, a ne mogu ni kroz rampu. Onda su se svi pomerali, to je potrajalo, pa sam izašao i otišao do zgrade centra da vidim šta nije u redu. Besno sam ušao unutra i možda malo povišenim tonom viknuo na ženu za šalterom, koja nije ni kriva, ni dužna, i žao mi je zbog toga. Pitao sam je zašto ne otvara rampu? Objasnila mi je tada da moram da platim, iako sam se u reonu centra zadržao čitavih sedam minuta. Rečeno mi je da su to nova pravila, koja važe od avgusta, da svako ko prođe rampu, bez obzira na vreme zadržavanja mora da plati stotku”, revoltirano nam je ispričao Dragoslav Brkić, čiji sin u SRC “11. April” trenira vaterpolo.

Foto:privarna arhiva

On nam je dodatno objasnio da je prilaz ovom centru takav da decu, posebno onu mlađu, roditelji moraju da dovoze do zgrade, jer su svuda okolo ulice, a nema praktičnog mesta da se auto privremeno zaustavi, kako bi peške dete ispratili do centra “opasanog” rampama.

Sportski centar 11. april Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Sin pred utakmice ima ponekad i četiri do pet puta nedeljno treninge, što znači da bi trebalo i do 4.000 dinara mesečno za prolaz kolima, jer svaki put platim 100 kad ga dovezem i još 100 kad dođem po njega. Njegovi treninzi nas onda koštaju duplo, gotovo 10.000 dinara za mesec dana, kada se sabere članarina, oprema i nepostojeći ‘parking’”, naglašava Dragoslav.

Roditelji dece koja treniraju u ovom novobeogradskom centru, kažu za Nova.rs da će ubuduće ostavljati vozila na obližnjem parkingu ili će dolaziti autobusom, svakako više niko neće prolaziti kolima kroz ovu skupu rampu.

Sportski centar 11. april Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pitanja o iznenadnoj odluci o naplati prolaza kroz rampe u SRC “11. April”, čija je tarifa ista kao i parkiranje, pitali smo direktora ove sportske ustanove Đorđa Pejčića, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Sportski centar 11. april Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, mediji su još 2021. pisali da je aktuelni gradonačelnik Beograda, a nekadašnji predsednik Opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, u pomenutoj opštini uhlebljavao bliske saradnike. Tako je u Javnom preduzeću Sportskom centru „Novi Beograd“, na mesto direktora postavljen Đorđe Pejčić, dok je njegova supruga Bisera, predsednica Nadzornog odbora. Pored ove, Bisera Pejčić ima još dve funkcije. Od januara 2021. godine radila je i u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju kao šef grupe za finansijske i računovodstvene poslove i poslove javnih nabavki, a u septembru 2021. godine izabrana je za zamenika predsednika Skupštine gradske opštine Voždovac. Bračni par Pejčić bio je visoko pozicioniran i na listama za odbornike Skupštine grada 2018. na kojima je Bisera bila na 17. mestu, ali i za narodne poslanike na izborima 2020. godine zauzeli su 23. i 39. mesto na listi.

***

BONUS VIDEO: Nenad Blagojević: U Šumadiji su zbog turizma „nikli“ bazeni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar